Νομιμότητα με τη σφραγίδα της FIFA

Νομιμότητα με τη σφραγίδα της FIFA

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σελίδα για το ποδόσφαιρο ανοίγει, έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή με αντιπροσωπεία της FIFA. Οι δύο πλευρές ταυτίστηκαν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, ενώ από την άλλη, οι ισχυρισμοί της ΕΠΟ κατέρρευσαν, προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν και έγιναν γνωστά:

α) Η FIFA ζήτησε από την ΕΠΟ να άρει την απόφαση περί αντικατάστασης των τακτικών δικαστών – μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και να επαναφέρει τη σύνθεση που υπήρχε έως την 1η Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι η αναιτιολόγητη παρέμβαση της ΕΠΟ στη σύνθεση της επιτροπής αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων που έφτασαν στην υπουργική απόφαση περί αναβολής του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Από τη στιγμή που η ΕΠΟ αλλάξει την απόφασή της, οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις θ’ αρχίσουν άμεσα.

β) Με την ιστορικών διαστάσεων δήλωση «οι νόμοι του κράτους είναι πάνω από το καταστατικό», η FIFA πήρε ξεκάθαρη θέση σχετικά με το αν θα ισχύσει ο νόμος που προβλέπει διαπιστωτική πράξη εντός 15 ημερών από την Ε.Ε. της ΕΠΟ για τα έξι μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Γ. Γκιρτζίκης, τα οποία παραπέμπονται σε δίκη σε βαθμό κακουργήματος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η διαπιστωτική πράξη γίνεται από τον ΓΓΑ προς τα παραπεμπόμενα σε δίκη μέλη της Ε.Ε. αλλά και προς τα υπαίτια για τη μη εφαρμογή του νόμου. Αντιθέτως, το καταστατικό της ΕΠΟ, δίνει τη δυνατότητα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ ν’ αποφασίσει περί της αναστολής ιδιότητας ή μη των παραπεμπόμενων σε δίκη μελών της.

Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή με θέμα την αναμόρφωση του προεδρείου της ΕΠΟ και με προφανή σκοπιμότητα να τοποθετηθεί στη θέση του αναπληρωτή προέδρου πρόσωπο που δεν έχει κωλύματα. Πιθανή πλέον είναι η παραίτηση των παραπεμπόμενων σε δίκη μελών της ΕΠΟ, ώστε να μην αντιμετωπίσουν κυρώσεις τα υπόλοιπα μέλη. Πάντως, με τη σφραγίδα της FIFA o Γ. Γκιρτζίκης δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου, αλλά και οι υπόλοιποι παραπεμπόμενοι (Τοπολιάτης, Καραμελίδης κ.ά.) δεν θα μπορούν επίσης να είναι υποψήφιοι, ενώ θα εκπέσουν και από τη θέση που έχουν ως πρόεδροι Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

γ) Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, η FIFA θα γνωστοποιήσει ένα νέο μοντέλο διαιτησίας, το οποίο θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας θα αποτελείται από πρώην διεθνείς διαιτητές, ενώ δεν αποκλείεται στη θέση του «επιδιαιτητή» να οριστεί πρόσωπο από το εξωτερικό. Επίσης, όπως όλα δείχνουν, οι πίνακες διαιτητών Σούπερ Λίγκας θα συγκροτηθούν εξαρχής από τη νέα επιτροπή που θα προκύψει.

«Η ΕΠΟ απαιτείται αύριο (σ.σ. σήμερα) να πάρει απόφαση για τους δικαστές και εφόσον γίνει αυτό πριν από το πέρας της εβδομάδας, ο υφυπουργός θα εκδώσει το ακυρωτικό της αναστολής του πρωταθλήματος», δήλωσε εξερχόμενος από το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, ο επικεφαλής της αποστολής της FIFA, K. Κουτσοκούμνης και συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα της έκπτωσης του προέδρου της ΕΠΟ και μελών της Ε.Ε. της ΕΠΟ: «Οι νόμοι κάθε κράτους είναι υπεράνω κάθε καταστατικού. Υπάρχουν διατάξεις στους νόμους για το τι γίνεται μετά στις περιπτώσεις που κάποιος κατηγορείται…».

«Κανονικότητα ξανά»

Από την πλευρά του ο Στ. Κοντονής δήλωσε: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Εχει γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται απαρεγκλίτως. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και ελπίζω να το έχουν καταλάβει οι πάντες. Με αυτόν τον κανόνα προχωράμε και με αυτόν θα ολοκληρώσουμε το έργο μας. Το καθεστώς της κανονικότητας επανέρχεται».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΠΟ με την οποία επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, θέτοντας θέματα αλλαγής της νομοθεσίας, στα οποία όμως, επίσης, επήλθε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη FIFA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή