Ούτε στους Παραολυμπιακούς η Ρωσία

Ούτε στους Παραολυμπιακούς η Ρωσία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) της Λωζάννης δεν δέχθηκε την έφεση της Ρωσίας για συμμετοχή των αθλητών της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και, έτσι, 250 αθλητές και αθλήτριες δεν θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι η απόφαση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις 7 Αυγούστου, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) δήλωσε ότι, ύστερα από τις αποκαλύψεις για εκτεταμένο πρόγραμμα ντόπινγκ από Ρώσους, κανένας αθλητής της χώρας δεν θα πάρει μέρος στους Αγώνες του Σεπτεμβρίου. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν είχε επιβάλει συνολικό αποκλεισμό αλλά η IPC επέβαλε.

Η Ρωσία κατέθεσε έφεση στο CAS, αλλά δεν έγινε δεκτή, με το σκεπτικό ότι δεν προσκόμισε αποδείξεις που να έρχονται σε αντίθεση με τα γεγονότα που οδήγησαν την IPC να πάρει αυτή την απόφαση. Οι ρωσικές αρχές θεωρούν ότι η απόφαση έχει πολιτικές προεκτάσεις και θύματα αυτών είναι οι αθλητές.

• Ασυλο ζήτησε στη Βραζιλία ο ασημένιος Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου δρόμου, Φεϊζά Λιλέσα. Ο Αιθίοπας είχε περάσει τη γραμμή του τερματισμού με τα χέρια σταυρωμένα πάνω από το κεφάλι θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να γνωστοποιήσει σε όλον τον κόσμο τα προβλήματα που υφίστανται η εθνότητα Ορόμο από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας. «Είμαι Ορόμο. Στη χώρα μου μας σκοτώνουν και μας φυλακίζουν. Εχω συγγενείς κρατούμενους και θα διαμαρτύρομαι για τον λαό μου όπου κι αν πηγαίνω. Αν γυρίσω πίσω θα με φυλακίσουν ή θα με σκοτώσουν», δήλωσε ο μαραθωνοδρόμος. Ο Λιλέσα εξασφάλισε άδεια παραμονής για 70 ημέρες ώστε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και να υποβάλει αίτηση στο αμερικανικό προξενείο διότι τελικός του προορισμός είναι οι ΗΠΑ.

• Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το… μελάνι για την αποχώρηση από τους στίβους της Γελένα Ισινμπάγεβα και η αθλήτρια έχει αρχίσει να σκέφτεται την επιστροφή της. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Sport Express» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στο Τόκιο. Το 2020 θα είναι 38 ετών. «Η Ισπανίδα Ρουθ Μπεϊτία νίκησε στο ύψος και είναι 37 ετών. Δεν λέω οριστικά ότι δεν θα αγωνιστώ, αλλά δεν υπόσχομαι και τίποτα», τόνισε η κορυφαία αθλήτρια του επί κοντώ.

• Aκριβά θα στοιχίσουν τα «σενάρια» του Λόχτι για τη δήθεν ληστεία της οποίας υπήρξε θύμα. Οι περισσότεροι από τους χορηγούς του ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τη συνεργασία με τον Αμερικανό κολυμβητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή