Οι εκλογές των δύο γενεών

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κούρσα για δύο, που έχει και τον χαρακτήρα μιας πάλης γενεών, εξελίσσεται τελικά η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία (UEFA), που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στην Αθήνα.

Η διαδικασία θα λάβει χώρα στο Grand Resort Lagonissi Hotel, αρχίζοντας περίπου στις 11 το πρωί, ενώ την Πέμπτη θα συνέλθει η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA στο Αστήρ Παλάς, στο Καβούρι.

Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του υπηρεσιακού προέδρου της UEFA και προέδρου της ισπανικής ομοσπονδίας Ανχελ Μαρία Βιγιάρ την περασμένη Τρίτη, έμειναν δύο να ερίζουν για τη θέση που χηρεύει από την αποπομπή του Μισέλ Πλατινί λόγω της υπόθεσης δωροληψίας σχετικής με τον Ζεπ Μπλάτερ.

Οι δύο υποψήφιοι είναι ο 68χρονος Μίχαελ φαν Πράαχ, πρόεδρος της ολλανδικής ομοσπονδίας και ο 48χρονος Αλεξάντερ Τσέφεριν, πρόεδρος της ομοσπονδίας της Σλοβενίας, που κατά τα φαινόμενα είναι και το ξεκάθαρο φαβορί. Η ηλικιακή διαφορά των δύο είναι τέτοια που κάνει τους παρατηρητές να μιλούν για δύο διαφορετικές γενιές που τίθενται αντίπαλες.

Σκοπός και των δύο υποψηφίων είναι να πείσουν ότι είναι ικανότεροι στην αντιμετώπιση της κρίσης κύρους της UEFA, με τον κ. Φαν Πράαχ να πλεονεκτεί στο ότι είναι πιο έμπειρος και ήταν εκείνος που πρώτος φώναξε το 2014 ότι ο «βασιλιάς» της FΙFA, ο κ. Μπλάτερ, είναι «γυμνός».

Αν και κατά την ανακοίνωση του μανιφέστου του (τον Αύγουστο) ο κ. Τσέφεριν ήταν μάλλον αόριστος, σκοπεύει να πατάξει τη διαφθορά που μαστίζει και την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία με την καθιέρωση μιας «Επιτροπής Συμμορφώσεως», η οποία θα ελέγχει το ποιόν των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών του επικερδέστατου αυτού οργανισμού. Προτείνει ακόμη χρονικούς περιορισμούς στη θητεία των κορυφαίων αξιωματούχων. Επαγγέλλεται δε την ισορροπία μεταξύ της κορυφής και της βάσης του ποδοσφαίρου, ώστε «να αποτελέσει η UEFA τον καλύτερα δομημένο οργανισμό στον παγκόσμιο αθλητισμό». Από την άλλη πλευρά, ο κ. Φαν Πράαχ μιλώντας στην «Κ» υποσχέθηκε να ανοίξουν εντελώς οι διαδικασίες στην UEFΑ, «με το να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής για να έχουν όλοι πρόσβαση». Προτείνει ακόμη τη στενότερη συνεργασία με όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου, «με ποδοσφαιριστές, ομοσπονδίες, ατζέντηδες κ.λπ.» και το νοικοκύρεμα της UEFA, στοχεύοντας σε περικοπή σημαντικού μέρος των εξόδων της και του προσωπικού της, «ώστε να εξοικονομηθεί ποσό 55 εκατ. ελβετικών φράγκων και να δοθεί στις εθνικές ομοσπονδίες». Είπε επίσης ότι προτεραιότητά του θα είναι η βελτίωση των ποδοσφαιρικών συνθηκών στην ανατολική Ευρώπη, «όπου υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα σε γήπεδα και υποδομές» όπως τόνισε.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τη στήριξη περίπου 25 ομοσπονδιών, σε σύνολο 55 μαζί με το Κοσσυφοπέδιο που προσφάτως προστέθηκε. Ωστόσο, ο κ. Τσέφεριν φαίνεται να απολαμβάνει τη στήριξη πολλών ομοσπονδιών της ανατολικής Ευρώπης, με πρώτη τη Ρωσία, αλλά και του γαλλογερμανικού άξονα. Υπέρ του Σλοβένου δικηγόρου έχει ταχθεί και η ΕΠΟ από τα τέλη Αυγούστου, ενώ το βάρος της υπέρ του Ολλανδού έριξε η αγγλική ομοσπονδία.

Σε ερώτηση της «Κ» αν τυχόν εκλογή του κ. Τσέφεριν βασιζόμενη σε ψήφους ομοσπονδιών, τις ηγεσίες των οποίων βαρύνουν κατηγορίες διαφθοράς, όπως π.χ. της ελληνικής και της ρωσικής, πλήξει το κύρος του νέου προέδρου, ο κ. Φαν Πράαχ παραδέχθηκε ότι αυτό όντως θα αποτελούσε πρόβλημα, αν και αρνήθηκε ότι η ΕΠΟ είναι διεφθαρμένη. Αμφισβήτησε μάλιστα τη στήριξη της ελληνικής ομοσπονδίας στον αντίπαλό του. Ομως, σαν να μην είχε αρκετές δολοπλοκίες και σκάνδαλα η UEFA τον τελευταίο καιρό, ένα δημοσίευμα προ μερικών ημερών φούντωσε την κόντρα μεταξύ Φαν Πράαχ και Τσέφεριν, αναφερόμενο σε συνάντηση Νορβηγού στενού συμβούλου του Τζάνι Ινφαντίνο –προέδρου της FΙFA και πρώην γενικού γραμματέως της UEFA– με τον Τσέφεριν και τους προέδρους των ομοσπονδιών των σκανδιναβικών χωρών τον Μάιο. Εκεί φέρεται να δόθηκε κατεύθυνση υπέρ του Σλοβένου υποψηφίου με αντάλλαγμα την παραχώρηση της διοργάνωσης του Euro 2024 ή 2028 στις χώρες αυτές. Εξαλλος ο κ. Φαν Πράαχ τηλεφώνησε στον κ. Ινφαντίνο, ζητώντας εξηγήσεις, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Ολλανδός παράγοντας, αλλά ο Ελβετός πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας τον διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη συνάντηση αυτή… «Αν αυτά είναι αλήθεια, επιστρέφουμε στην παλιά λογική με την οποία εδιοικείτο το ποδόσφαιρο. Είναι αυτά ακριβώς που θέλουμε να εξαλείψουμε» έγραψε στο Twitter ο κ. Φαν Πράαχ, για να απαντήσει ο κ. Τσέφεριν ότι ο Ολλανδός «πλάθει ιστορίες για να μολύνει τον προεκλογικό αγώνα». Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή