Το χρονικό της ρήξης στο ποδόσφαιρο

Το χρονικό της ρήξης στο ποδόσφαιρο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προαναγγελθείσα αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας κατόπιν απόφασης του υφυπουργού Αθλητισμού, οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος και κυριότερος είναι η απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ, που συγκροτείται από το προεδρείο της ομοσπονδίας, να αλλάξει τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, που είναι τακτικοί δικαστές. Η περιβόητη αυτή επιτροπή, λίγες ημέρες πριν, είχε αποκτήσει «κώδικα δεοντολογίας» ανάλογο με αυτόν της FIFA και δικαίωμα να κρίνει τυχόν παραβατικές συμπεριφορές της ηγεσίας της ΕΠΟ χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς που αρχικά και πιθανόν σκόπιμα είχαν επιβληθεί.

Η παρέμβαση της ΕΠΟ στη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας αποτέλεσε «αιτία πολέμου» για τον υφυπουργό Αθλητισμού.

Ο δεύτερος και επικουρικός λόγος ήταν οι αντιδράσεις μέσω ανακοινώσεων των ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με αφορμή την ανακοίνωση του νέου πίνακα διαιτητών Σούπερ Λίγκας από την ΕΠΟ.

Στις 10 Αυγούστου ο κ. Κοντονής, έχοντας ενημερωθεί για τη μη ανακοινωθείσα απόφαση της ΕΠΟ όσον αφορά την αλλαγή στη σύνθεση των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας, έστειλε επιστολή στη FIFA, στην UEFA και στις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται, ακόμα, για ωμή συστημική παρέμβαση επί τακτικών δικαστών (!), οι οποίοι απροκάλυπτα διαχωρίζονται σε “αρεστούς” και μη και εν τέλει μετατρέπονται από ανεξάρτητα δικαιοδοτικά όργανα σε διοικητικούς υπαλλήλους της ΕΠΟ».

Στην ίδια επιστολή ανακοίνωσε ότι διακόπτει οριστικά κάθε επαφή και επικοινωνία με την παρούσα διοίκηση της ΕΠΟ, κάλεσε τη FIFA να ενεργοποιήσει τη διάταξη του καταστατικού της, διορίζοντας προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, αποτελούμενη από προσωπικότητες υψηλού κύρους, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας και σε αδιάβλητες εκλογές στην ΕΠΟ, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνει αναγκαίες και κατέληξε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κανένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα δεν πρόκειται να αρχίσει και να διεξαχθεί στην Ελλάδα μέχρι την τελική εκκαθάριση της παρούσας κατάστασης.

Η ΕΠΟ απάντησε επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας και υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί νόμιμα βάσει του καταστατικού της.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν την Πέμπτη 11 Αυγούστου η ΕΠΟ ανακοίνωσε τους νέους πίνακες διαιτητών Σούπερ Λίγκας, που προκάλεσαν αντιδράσεις. Ο Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας ότι «δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε ένα ακόμα σημαδεμένο διαιτητικά πρωτάθλημα το οποίο με τους σημερινούς όρους και συνθήκες δεν πρέπει να ξεκινήσει».

Στο ίδιος μήκος και η ανακοίνωση της ΑΕΚ: «Πρωτάθλημα με τα ίδια αμαρτωλά πρόσωπα, τους ίδιους φθαρμένους διαιτητές και τις ίδιες συνθήκες προμελετημένου εγκλήματος δεν γίνεται να ξεκινήσει. Την ΑΕΚ, ξεχάστε την! Συνένοχοι εγκληματικής οργάνωσης εμείς δεν γινόμαστε!».

Ο ΠΑΟΚ απευθύνθηκε στους διοικούντες την ΕΠΟ τονίζοντας: «Γνωρίζουν καλά τις συνέπειες του καταρτισμού των πινάκων διαιτησίας στον οποίο προχώρησαν και επίτηδες προκαλούν την κοινή λογική.

Γνωρίζουν καλά πως με… Παππάδες το πρωτάθλημα είναι αδύνατον να ξεκινήσει κι εμείς να συμμετάσχουμε μ’ αυτούς τους όρους». Την περασμένη Τρίτη, ήρθε η σειρά της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να τοποθετηθεί σχετικά με την αντικατάσταση των τακτικών δικαστών που συγκροτούσαν την Επιτροπή Δεοντολογίας, κάτι που είχε ήδη κάνει και ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, Σπ. Γεωργουλέας, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην απόφαση της ΕΠΟ.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτήρισε «οριακά αυθαίρετη» την απόφαση της ΕΠΟ και κάλεσε «τους συναδέλφους που υπηρετούν στα παραπάνω όργανα να μη δεχθούν καμία μεταβολή ή μετακίνηση από τις ορισθείσες αρχικά θέσεις τους…».

Την ίδια ημέρα ο υφυπουργός Αθλητισμού επανήλθε καλώντας την ΕΠΟ «για τελευταία φορά να επαναφέρει τη νομιμότητα και την κανονικότητα στο ποδόσφαιρο».

Η ΕΠΟ απάντησε κατηγορώντας τον υφυπουργό Αθλητισμού για παρεμβατικότητα στο ποδόσφαιρο και υπερασπιζόμενη τη νομιμότητα των αποφάσεων που έχει λάβει.

Το χάσμα δεν μπόρεσε να γεφυρωθεί, η συναινετική λύση δεν στάθηκε δυνατό να επιτευχθεί και η αναβολή έναρξης του πρωταθλήματος επήλθε ως φυσικό επακόλουθο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή