Η φανταχτερή Αγγλία στη σέντρα

Η φανταχτερή Αγγλία στη σέντρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο το μεσημέρι, λίγο μετά τις 14.30, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα του πιο ακριβού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στον κόσμο. Στην πόλη Χαλ, περίπου 250 χιλιόμετρα βορείως του Λονδίνου, η πρωταθλήτρια Αγγλίας Λέστερ ξεκινάει το δύσκολο –έως αδύνατο– έργο που έχει για την υπεράσπιση του τίτλου της, αντιμετωπίζοντας την τοπική ομάδα. Η φετινή Πρέμιερ Λιγκ έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο εγχώριο πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια.

Βασικότερος λόγος αυτής της κουβέντας είναι ο «συνωστισμός» των κορυφαίων προπονητών στον κόσμο σε μια «μάχη» τακτικής και μια σύγκρουση διαφορετικών προσωπικοτήτων, από πολλές χώρες, με άλλον τρόπο προσέγγισης του αθλήματος, αλλά κοινό παρονομαστή τη δίψα για αγωνιστική επιτυχία.

Με τυχαία σειρά, Μουρίνιο, Κλοπ, Γουαρδιόλα, Κόντε, Ρανιέρι, Ποκετίνο, Βενγκέρ, Μπίλιτς και Κούμαν βρίσκονται, μεταξύ άλλων, υπό την αιγίδα ενός μόνο πρωταθλήματος. Υπό άλλες συνθήκες, ένα μόνο όνομα από τα προαναφερθέντα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να εξασφαλίσει την αγωνιστική επιτυχία.

Ηδη από αύριο ξεκινά να γράφεται το «βιβλίο» της Πρέμιερ Λιγκ 2016 – 2017 με την πρώτη προπονητική κόντρα μεταξύ της Αρσεναλ (Βενγκέρ) και της Λίβερπουλ (Κλοπ).

Ο Ζοζέ Μουρίνιο φιλοδοξεί να ξανακάνει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρωταθλήτρια. Ο Αντόνιο Κόντε μετά την εντυπωσιακή παρουσία του στη Γιουβέντους και την Εθνική Ιταλίας είναι στην Τσέλσι, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί ένα πλούσιο ρόστερ που απέτυχε πέρσι. Ο Πεπ Γουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι ξεκινά από καλύτερη αφετηρία, μετά τα τρία πρωταθλήματα Γερμανίας με την Μπάγερν που δεν συνδυάστηκαν με ευρωπαϊκή καταξίωση. Ο Γιούργκεν Κλοπ θέλει να ξανακάνει τη Λίβερπουλ πρωταγωνίστρια, ο Κλαούντιο Ρανιέρι έχει προίκα τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη όλων των εποχών και ο Μαουρίσιο Ποκετίνο θέλει να αποδείξει πως η περσινή πορεία της Τότεναμ, που διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα, δεν ήταν φωτοβολίδα.

Η φετινή σεζόν είναι η πρώτη της νέας τηλεοπτικής συμφωνίας για το αγγλικό πρωτάθλημα και τα έσοδα των ομάδων και της διοργανώτριας Αρχής προκαλούν ίλιγγο. Μόνο για τα δικαιώματα εντός Ηνωμένου Βασιλείου η Πρέμιερ Λιγκ θα εισπράξει 5,136 δισ. λίρες. Η Πρέμιερ Λιγκ κατάφερε να αυξήσει κατά 2 δισ. λίρες την προηγούμενη συμφωνία, που προέβλεπε για τη διετία 2014 – 2016 τρία δισ. Μόνο για τη συμμετοχή μιας ομάδας στο πρωτάθλημα, κάθε σύλλογος λαμβάνει 42,8 εκατομμύρια λίρες.

Με αυτά τα ποσά γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τα κόστη των μεταγραφών εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, για τις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου οι ομάδες της Αγγλίας δαπάνησαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια λίρες. Δεδομένου ότι οι κυριότερες μεταγραφές πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, υπολογίζεται πως ο συνολικός μεταγραφικός τζίρος θα ξεπεράσει το 1 δισ. λίρες πρώτη φορά στην ιστορία.

Στο αγωνιστικό πρόγραμμα, αύριο στις 14.30, η Χαλ υποδέχεται την Λέστερ. Στις 17.00 διεξάγονται οι αναμετρήσεις Κρίσταλ Πάλας – Γουέστ Μπρομ, Μίντλεσμπρο – Στόουκ, Μπέρνλι – Σουόνσι, Σαουθάμπτον – Γουότφορντ και Εβερτον – Τότεναμ. Στις 19.30 πραγματοποιείται ο αγώνας Μάντσεστερ Σίτι – Σάντελραντ. Την Κυριακή στις 15.30, η Μπόρνμουθ υποδέχεται την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στις 18.00 η Αρσεναλ τη Λίβερπουλ. Το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής ολοκληρώνεται με τον αγώνα Τσέλσι – Γουέστ Χαμ στις 22.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή