Ιλιγγιώδη ποσά σε μεταγραφές

Ιλιγγιώδη ποσά σε μεταγραφές

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε… φέτος και καλύτερα για τις μεταγραφές στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, καθώς για μια ακόμη θερινή μεταγραφική περίοδο τα ρεκόρ έπεφταν το ένα πίσω από το άλλο και ο τζίρος έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, κάνοντας τους ατζέντηδες να χάσουν το μέτρημα στα… μηδενικά των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Απτόητες από την επικείμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις άγνωστες ακόμη συνέπειες που αυτή θα επιφέρει στο ποδόσφαιρο του Νησιού, οι αγγλικές ομάδες έκαναν νέο ρεκόρ δαπανών για την ενίσχυση των ρόστερ τους τον Ιούλιο και το Αύγουστο, για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ετσι ξόδεψαν το συνολικό ποσό του 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή περί τα 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι το καλοκαίρι του 2015, όταν μάλιστα δεν υπήρχε το Brexit στον ορίζοντα. Πρόκειται δηλαδή για μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 22%.

Επιπλέον, μια αγγλική ομάδα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έσπασε και το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αποζημιώνοντας τη Γιουβέντους με πάνω από 105 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Γάλλου μέσου Πολ Πογκμπά. Ετσι, για πρώτη φορά έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια ο ακριβότερος παίκτης στον κόσμο δεν είναι ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα τηλεοπτικά συμβόλαια που έχει εξασφαλίσει η Πρέμιερ Λιγκ από τα συνδρομητικά δίκτυα Sky Sports και ΒΤ τροφοδοτούν αυτές τις εξαιρετικά πληθωριστικές τάσεις που ολοένα και περισσότερο απομακρύνουν τις αγγλικές ομάδες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σε μεταγραφικές δαπάνες. Πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης στα καλοκαιρινά έξοδα ήταν η Μάντσεστερ Σίτι, που έδωσε 213 εκατ. ευρώ για να προικίσει τη νέα ομάδα που έστησε ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Πέρα από τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ, τα 100 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι αυτό πέρασαν και οι Αρσεναλ και Τσέλσι. Είναι δε τόσα τα χρήματα που παίρνουν οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ, ώστε ακόμη και οι ομάδες που υποβιβάστηκαν το καλοκαίρι και δικαιούνται χρήματα από το συμβόλαιο της μεγάλης κατηγορίας οδήγησαν τα μεταγραφικά έξοδα της Τσάμπιονσιπ στα 244 εκατ. ευρώ, με πάνω από τα μισά να προέρχονται από τις τρεις τους (Νιουκάστλ, Αστον Βίλα και Νόριτς).

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και σημείωσε κι αυτή νέο ρεκόρ μεταγραφικών δαπανών, φτάνοντας τα 699 εκατ. ευρώ, η Σέριε Α δεν ξόδεψε αυτό το καλοκαίρι ούτε τα μισά όσων έδωσαν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, τερματίζοντας δεύτερη, αλλά πολύ πιο πίσω από την πρώτη στην κούρσα μεταξύ των πιο πολυέξοδων πρωταθλημάτων.

Στην περίπτωση της Ιταλίας είχαμε επίσης ένα μεγάλο ρεκόρ, με τη μετακίνηση του Γονσάλο Ιγουαΐν από τη Νάπολι, να κοστίζει στη Γιουβέντους 90 εκατ. ευρώ, για να γίνει ο Αργεντινός επιθετικός η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Εκτός από τη Γιουβέντους, που δαπάνησε πάνω από 162 εκατ. ευρώ συνολικά αυτό το καλοκαίρι, το όριο των 100 εκατ. ευρώ πέρασε και η Ιντερ, που πλέον έχει Ασιάτη ιδιοκτήτη και πρόκειται να γίνει και αυτή πολυέξοδη.

Συνολικά η Ιταλία σημείωσε ετήσια αύξηση δαπανών σχεδόν 27% από τα 551 εκατ. που ξοδεύτηκαν το καλοκαίρι του 2015.

Τρίτο πιο πολυδάπανο πρωτάθλημα φέτος ήταν η Μπουντεσλίγκα, με το σύνολο ρεκόρ των μεταγραφικών εξόδων στα 543 εκατ. ευρώ, άρα 32,4% πάνω από τα 410 εκατ. ευρώ που είχαν δαπανηθεί πέρυσι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων, με την Μπορούσια Ντόρτμουντ να κλέβει φέτος την παράσταση από την Μπάγερν. Η ομάδα της Βεστφαλίας ξόδεψε σχεδόν 110 εκατ. ευρώ, αφήνοντας τον σύλλογο του Μονάχου δεύτερο με 70 εκατ.

Σημαντική πτώση στις μεταγραφικές της δαπάνες κατέγραψε η Ισπανία, υποχωρώντας στην τέταρτη θέση. Η απόφαση της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης να μην αλλάξει το ρόστερ της μολονότι επίκειται 12μηνος μεταγραφικός αποκλεισμός της από τον Ιανουάριο, τόσο γι’ αυτήν όσο και για την Ατλέτικο Μαδρίτης, έφερε τις ισπανικές δαπάνες πιο κάτω από πέρυσι κατά 13,6%, στα 458 εκατ. ευρώ από 530 εκατ. το καλοκαίρι του 2015. Μόνο η Μπαρτσελόνα δαπάνησε σχετικά πολλά (157,5 εκατ. ευρώ), αφού η Ατλέτικο έδωσε 81 εκατ. και η Ρεάλ μόνο 30 εκατ.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση δαπανών από τις γαλλικές ομάδες, που έπεσαν από τα 290 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2015 στα 191 εκατ. φέτος, δηλαδή μια ετήσια μείωση της τάξεως του 34%. Για μια ακόμη φορά τα περισσότερα έξοδα είχε η Παρί Σεν Ζερμέν, που όμως δεν έφτασε καν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Η ακριβότερη αγορά της ήταν ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ,και τα 35 εκατ. που κόστισε έφεραν τη συνολική δαπάνη των πρωταθλητών Γαλλίας στα 75,6 εκατ. φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή