Οι λεπτές ισορροπίες του ομίλου μας

Οι λεπτές ισορροπίες του ομίλου μας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αυτονόητο και τίποτα παραπάνω δεν κέρδισε η εθνική μας ομάδα στην πρεμιέρα της στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Το 4-1 της νίκης της επί του Γιβραλτάρ έδωσε τους 3 βαθμούς στο πιο εύκολο, θεωρητικά, παιχνίδι του ομίλου, αλλά στην ουσία δεν της πρόσφερε κάποιο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, ούτε στον βαθμολογικό πίνακα ούτε στον ψυχολογικό τομέα. Ηταν μια «στεγνή» νίκη έπειτα από μια σχετικά χαμηλή πτήση και το εύρος της είχε να κάνει περισσότερο με το χαμηλό επίπεδο του αντιπάλου παρά με τη δική της καλή απόδοση. Η επιπολαιότητα στην επίθεση της στέρησε τα περισσότερα γκολ που χρειαζόταν, ενώ η κακή οργάνωση στην άμυνα έδωσε το δικαίωμα σε έναν πολύ αδύναμο αντίπαλο να την απειλήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Λογικό να σκεφθεί κανείς ότι απέναντι σε έναν πιο ισχυρό αντίπαλο, μια τέτοια εμφάνιση δύσκολα θα συνοδευόταν με το τρίποντο της νίκης.

Η σχετικά μικρή διαφορά στο σκορ, ενδεχομένως, να δημιουργήσει μειονέκτημα στη συνέχεια. Αν ο όμιλος αποδειχθεί κλειστός και η σειρά κατάταξης παιχθεί στις λεπτομέρειες, αυτό το φτωχό +3 απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα όλης της διοργάνωσης, ίσως να σταθεί μοιραίο σε περίπτωση τελικής ισοβαθμίας. Η διαφορά τερμάτων είναι το πρώτο κριτήριο σ’ αυτή την περίπτωση, όπερ σημαίνει ότι ήδη το Βέλγιο με το 3-0 στην Κύπρο και η Βοσνία με το εμφατικό 5-0 επί της Εσθονίας, έχουν αποκτήσει ένα πλεονέκτημα.

Πολλοί διεθνείς απέδωσαν αυτή την επιπολαιότητα στην έλλειψη κινήτρου σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Είναι θέμα κακής νοοτροπίας. Ακόμα και στις καλές εποχές της εθνικής μας, ήταν φανερή η απουσία του «φονικού ενστίκτου» που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε μεγάλη ομάδα, γι’ αυτό και η ομάδα μας σπάνια πετύχαινε επιβλητικές από πλευράς σκορ νίκες απέναντι σε πολύ αδύναμους αντίπαλους. Οταν ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι ισορροπίες λεπτές, αυτό το έλλειμμα σωστής νοοτροπίας μπορεί να κρίνει αρνητικά μια ολόκληρη πρόκριση. Οταν το καρπούζι είναι κομμένο στη μέση, τα σπόρια είναι που κάνουν τη διαφορά…

Η πρεμιέρα του 8ου ομίλου έβαλε τα πράγματα σε μια λογική σειρά και επιβεβαίωσε τη δυναμικότητα των ομάδων. Το Βέλγιο ήταν σοβαρό και πειστικό απέναντι στην Κύπρο, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει αποδειχθεί «αγκάθι» για πολλές ισχυρές ομάδες. Ακόμα πιο εμφατικό ήταν το 5-0 της Βοσνίας επί της Εσθονίας, που συνοδεύθηκε από δύο δοκάρια και πολλές «καθαρές» ευκαιρίες. Οι Βόσνιοι ωριμάζουν και δείχνουν ικανοί για μεγάλα πράγματα. Το καλό για την Eθνική μας είναι ότι και τα δύο φαβορί του ομίλου θα τα αντιμετωπίσει το 2017. Θα έχει χρόνο να δέσει καλύτερα και τη δυνατότητα να πάρει «αέρα» από το καλό πρόγραμμα που έχει έως τότε. Με νίκη επί της Κύπρου στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου και «διπλό» στο Ταλίν τρεις μέρες αργότερα, θα πάει με φόρα στα «ντέρμπι» για να δηλώσει με πειστικό τρόπο τη δική της υποψηφιότητα…

Θαυμασμός για Μπεργκ

Να ξεχάσουν (έστω για λίγο) τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έκανε τους Σουηδούς φιλάθλους ο Μάρκους Μπεργκ, με ένα εξαιρετικής ωραιότητας γκολ που πέτυχε στον προχθεσινό αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κόντρα στην Ολλανδία στη Στοκχόλμη, που έληξε 1-1.

Ο άσος του Παναθηναϊκού ήταν η βασική αιχμή στη σουηδική επίθεση στον πρώτο επίσημο αγώνα μετά την αποχώρηση του 35χρονου πια Ζλάταν. Δύο λεπτά πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου στην έδρα της ΑΙΚ, ο Μπεργκ έκλεψε την μπάλα από αντίπαλο στη γραμμή της μεγάλης περιοχής με πλάτη στο τέρμα και γυρίζοντας επιχείρησε ένα καλοζυγισμένο ψηλοκρεμαστό πλασέ που άφησε άγαλμα τον Ολλανδό τερματοφύλακα Γερούν Ζουτ.

Ωστόσο, ο έμπειρος Ουέσλι Σνάιντερ διέσωσε έναν βαθμό για τους Ολλανδούς με γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, σε έναν όμιλο-φωτιά, όπου η Γαλλία σκόνταψε (0-0) με τη Λευκορωσία εκτός έδρας και η Βουλγαρία γλίτωσε την τελευταία στιγμή το… έμφραγμα με το Λουξεμβούργο. Οι παίκτες του Μεγάλου Δουκάτου προηγήθηκαν στο 62΄ μέσα στη Σόφια με 2-1 και όταν η Βουλγαρία ανέτρεψε το αποτέλεσμα (3-2) κατάφεραν να την ισοφαρίσουν με γκολ στις καθυστερήσεις (3-3). Με τη σέντρα όμως ο Αλεξάντερ Τόνεφ χάρισε στους Βουλγάρους τη νίκη με σκορ 4-3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή