«Πράσινο φως» στο Κοσσυφοπέδιο

«Πράσινο φως» στο Κοσσυφοπέδιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η UEFA έδειξε χθες να δέχεται ότι τα… κοτσύφια είναι αποδημητικά πουλιά, επιτρέποντας σε άλλους έξι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε εθνικές ομάδες άλλων χωρών να θεωρούνται πλέον παίκτες του Κοσσυφοπεδίου, λίγες μόνον ώρες πριν από τον ιστορικό χθεσινοβραδινό αγώνα με τη Φινλανδία, τον πρώτο επίσημο στη μικρή ιστορία του αλβανόφωνου κρατιδίου. Συνολικά 15 παίκτες έχουν πάρει τη σχετική έγκριση της UEFA.

Ετσι, λοιπόν, επτά ποδοσφαιριστές από την Αλβανία (οι τέσσερις μέλη της ομάδας που έπαιξε τον Ιούνιο στο Euro 2016) και άλλοι οκτώ από τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Νορβηγία επέστρεψαν στις… φωλιές τους, όπως τα αποδημητικά πτηνά που έδωσαν το όνομά τους στην πεδιάδα των δυτικών Βαλκανίων.

Με τον τρόπο αυτόν η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έκανε μία εξαίρεση στον κανόνα που θεωρεί απαρασάλευτη την εθνικότητα ενός ποδοσφαιριστή όταν έχει αγωνιστεί με την εθνική ομάδα μιας χώρας. Συνολικά 24 ποδοσφαιριστές με καταγωγή από το Κοσσυφοπέδιο είναι μέλη άλλων εθνικών ομάδων, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός μας από το πέρασμα από ΑΕΚ και Απόλλωνα Καλαμαριάς Περπαρίμ Χετεμάι: Ο διεθνής Φινλανδός, ο οποίος χθες είδε τις δύο πατρίδες του να «συγκρούονται» στο Τουρκού, είναι ακόμη εν αναμονή της απόφασης της UEFA για την περίπτωσή του, όπως και ο σπουδαίος Βέλγος επιθετικός Αντνάν Γιανουζάι.

Στην Αγγλία ήρωας είναι από την Κυριακή ο Ανταμ Λαλάνα, διότι το τέρμα που πέτυχε στο πέμπτο (!) λεπτό των καθυστερήσεων χάρισε στον νεοπροσληφθέντα τεχνικό Σαμ Αλαρνταϊς και στην ομάδα του τη νίκη με 1-0 στη Σλοβακία. Αίσθηση προκάλεσαν ακόμη το 0-0 που απέσπασε η Βόρεια Ιρλανδία στη γειτονική (στη Σλοβακία) Τσεχία και το 2-2 (από 0-2) του Καζαχστάν με την Πολωνία.

Από τους αποψινούς αγώνες που διεξάγονται στους υπόλοιπους ομίλους ξεχωρίζει η αναμέτρηση της Σουηδίας με την Ολλανδία κατά πρώτο λόγο και της Ελβετίας με την Πορτογαλία κατά δεύτερο. Στο πρώτο επίσημο ματς στη μετά Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς εποχή, η Σουηδία του Μάρκους Μπεργκ αντιμετωπίζει την πληγωμένη Ολλανδία, που μετά τον αποκλεισμό από το Euro 2016 ηττήθηκε και από την Ελλάδα την Πέμπτη. Η Πορτογαλία, χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο, παίζει για πρώτη φορά ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά δεν θα έχει εύκολο έργο στη Βασιλεία με τη σκληρή ελβετική άμυνα.

Λογικά η Γαλλία δεν θα έχει πρόβλημα εκτός έδρας με τη Λευκορωσία, έχοντας… παρελάσει με σκορ 3-1 στην Ιταλία εις βάρος της «σκουάντρα ατζούρα» σε φιλικό την περασμένη Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή