Εκτός Ρίο η ρωσική ομάδα άρσης βαρών

Εκτός Ρίο η ρωσική ομάδα άρσης βαρών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά του σκανδάλου ντόπινγκ, η Λατινική Αμερική θα καλωσορίσει σήμερα τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της. Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προσπαθούν να δώσουν νέα ώθηση στο εμπορικό προϊόν τους και αποφάσισαν, στο Τόκιο, να εισάγουν πέντε νέα αθλήματα με στόχο να προσελκύσουν νέα παιδιά στον αθλητισμό.

Ελάχιστες ώρες πριν από την έναρξη της 31ης διοργάνωσης και οι διεθνείς ομοσπονδίες προσπαθούν να ξεμπλέξουν με την «καυτή πατάτα» που τους έδωσε η ΔΟΕ για το θέμα της Ρωσίας. Χθες, ήταν η σειρά των εκπροσώπων του τζούντο να ανακοινώσουν ότι οι 11 τζουντόκα της χώρας, οι οποίοι έχουν πάρει προκρίσεις, θα αγωνιστούν στο Ρίο, διότι έχουν υποβληθεί πολλές φορές σε ελέγχους ντόπινγκ.

Ιδια απόφαση πήρε και η παγκόσμια ομοσπονδία πυγμαχίας. Η ΑΙΒΑ έδωσε την άδεια να αγωνιστούν οι Ρώσοι πυγμάχοι στο Ρίο. Εχουν προκριθεί 11 αθλητές και αθλήτριες και οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας πυγμαχίας θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην αγωνιστούν. Στη Βραζιλία θα ταξιδέψουν, επίσης, οκτώ Ρώσοι τενίστες, 18 σκοπευτές, 29 κολυμβητές, η γκολφέρ Μαρία Βερτσενόβα και ο πρωταθλητής κόσμου στο κανοέ, Αντρέι Κραΐτορ.

Αντίθετα, οι Ρώσοι αρσιβαρίστες δεν θα μεταβούν στο Ρίο. Η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, γνωρίζοντας ότι η αξιοπιστία του έχει πληγεί από τη χρήση ουσιών, αποφάσισε να αποκλείσει τη ρωσική ομάδα. Οι Ρώσοι προσέφυγαν στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), αλλά η έφεσή τους απορρίφθηκε. Την ίδια τύχη είχαν και οι εφέσεις των 17 κωπηλατών.

Στο μεταξύ, στο Ρίο πραγματοποιείται και η 129η Σύνοδος της ΔΟΕ. Η Ολομέλειά της επικύρωσε ομόφωνα την πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής και το καράτε, το σέρφινγκ, το σκέιτμπορντ, το μπέιζμπολ / σόφτμπολ και η αθλητική αναρρίχηση θα ενταχθούν στο ολυμπιακό πρόγραμμα του Τόκιο. Στόχος των «Αθανάτων» είναι να προσελκύσουν νεότερες ηλικίες. «Θέλουμε η νεολαία να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Με τις πολλές επιλογές που έχουν οι νέοι σήμερα, δεν περιμένουμε να έρθουν αυτόματα κοντά μας. Πρέπει εμείς να πάμε σε εκείνους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Οι Βραζιλιάνοι δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν Ολυμπιακούς Αγώνες και, έτσι, περισσότερα από 1.000.000 εισιτήρια δεν έχουν βρει αποδέκτη. Η πώληση των εισιτηρίων είναι μικρότερη από το Λονδίνο, ενώ οι «Καριόκας» προτίμησαν τα φθηνά «μαγικά χαρτάκια». Στα ταμεία της Οργανωτικής Επιτροπής, διαθέσιμα είναι όσα κοστολογούνται από 150 έως 400 ευρώ.

Μεγάλη ζήτηση έχουν τα εισιτήρια της κολύμβησης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στους τελικούς, θα μπορούσαν να γεμίσουν ακόμα και κολυμβητήριο 40.000 θέσεων. Ενδιαφέρον, επίσης, υπήρχε και για τον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ (7 Αυγούστου). Βέβαια, τα εισιτήρια είχαν πουληθεί πριν οι Λεμπρόν Τζέιμς και Σίβεν Κάρι ανακοινώσουν ότι δεν θα πάρουν μέρος στο τουρνουά.

Οι αθλητές, πάντως, κάνουν ό,τι μπορούν για να προσελκύσουν κόσμο στα στάδια. Ο Γιουσέιν Μπολτ δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση του Τζάστιν Γκάτλιν. Ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης της Αθήνας δήλωσε ότι ο Τζαμαϊκανός κέρδισε την πρόκριση με ιατρικές γνωματεύσεις και όχι με τις επιδόσεις του, διότι δεν πήρε μέρος στους προκριματικούς της χώρας του. «Κάποιοι, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν μάθει ότι όσο πιο πολύ μιλάνε τόσο περισσότερο θέλω να τους νικήσω. Περιμένω τους Αγώνες με ανυπομονησία και, εκεί, όλοι θα νιώσουν τη θέλησή μου για νίκη, όπως συμβαίνει πάντα», δήλωσε το μεγάλο αστέρι της διοργάνωσης και υποσχέθηκε ένα χρόνο κοντά στα 9.60 δευτερόλεπτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή