Κρίσιμες ώρες στο ποδόσφαιρο

Κρίσιμες ώρες στο ποδόσφαιρο

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διελκυστίνδα ανάμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού και στα υπό παραίτηση μέλη της ηγεσίας της ΕΠΟ, έχει εξελιχθεί το ποδοσφαιρικό πρόβλημα, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση. Η ανοιχτή τοποθέτηση της FIFA υπέρ των θέσεων του κ. Κοντονή ήταν η κατακλείδα της συντονισμένης προσπάθειας που γίνεται από την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ομως, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκης και τα υπόλοιπα πέντε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, χωρίς πλέον στήριγμα από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία και κατόπιν γνωμοδότησης του συνεργαζόμενου με την ΕΠΟ συνταγματολόγου Ν. Αλιβιζάτου, έχουν καταλήξει στην απόφαση της παραίτησης ως τη λιγότερο επώδυνη γι’ αυτούς επιλογή. Αν δεν το πράξουν μέχρι την επόμενη Παρασκευή και εφόσον δεν υπάρξει διαπιστωτική πράξη από την Ε.Ε. της ΕΠΟ περί του κωλύματός τους λόγω παραπομπής σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, τότε με απόφαση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού εκπίπτουν τόσο οι παραπεμπόμενοι σε δίκη όσο και τα υπαίτια μέλη της Ε.Ε. που δεν εφάρμοσαν τον νόμο.

Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να παραιτηθούν και από τα αξιώματα που κατέχουν στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, ενώ δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι στις προγραμματισμένες για την 1η Οκτωβρίου εκλογές της ομοσπονδίας.

Η παρουσία τους στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την περασμένη Τρίτη και η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων θεωρείται από την πλευρά του υπουργείου παράνομη. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, κατόπιν προτροπής της FIFA, η ΕΠΟ, κάνοντας για μια ακόμα φορά στροφή 180 μοιρών, ανακάλεσε την απόφαση περί αλλαγής στη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας, που ελήφθη εν κρυπτώ την 1η Αυγούστου και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των δραματικών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος.

Η απόφαση αυτή ικανοποιεί τη FIFA και το βασικό αίτημα του υφυπουργού Αθλητισμού, αποτελώντας ένα κρίσιμο βήμα για να αρθεί η απόφασή του περί απαγόρευσης τέλεσης αγώνων της Σούπερ Λίγκας και του κυπέλλου «τουλάχιστον μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου». Ωστόσο, η ΕΠΟ άνοιξε δύο άλλα ζητήματα. Στην ίδια συνεδρίαση άλλαξε τη σύνθεση των πειθαρχικών οργάνων της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ Λιγκ. H νέα παρέμβαση της ΕΠΟ προκάλεσε δυσαρέσκεια στην πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού, αλλά και την αντίδραση της FIFA, που ζήτησε να ανακληθεί και αυτή η απόφαση για να αρχίσει το πρωτάθλημα στις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης, ζητεί να αλλάξουν και συγκεκριμένες διατάξεις στον Δικονομικό Κώδικα της ΕΠΟ που επηρεάζουν τη λειτουργία των δικαστικών της οργάνων και δίνουν δικαιοδοσίες στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της διαιτησίας. Η υπό παραίτηση ηγεσία της ΕΠΟ ματαίωσε την περασμένη Τρίτη, λίγα λεπτά πριν από την έναρξή της, την προγραμματισμένη συνάντηση της FIFA με τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στη διαιτησία, προκαλώντας εκνευρισμό και απορία τόσο στους εκπροσώπους των ΠΑΕ όσο και στο κλιμάκιο της FIFA.

Την περασμένη Τετάρτη η Σούπερ Λίγκα επανεξέλεξε με ευρεία πλειοψηφία τον Γ. Στράτο, πρόεδρο του συνεταιρισμού. Στο ίδιο συμβούλιο αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή με αποδέκτες τον πρόεδρο της FIFA Tζιάνι Ινφαντίνο, τον γενικό γραμματέα της UEFA Θ. Θεοδωρίδη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Στ. Κοντονή και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκη. Στην επιστολή αυτή η Σούπερ Λίγκα επισημαίνει ότι το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο» δεν έχει εφαρμοστεί και δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί, αφού δεν προβλέπεται στον κανονισμό διαιτησίας της ομοσπονδίας. Επίσης, διαμαρτύρεται για την απόφαση του κ. Γκιρτζίκη να ματαιώσει τη συνάντηση με τη FIFA, στην οποία θα ετίθετο σε γνώση τόσο της ΕΠΟ όσο και της Σούπερ Λίγκας σχέδιο της FIFA για την ελληνική διαιτησία, το οποίο, σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει, θα προέβλεπε την τοποθέτηση αποκλειστικά πρώην διεθνών διαιτητών στην ΚΕΔ, ενδεχομένως ξένο «επιδιαιτητή», εκ νέου συγκρότηση του πίνακα διαιτητών της Σούπερ Λίγκας και εποπτεία από τον υπερεθνικό ποδοσφαιρικό φορέα.

Το ναυάγιο της συνάντησης για τη διαιτησία βρίσκει πολλές από τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας προβληματισμένες, κυρίως για τη συγκρότηση του πίνακα διαιτητών της Σούπερ Λίγκας από την υπό παραίτηση ηγεσία της ΕΠΟ, με επιλογές που είχαν στόχο την ικανοποίηση των «αιτημάτων» των Ενώσεων που στηρίζουν τη νυν διοίκηση της ΕΠΟ, λίγο πριν από τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή