Ο αήττητος Μπολτ, οι εκπλήξεις και τα μεγάλα ρεκόρ

Ο αήττητος Μπολτ, οι εκπλήξεις και τα μεγάλα ρεκόρ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταρρίψεις ρεκόρ, προσωπικές επιτυχίες, νέοι «ήρωες» και πολλές ιδιαίτερες στιγμές υπάρχουν στο… μενού των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων που συνεχίζονται στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Γιουσέιν Μπολτ κατέδειξε ότι είναι ανίκητος. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. χαμογελώντας, ενώ ο Τζάστιν Γκάτλιν για ακόμη μία φορά είδε την πλάτη του Τζαμαΐκανού. Το «αστροπελέκι» θέλει να κλείσει την ολυμπιακή καριέρα του με αλλά τρία χρυσά μετάλλια.

Την ίδια ημέρα «έλαμψε» και το αστέρι του Γουέιντ φαν Νίεκερκ. Ο αθλητής από τη Ν. Αφρική με 43.03 στα 400 μ. «έσπασε» το ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον (43.18), το οποίο κρατούσε από το 1999. Η επιτυχία του είχε ως αποτέλεσμα να τον προκαλέσει ο Μπολτ για μία μονομαχία στα… 300 μ., διότι ο Τζαμαϊκανός δεν θέλει να μοιράζεται με άλλους τις… δάφνες του.

Στην Τζαμάικα έμεινε ο τίτλος και στα 100 μ. γυναικών. Η «βολίδα» Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις δεν βρέθηκε στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση και το μετάλλιο κατέκτησε η Ιλέιν Τόμπσον. Η Σέλι, ως πιο έμπειρη, έδειξε στη συμπατριώτισσά της τον τρόπο να κρατάει τη σημαία και πανηγύρισαν μαζί το χρυσό και το χάλκινο. Στον τελικό των 100 μ. υπήρχαν τρεις αθλήτριες από τη χώρα της Καραϊβικής.

Ο τελικός στο επί κοντώ των ανδρών εκτός από βροχή και λάθη των διοργανωτών είχε και νικητή αουτσάιντερ. Ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Μπραζ ντα Σίλβα ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου (6.03) αφήνοντας στη δεύτερη τον Ρενό Λαβιλενί, τον Γάλλο ρέκορντμαν.

Aκόμα και με… πτώση ο Μο Φάρα μπορεί και παίρνει χρυσό μετάλλιο. Ο αθλητής της Μ. Βρετανίας υπερασπίστηκε τον τίτλο του στα 10.000 μ. και πρόσθεσε ακόμη ένα μετάλλιο στη συλλογή του.

Μία θέση στην ιστορία της πάλης κατέκτησε ο Κουβανός Μιγέν Λόπεζ Νούζεζ. Εγινε ο δεύτερος αθλητής της ελληνορωμαϊκής, μετά τον Αλεξάντερ Καρέλιν, με τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ενώ αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία (130 κ.) με τον ζωντανό θρύλο του αθλήματος.

Κινηματογραφικό σενάριο θυμίζει η ιστορία του Αμερικανού Αντονι Ερβιν. Σε ηλικία 19 ετών έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης στα 50 μ. ελ. Τα επόμενα χρόνια έπαθε κατάθλιψη, εθίστηκε στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, αλλά το 2010 επέστρεψε ως προπονητής στην κολύμβηση. Εκεί κατάλαβε ότι του έλειψε η αγωνιστική δράση. Πήρε την πρόκριση για το Λονδίνο, αλλά η 5η θέση τον ώθησε να συνεχίσει. Στο Ρίο πρώτευσε και πέρασε στην ιστορία ως ο μοναδικός κολυμβητής που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο με 16 χρόνια διαφορά.

• Μπάσκετ υψηλού επιπέδου και μέγιστης ανταγωνιστικότητας υπόσχονται και οι τέσσερις προημιτελικοί αγώνες του ολυμπιακού τουρνουά, από το οποίο αποκλείσθηκε η οικοδέσποινα Βραζιλία, καθώς νίκησε μόνο σε δύο από τα πέντε παιχνίδια στη φάση των δύο ομίλων. Η αναμέτρηση Σερβίας-Κροατίας (18/8, 04.15) από την πρώην γιουγκοσλαβική σχολή μπάσκετ και το ευρωπαϊκό ντέρμπι Ισπανίας – Γαλλίας (20.30, ΕΡΤ1, OTE-2) που θα αποτελέσει επανάληψη του τελικού στο Ευρωμπάσκετ του 2013, ξεχωρίζουν στον δρόμο πρόκρισης για τα ημιτελικά, ενώ οι αήττητες Ηνωμένες Πολιτείες θα παίξουν με την Αργεντινή (19/8, 00.45), η οποία τις είχε αποκλείσει στον ημιτελικό του 2004 στην Αθήνα και η Λιθουανία θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία (17.00, ΕΡΤ3, OTE-2).

Στον πρώτο ημιτελικό θα παίξουν η νικήτρια των αγώνων Αυστραλίας-Λιθουανίας και Ισπανίας-Γαλλίας και στον δεύτερο, οι εθνικές ομάδες που θα προκριθούν από τα ζευγάρια ΗΠΑ-Αργεντινή και Σερβία-Κροατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή