Το Ρίο μέσα από μάτια ελληνικά

Το Ρίο μέσα από μάτια ελληνικά

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Βραζιλία θα είναι η μόνη χώρα που δεν θα έχει πρόβλημα με τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων. Αμέσως μετά τους Αγώνες θα αρχίσουν να… καταρρέουν». Τα λόγια που μας λέει, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο πρωταθλητής των Φινν, Γιάννης Μιτάκης, απεικονίζουν ανάγλυφα μία από τις καταστάσεις με τις οποίες, καθημερινά, έρχονται αντιμέτωποι οι εκπρόσωποι της χώρας μας. Ανύπαρκτη ασφάλεια, προβλήματα στις εγκαταστάσεις, υποφερτό έως κακό φαγητό, αλλά όλοι οι αθλητές μας συμφωνούν ότι το Ρίο διαθέτει απαράμιλλο φυσικό κάλλος και, εκεί, δικαιολογεί τον τίτλο «Cidade Maravilhosa» (θαυμάσια πόλη).

«Λόγω του επαγγέλματός μου, αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας. Στις μετακινήσεις δεν έχουμε ασφάλεια και εάν αποφασίσει κάποιος να κάνει επίθεση, θα ολοκληρώσει την αποστολή του με ευκολία. Ζούμε με τον φόβο. Βλέπω πολλά πράγματα που δεν μου αρέσουν», δήλωσε στην «Κ» ο Τάσος Κορακάκης, αστυνομικός και προπονητής της κόρης του, Αννας.

Στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι. «Τις πρώτες ημέρες, στη Μαρίνα ντα Γκλόρια, έμπαινε όποιος ήθελε. Κλείσαμε ραντεβού για να βάλουμε μέσα το σκάφος συγκεκριμένη ημέρα, προκειμένου να το ελέγξουν. Τελικά, το πήγαμε άλλη ημέρα και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να το ελέγξει. Θα μπορούσαμε να είχαμε τοποθετήσει στο σκάφος τα… πάντα. Η διοργάνωση, σε σύγκριση με το Λονδίνο, θυμίζει παιδική χαρά», μας είπε ο Γιάννης Μιτάκης.

Ο πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας πιστεύει ότι οι καιρικές συνθήκες θα βοηθήσουν στο να πραγματοποιηθούν ωραίοι αγώνες: «Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα υπάρχουν αλλαγές ανέμων και αυτό θα φέρει και αλλαγές στις θέσεις. Πιστεύω ότι εάν, τελικά, ισχύσει θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα τουρνουά ιστιοπλοΐας».

Πολλές είναι οι ελλείψεις στις περισσότερες εγκαταστάσεις. Στο σκοπευτήριο δεν υπάρχει χώρος για να καθίσουν οι αθλητές και ούτε ψυγείο για να προμηθευτούν ένα μπουκάλι νερό. «Στο διάλειμμα αναγκαζόμαστε να καθίσουμε στις κερκίδες, αλλά εκεί δεν μπορείς να χαλαρώσεις από τους πυροβολισμούς. Μεταφέραμε τα προβλήματα στο αρχηγείο και τα διαβίβασαν στους αρμόδιους, όμως δεν έγινε τίποτα», τόνισε η Αννα Κορακάκη, πρωταθλήτρια σκοποβολής.

Σε εξωτερική πισίνα θα διεκδικήσουν τα ολυμπιακά μετάλλια οι αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης. «Ξέραμε ότι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν διεξάγονται σε ανοιχτή πισίνα, αλλά εδώ αυτό δεν ισχύει. Στο Ρίο, είναι Φεβρουάριος και στην εξωτερική πισίνα υπάρχει κίνδυνος να κρυώσουμε, ενώ οι καιρικές συνθήκες (αέρας, βροχή, ήλιος) ενδέχεται να επηρεάσουν τις επιδόσεις των αθλητριών», ανέφερε στην «Κ» η Ειρήνη Αλεξανδρή, η οποία θα εκπροσωπήσει την Αυστρία.

Απογοητευμένος είναι και ο Βλάσης Μάρας. Ο πρωταθλητής της ενόργανης θα αγωνιστεί για 4η φορά σε Ολυμπιακούς και διαθέτει μεγάλη εμπειρία: «Στα θετικά θα μπορούσα να βάλω την ομορφιά της χώρας. Από εκεί και πέρα τα πάντα υπολειτουργούν». Με αισιοδοξία αντιμετωπίζει τα προβλήματα η Βασιλική Μιλλούση: «Μέρα με τη μέρα κάποια πράγματα διορθώνονται. Το στάδιο, που με ενδιαφέρει εμένα, είναι μια χαρά. Πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν καλά».

Στο Ρίο βρίσκεται και το πλήρωμα της τετρακώπου ελαφρών βαρών, η οποία πήρε το «εισιτήριο» στο… παρά πέντε. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και τις τελευταίες ημέρες γίνονταν εργασίες στο κωπηλατοδρόμιο: «Οταν ήρθαμε, οι εγκαταστάσεις δεν ήταν έτοιμες. Σιγά σιγά, διορθώνουν κάποια πράγματα. Μας ενημέρωσαν να μην έχουμε επαφή με τον αγωνιστικό χώρο γιατί υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων», υπογράμμισε ο Γιάννης Πέτρου.

Θετική είναι η εικόνα που έχει για το Ρίο ο Γιώργος Τζιάλλας. Η ομάδα της κωπηλασίας στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου είχε μεταβεί νωρίτερα στη διοργανώτρια πόλη για καλύτερη προετοιμασία: «Πρόκειται για μια όμορφη χώρα με πολύ τουρισμό. Δεν έχω εντοπίσει επικίνδυνες κινήσεις. Στο Αγαλμα του Ιησού οι ουρές είναι τεράστιες. Πιστεύω ότι οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει τη διοργάνωση και προσπαθούν, όπου μπορούν, να βοηθήσουν. Το κωπηλατοδρόμιο, δυστυχώς, είναι εκτεθειμένο στον αέρα και όταν φυσάει δεν μας αφήνουν να κάνουμε προπόνηση. Αυτό, ίσως, γίνει και αιτία να αλλάξει το πρόγραμμα», τόνισε ο κωπηλάτης.

Σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση υπάρχουν προβλήματα, όμως οι μαρτυρίες των αθλητών μας δείχνουν ότι στο Ρίο είναι πολλαπλάσια. Μένει να δούμε εάν ο Ιησούς ο Λυτρωτής θα προστατέψει τη διοργάνωση της πόλης που επιβλέπει…

Προβλήματα στο Χωριό

Σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, το Χωριό των αθλητών αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στο Ρίο έχει γίνει επίκεντρο… αρνητικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για ένα πανέμορφο, εξωτερικά, συγκρότημα, όμως στα δωμάτια υπάρχουν πολλές ατέλειες και δεν διαθέτουν βασικές ανέσεις.

«Τα δωμάτια είναι υπερβολικά μικρά και αναγκαζόμαστε να αφήνουμε τις βαλίτσες μας απ’ έξω. Οι τουαλέτες ήταν βουλωμένες, αλλά τις έφτιαξαν, και για να τρέξει ζεστό νερό χρειάζεται να ανοίξουμε με “ειδικό” τρόπο τη βρύση», μας είπε η Αννα-Μαρία Αλεξανδρή, η οποία αγωνίζεται με την ομάδα της Αυστρίας (συγχρονισμένη) και μένει σε διαφορετικό συγκρότημα από τους Ελληνες.

Το κτίριο όπου φιλοξενείται η ελληνική αποστολή είχε τα λιγότερα προβλήματα. Ακόμα, όμως, κι εκεί, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης τοποθέτησαν τους καθρέπτες. «Μπορεί στους κοινόχρηστους χώρους να υπάρχουν ωραίες εκδηλώσεις, αλλά στα δωμάτια βρίσκουμε μόνο προβλήματα. Δεν διαθέτουν ψυγείο, ούτε τηλεόραση. Δώσαμε τα ρούχα στην υπηρεσία καθαριότητας και τα πήραμε πίσω πιο βρώμικα.

Τα βάζουν σε κάτι δίχτυα και όπως τα πλένουν όλα μαζί τσαλακώνονται και βρωμίζουν. Είναι η πρώτη φορά που πάω σε Ολυμπιακούς, αλλά έχω βρεθεί σε Μεσογειακούς και ήταν πολύ καλύτερα. Η Αννα μου είπε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων ήταν όλα τέλεια», τόνισε ο Τάσος Κορακάκης.

Πολλά παράπονα υπάρχουν και για το φαγητό. Αλλοί το θεωρούν υποφερτό και άλλοι τραγικό. Οι Βραζιλιάνοι είχαν υποσχεθεί ότι θα υπάρχουν γεύσεις από πολλές κουζίνες, αλλά η οικονομική κρίση δεν τους επέτρεψε να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους. «Είναι το χειρότερο φαγητό που έχω δει σε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων», τόνισε ο Βλάσης Μάρας.

Οι εξωτερικοί και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι καλοφτιαγμένοι με αποτέλεσμα οι αθλητές να περνούν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους σε αυτούς. «Μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις. Υπάρχουν μαγαζιά που μένουν ανοιχτά 24 ώρες», μας είπε ο κωπηλάτης Γιάννης Πέτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή