Εκτοπισμός της Ελλάδας στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA

Εκτοπισμός της Ελλάδας στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για ένα Σούπερ Τσάμπιονς Λιγκ με εξασφαλισμένες θέσεις για τους «εκλεκτούς» και λιγότερες για τους «πληβείους» της Ευρώπης επεξεργάζεται η UEFA, με στόχο να κάνει ακόμα πιο ελκυστική και εμπορική τη διοργάνωση. Είναι ένα σενάριο που περιορίζει κατά πολύ τις πιθανότητες εκπροσώπησης του ελληνικού ποδοσφαίρου στο κορυφαίο διασυλλογικό ραντεβού, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα στη βαθμολογική κατάταξη της UEFA. Εάν περάσουν αυτές οι αλλαγές, η Ελλάδα θα έχει εξασφαλισμένη θέση μόνο στην περίπτωση που βρεθεί μέσα στην πρώτη δεκάδα, κάτι που μοιάζει με άπιαστο όνειρο αν αναλογιστούμε ότι τώρα βρίσκεται στη 15η θέση και δίνει μάχη για να κρατηθεί εκεί.

Σύμφωνα με την «Gazzeta dello Sport», το σχέδιο προβλέπει άμεση εφαρμογή του, από το 2018. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην UEFA και τα πιο ισχυρά κλαμπ της Ευρώπης, που πίεζαν για μια Σούπερ Λίγκα με εξασφαλισμένες θέσεις για τις ιστορικές ομάδες, ανεξάρτητα από τη σειρά κατάταξής τους στα πρωταθλήματα των χωρών τους. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με βάση το μοντέλο του Μισέλ Πλατινί πριμοδοτούσε με εξασφαλισμένα εισιτήρια στο Τσάμπιονς Λιγκ χώρες χωρίς μεγάλη παράδοση στο ποδόσφαιρο, με το σκεπτικό ότι θα συνδράμει έμπρακτα στην προώθησή του.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η UEFA προβλέπει να κατέχουν τις μισές από τις 32 θέσεις των ομίλων ομάδες από την Αγγλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι τρεις πρώτες αυτών των πρωταθλημάτων θα εξασφαλίζουν θέση στους ομίλους ανεξάρτητα από το «όνομά» τους, ενώ το τέταρτο εισιτήριο θα το δίνει η UEFA σε όποια ομάδα επιλέξει η ίδια, με βάση το όνομα, την αξία και την ιστορία τους. Με το σχέδιο αυτό, εάν η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν, για παράδειγμα, δεν κατακτήσουν μία από τις τρεις πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημά τους, θα παίξουν στο Τσάμπιονς Λιγκ με την «wild card» της UEFA. Τα αμέσως επόμενα πιο ισχυρά πρωταθλήματα, όπως το γαλλικό ή το ρωσικό, θα πριμοδοτούνται με δύο εισιτήρια, ενώ από ένα θα παίρνουν οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Θα απομείνουν, έτσι, το πολύ 8 εισιτήρια από τις υπόλοιπες χώρες, τα οποία θα τα διεκδικούν κάθε καλοκαίρι περίπου 50 ομάδες έπειτα από προκριματικούς και πλέι οφ.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Σούπερ Τσάμπιονς Λιγκ 32 ομάδων χωρισμένων σε 8 ομίλους, που εξασφαλίζει στα πλούσια ευρωπαϊκά κλαμπ μεγαλύτερο ανταγωνισμό και περισσότερα κέρδη. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα εκτιμάται ότι σύντομα θα ξεπεράσουν την «πρωταθλήτρια» Πρέμιερ Λιγκ, που έχει τηλεοπτικά έσοδα 3,2 δισ. τον χρόνο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή