Νίκη 1-2 για την Εθνική επί της Ολλανδίας

Νίκη 1-2 για την Εθνική επί της Ολλανδίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας για το άμεσο και απώτερο μέλλον της έστειλε η εθνική ποδοσφαίρου από το «Φίλιπς Στάντιον» του Αϊντχόφεν, με τη φιλική νίκη της κόντρα στην Ολλανδία (1-2), την πρώτη στις ελληνικές αναμετρήσεις με τους «οράνιε» διαχρονικά. Πέντε ημέρες πριν από τον πρώτο αγώνα της για τα προκριματικά του Μουντιάλ, με αντίπαλο το αδύναμο Γιβραλτάρ (ηττήθηκε με 5-0 από την Πορτογαλία), η εθνική είχε πειστική απόδοση με τη συνοχή της και στις τρεις γραμμές, δεν πανικοβλήθηκε όταν δέχθηκε νωρίς το γκολ της Ολλανδίας και είχε τον έλεγχο του ρυθμού στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Οι διεθνείς αύξησαν την αυτοπεποίθησή τους και τονώθηκαν ψυχολογικά για πρώτη φορά, μετά τη μακρά περίοδο αμφισβήτησής τους.

Oι Ολλανδοί, ενώπιον των συμπατριωτών τους, ήταν περισσότερο δραστήριοι στο πρώτο 15λεπτο, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ρήγματα στην ελληνική άμυνα και τα κατάφεραν από ένα λάθος «δώρο» που έκανε ο Παπασταθόπουλος, δίνοντας πάσα στον Γιάνσεν. Ο Ολλανδός μέσος μπήκε στη μεγάλη περιοχή, προσποιήθηκε για σέντρα και απέφυγε τον Τζαβέλλα και ο Βαϊνάλντουμ που έγινε παραλήπτης της μπάλας, άνοιξε το σκορ με χαρακτηριστική ευκολία.

Η πρώτη προειδοποίηση της ελληνικής αντίδρασης ήταν το σουτ του Φορτούνη έξω από την ολλανδική περιοχή, με τη δύσκολη απόκρουση του Ζόετ σε κόρνερ (21΄). Δύο λεπτά αργότερα, ο Βίλεμς πρόλαβε τον Μάνταλο και έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ, ενώ στο 29΄ σήμανε η ώρα του Κώστα Μήτρογλου που σκόραρε, ύστερα απ’ έναν ολόκληρο χρόνο, με τη φανέλα της Εθνικής. Από τη σέντρα ακριβείας του Τοροσίδη και σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, ο Μήτρογλου βρέθηκε ανάμεσα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Ολλανδίας και με κεφαλιά ισοφάρισε, πιστοποιώντας την καλή αντίδραση της εθνικής, μετά το γκολ που είχε δεχθεί.

Οι γηπεδούχοι είχαν πολύ καλή ευκαιρία για να ανακτήσαν το προβάδισμα, από το σουτ του Σνάιντερ με την μπάλα να περνά ελάχιστα εκατοστά δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Ο ρυθμός του αγώνα κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου. Οι τέσσερις αλλαγές του Σκίμπε αφομοιώθηκαν στο σχήμα της 11άδας, αλλά η Ολλανδία έγινε απειλητική στο 63΄, όμως ο Παπαδόπουλος πρόλαβε τον Γιάνσεν, πριν πλασάρει τον Καπίνο και στο 66΄, ο ίδιος παίκτης, μέσα από την περιοχή και αριστερά, έστειλε την μπάλα λίγα εκατοστά έξω από το ελληνικό δοκάρι.

Η Εθνική, όμως, δεν έδειξε επ’ ουδενί να ανησυχεί από τις ολλανδικές ευκαιρίες και αντίθετα έψαχνε τις κόντρα επιθέσεις, όπως έκανε στο 74΄. Ο Μάνταλος κέρδισε πολύ έξυπνα την μπάλα στον χώρο της μεσαίας γραμμής, έδωσε κάθετη πάσα στον Μήτρογλου που πλάσαρε, ο Ζόετ απέκρουσε ασταθώς, αλλά ο επερχόμενος Γιαννιώτας δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία και έγραψε το 1-2, με δυνατό πλασέ.

Η Εθνική διατήρησε με ηρεμία και σιγουριά στις κινήσεις της το νικηφόρο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους που ήταν ιδιαίτερα νευρικοί, καθώς δεν κατάφεραν να απειλήσουν για την ισοφάριση. Mοναδικό μελανό σημάδι ήταν ο τραυματισμός του Φορτούνη (διάστρεμμα).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ζόετ, Βίλεμς, Μπλιντ, Μπρούμα, Φέλτμαν, Σνάιντερ, Στρούτμαν, Βαϊνάλντουμ, Προμές, Μπερχάους, Γιάνσεν.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης (46΄ Καπίνο), Παπασταθόπουλος, Μανωλάς (46΄ Παπαδόπουλος), Τζαβέλλας, Τοροσίδης (46΄ Μπακασέτας), Σάμαρης, Μανιάτης, Μάνταλος (83΄ Καρέλης), Φορτούνης (56΄ Γιαννιώτας), Χολέμπας (46΄ Σταφυλίδης), Μήτρογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή