Η κορύφωση του «πολέμου»

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο αδιέξοδο βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η παρατεταμένη κρίση έχει οδηγήσει σε τέλμα, ενώ οι καταιγιστικές εξελίξεις που συνέβησαν όλη την εβδομάδα έχουν ανοίξει τόσα μέτωπα και έχουν δημιουργήσει τόσες εκκρεμότητες, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι μπορεί να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι τέτοια που να μην αποτελεί υπερβολή η διαπίστωση ότι τίποτα δεν έχει μείνει στη θέση του.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής αποφάσισε την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος «τουλάχιστον μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου». Η ΕΠΟ είχε φροντίσει να του δώσει την αφορμή αλλάζοντας αυθαίρετα τη σύνθεση των τακτικών δικαστών που η ίδια είχε ορίσει και αποτελούσαν την Επιτροπή Δεοντολογίας. Η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν ήταν. Η συγκεκριμένη επιτροπή αναδιαρθρώθηκε από την ηγεσία της ΕΠΟ λίγες μόλις ημέρες μετά τη μετ’ εμποδίων υιοθέτηση του αντίστοιχου με αυτού της FIFA «κώδικα δεοντολογίας», που λύνει τα χέρια της Επιτροπής Δεοντολογίας δίνοντάς της τη δυνατότητα να ελέγξει τους διοικούντες την ομοσπονδία για τυχόν παραβιάσεις των κανονισμών του αθλήματος χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Παρά τις προειδοποιήσεις του κ. Κοντονή, που χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΠΟ «πραξικοπηματική» και τις αντιδράσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών Σπ. Γεωργουλέα, η ΕΠΟ δεν υπαναχώρησε από την απόφασή της, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Δεοντολογίας να έχει αδρανοποιηθεί.

Από την άλλη, οι εξελίξεις από την ποινική Δικαιοσύνη ήταν για την ηγεσία της ΕΠΟ δυσμενείς. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παραπέμψει, μεταξύ άλλων, σε δίκη τον πρόεδρό της Γ. Γκιρτζίκη και άλλα πέντε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευ. Τοπολιάτης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Γ. Καραμελίδης, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος επειδή ζημίωσαν την περιουσία της ομοσπονδίας κατά 29 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την υπόθεση της «κάρτας υγείας». Ενός σχεδίου που προέβλεπε τον προληπτικό έλεγχο υγείας των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Παρά ταύτα, οι διοικήσεις της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2013, οπότε η σύμβαση καταγγέλθηκε, εκπλήρωναν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς την εταιρεία παροχής των ιατρικών μηχανημάτων.

Η παραπομπή σε δίκη του προέδρου της ΕΠΟ και υποψήφιου προέδρου στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου και η εκτίμηση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το βούλευμα θα καταστεί αμετάκλητο και βάσει νόμου οι παραπεμπτέοι σε δίκη θα είναι έκπτωτοι δημιουργεί ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο.

Ομως και στο επίπεδο της διαιτησίας η κατάσταση που επικρατεί παραπέμπει σε κατάσταση αποσύνθεσης. Η αναγκαστική στροφή της ΕΠΟ προς την υιοθέτηση του «ισπανικού μοντέλου» διαιτησίας, έπειτα από τη σχεδόν καθολική αμφισβήτηση από τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, παραμένει ανεφάρμοστη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές ανάμεσα στην ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα.

Οσον αφορά τις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ), μόλις είδαν τον νέο πίνακα διαιτητών, έβγαλαν ανακοινώσεις κατά της ΕΠΟ λέγοντας ότι δεν προτίθενται με αυτούς τους όρους και με συγκεκριμένους διαιτητές να πάρουν μέρος το πρωτάθλημα. Την αποδοκιμασία τους για τις επιλογές και τις μεθόδους της ΕΠΟ εξέφρασαν με ανακοινώσεις του και αρκετές ενώσεις.

Κρίση έχει ξεσπάσει και στους κόλπους της Σούπερ Λίγκας. Ο Ολυμπιακός ήρε την εμπιστοσύνη του προς τον Γ. Στράτο, ένα μήνα μετά την ομόφωνη εκλογή του στην προεδρία του συνεταιρισμού, επειδή διαφώνησε με τους χειρισμούς του στο θέμα της αναβολής έναρξης του πρωταθλήματος και της διαιτησίας.

Ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης, στην οποία ο κ. Στράτος είναι αντιπρόεδρος, του ζήτησε να παραιτηθεί, όπως και έκανε, αλλά θα είναι πάλι υποψήφιος. Ο συνεταιρισμός έχει διαταράξει τις σχέσεις του με τη NOVA, η οποία δυσφορεί για την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο και έχει ζητήσει συγκεκριμένες αλλαγές που μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει δεκτές.

Για την επόμενη μέρα, οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της FIFA. O υφυπουργός Αθλητισμού, έχει ήδη ζητήσει από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ προκειμένου να επανέλθουν η νομιμότητα και η κανονικότητα. Και αρκετοί είναι αυτοί που μέσω αυτής της διαδικασίας βλέπουν διέξοδο στο αδιέξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή