Η πρώτη ημέρα των Ελλήνων και των παγκοσμίων ρεκόρ

Η πρώτη ημέρα των Ελλήνων και των παγκοσμίων ρεκόρ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπιδοφόρο ήταν το ξεκίνημα των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών μας, κατά την πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Λευτέρης Πετρούνιας στη γυμναστική, οι δύο ομάδες της κωπηλασίας και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο πόλο δικαίωσαν τον τίτλο των φαβορί και συνεχίζουν την προσπάθειά τους σε μία διοργάνωση που, όπως όλα δείχνουν, θα σημειωθούν πολλά παγκόσμια ρεκόρ αλλά και εκπλήξεις.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας μπορεί, τελικά, να μην κατάφερε να προκριθεί ως ο πρώτος στον τελικό της ενόργανης αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία. Ο γυμναστής μας έδειξε ότι έχει σταθεροποιήσει το πρόγραμμά του και εάν κάνει σωστή έξοδο θα φύγει από το Ρίο με ένα μετάλλιο. Συγκέντρωσε, στον προκριματικό, 15,833 βαθμούς ενώ ο Κινέζος, Λιου Γιανγκ, που προκρίθηκε ως πρώτος, πήρε 15,900. Αντίθετα, ο Βλάσης Μάρας, ο αθλητής με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια στην Ευρώπη, στο μονόζυγο, για τέταρτη φορά δε κατάφερε να βρεθεί σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. «Οι απογοητεύσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ένα λάθος στη μέση του προγράμματός μου έγινε αιτία να μην προκριθώ. Οι επιτυχίες θα επιστρέψουν και αυτό είναι υπόσχεση», δήλωσε ο πρωταθλητής μας.

Στην κωπηλασία, οι Κατερίνα Νικολαΐδου – Σοφία Ασουμανάκη προκρίθηκαν στα 12 καλύτερα πληρώματα του διπλού σκιφ. Πλασαρίστηκαν στην 3η θέση με 7:20.64. Στον ημιτελικό, στις 9/8, θα διεκδικήσουν την πρόκριση για τον τελικό. Αυτό, όμως, που «έκλεψε» την παράσταση ήταν το πλήρωμα μας στην τετράκωπο ελαφρών βαρών. Οι Στέφανος Ντούσκος, Σπύρος Γιάνναρος, Γιάννης Πέτρου και Παναγιώτης Μαγδανής βρέθηκαν τελευταία στιγμή στο Ρίο (ύστερα από τον αποκλεισμό των Ρώσων, λόγω ντόπινγκ) αλλά έδειξαν ότι βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Πλασαρίστηκαν στην 3η θέση με 6:05.27. Οι Ντούσκος, Γιάνναρος και Πέτρου αγωνίζονται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς ενώ ο Μαγδανής είχε πάρει μέρος και στο Λονδίνο. «Ζούμε το όνειρό μας και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Από την Καστοριά βρεθήκαμε στο Ρίο Είναι ένα δώρο από τον Θεό και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», δήλωσαν στην «Κ» οι κωπηλάτες μας.

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών πήρε, έστω και στο φινάλε, τη νίκη απέναντι στην Ιαπωνία (8-7). Οι διεθνείς μας ξεκίνησαν καλά αλλά στο δεύτερο και το τρίτο οκτάλεπτο έκαναν πολλά λάθη σε άμυνα και επίθεση, τα οποία διόρθωσαν στο 4ο. Αύριο (8/8), η εθνική θα αντιμετωπίσει την Σερβία (15.00).

Στην κολύμβηση, η Αννα Νουντουνάκη βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πεταλ. (58.27) αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να πάρει την πρόκριση. Πλασαρίστηκε στη 18η θέση και η Κριστέλ Βουρνά στην 23η. Στα 100μ. προσθ., ο Παναγιώτης Σαμιλίδης με 1.00.35 πλησίασε το ατομικό του ρεκόρ (1.00.25, θα του έδινε πρόκριση) και έμεινε 19ος. Ο νεαρός Δημήτρης Δημητρίου ήρθε 41ος στα 400μ. ελευθ. με χρόνο 3.54.98.

Το άθλημα της κολύμβησης, όμως, έκανε πρεμιέρα στο Ρίο με δύο παγκόσμια ρεκόρ. Η Κατίνκα Χόζου κατέκτησε το πρώτο χρυσό, ολυμπιακό, μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής με χρόνο 4.26.36, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ (το προηγούμενο ήταν 4.28.43 της Κινέζας Γε Σιγουέν από τη διοργάνωση του Λονδίνου). Παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε και η Αυστραλία στα 4Χ100 μ. ελευθ. γυναικών. Με 3.30.65 (3.30.98 της ίδιας χώρας από το 2014) πήρε το χρυσό μετάλλιο και υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει στο Λονδίνο. 

Ο Γιάννης Ταμουρίδης, παρά το πρόβλημα του τραυματισμού του, πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του, στην ποδηλασία δρόμου. Ηρθε 51ος με χρόνο 6:30.05 (στο Λονδίνο ήταν 110ος). Χρυσός Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Βέλγος, Γκρεγκ βαν Αβερματ, με χρόνο 6:10.05.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή