Στον «αέρα» ξανά το πρωτάθλημα

Στον «αέρα» ξανά το πρωτάθλημα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται το αλαλούμ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η χθεσινή ημέρα ήταν και πάλι γεμάτη από εξελίξεις. Το πρωί με υπαιτιότητα της ΕΠΟ ματαιώθηκε η συνάντηση της FIFA με τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, λίγο πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξής της και ενώ οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ και το κλιμάκιο της FIFA βρίσκονταν ήδη στα γραφεία της ΕΠΟ.

Η απόφαση της ΕΠΟ, σύμφωνα με την αόριστη τοποθέτησή της, έγινε για «να μη μετατραπεί η κορυφαία αυτή συνάντηση σε πεδίο αντιπαράθεσης και εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ εκπροσώπων των ΠΑΕ, βάσει σχεδίου που είχε προετοιμαστεί και προγραμματιστεί προς εκτέλεση από συγκεκριμένα κέντρα». Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχασε μια μεγάλη ευκαιρία εισαγωγής μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας της διαιτησίας και αναβάθμισης των προσώπων που τη διοικούν, αφού πλέον η FIFA, oι εκπρόσωποι της οποίας αποχώρησαν ενοχλημένοι από τη στάση της ΕΠΟ, δεν φέρεται διατεθειμένη να επανέλθει για το συγκεκριμένο θέμα. Ετσι, εφόσον ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, θα υπάρχουν μια αμφιλεγόμενη ΚΕΔ, ένα ασαφές «ισπανικό μοντέλο» Γκιρτζίκη και ένας πίνακας διαιτητών, προεκλογικών σκοπιμοτήτων, που προκαλεί αντιδράσεις σε αρκετές ΠΑΕ.

Αργότερα, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, παρουσία του συνεργαζόμενου μαζί της συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. Ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός γιατί παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας, όμως η νομολογία τον στηρίζει και δεν υπάρχει δικαστήριο που να τον ανατρέψει. Κατά συνέπεια, προέτρεψε τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τα υπόλοιπα παραπεμπόμενα σε δίκη μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να παραιτηθούν, διότι σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν γίνει έως τις 9 Σεπτεμβρίου διαπιστωτική πράξη από την ίδια της Ε.Ε. της ΕΠΟ, κινδυνεύουν να κηρυχθούν όλοι έκπτωτοι.

Οι παραπεμπόμενοι σε δίκη ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (9/9), κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνουν και από τις ενώσεις, στις οποίες είναι πρόεδροι, ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας στις επικείμενες εκλογές της ομοσπονδίας.

Για να «τρέξει» η ομοσπονδία νομίμως έως τις εκλογές, ορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος ο Μ. Τζανόπουλος και αναπληρώθηκαν οι υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου.

Επίσης, η ΕΠΟ έκανε νέα στροφή 180 μοιρών, αποκαθιστώντας τη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας όπως ήταν προ της 1ης Αυγούστου. Ωστόσο, η αντίδραση από την πλευρά του κ. Κοντονή μόνο ενθαρρυντική δεν είναι για την έναρξή του πρωταθλήματος: «Οι έκπτωτοι συνεχίζουν να προκαλούν τη νομιμότητα και τη συνταγματική τάξη. Με δολιχοδρομίες και εκ νέου παρανομίες, όχι μόνο δεν μπορεί να αρθεί η απόφαση απαγόρευσης διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά επιβάλλεται η περαιτέρω χρονική επέκτασή της», ανέφερε διαρροή του υπουργείου.

Στην κάλπη η Σούπερ Λίγκα

Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, των ανοιχτών μετώπων και με το πρωτάθλημα να μην έχει αρχίσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει, συνεδριάζει σήμερα η Σούπερ Λίγκα για να εκλέξει νέο πρόεδρο. Οι απόπειρες που έγιναν, προκειμένου να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής και ειδικότερα ιδιοκτήτης ΠΑΕ, φαίνεται πως δεν καρποφόρησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεδομένη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του Γιώργου Στράτου, ο οποίος είχε εκλεγεί ομόφωνα πριν από περίπου 40 ημέρες αλλά παραιτήθηκε κατόπιν προτροπής του ιδιοκτήτη της Ξάνθης, Χρ. Πανόπουλου, επειδή ήρε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ο Ολυμπιακός. Η υποψηφιότητα Στράτου αναμένεται να στηριχθεί από τις ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Παναιτωλικός και ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ κοντά σε αυτήν την επιλογή είναι ο Πλατανιάς και η Βέροια, αν κρίνουμε από τη στάση τους στην τελευταία ψηφοφορία που έγινε στον συνεταιρισμό.

Από την άλλη, ακούγεται ότι ο Ολυμπιακός θα κατεβάσει ως υποψήφιο τον αντιπρόεδρό του Θ. Γιαννίκο, ο οποίος εφόσον θέσει υποψηφιότητα αναμένεται να στηριχθεί από τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ηρακλής, Ατρόμητος, Λάρισα, Κέρκυρα, Λεβαδειακός, Πανιώνιος και Αστέρας. Οι διαφορές φαίνεται να είναι δυσδιάκριτες και εφόσον, έστω λίγο πριν από την ψηφοφορία, δεν βρεθεί λύση κοινής αποδοχής, η εκλογή προέδρου ενδέχεται να κριθεί και στη μία ψήφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή