Η Ρώμη λέει «όχι» στους Ολυμπιακούς

Η Ρώμη λέει «όχι» στους Ολυμπιακούς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο πλήγμα για το ολυμπιακό κίνημα, τον ιταλικό αθλητισμό, την πόλη της Ρώμης και το γόητρο του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, αποτελεί η απόσυρση της υποστήριξης του Δήμου της Ρώμης, κατά δήλωση της δημάρχου Βιρτζίνια Ράτζι χθες, της υποψηφιότητας της ιταλικής πρωτεύουσας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα από το δημοτικό συμβούλιο, που ελέγχει η παράταξη της κ. Ράτζι, δηλαδή του λαϊκίστικου κόμματος των Πέντε Αστέρων, βάζοντας οριστικό τέλος στις ελπίδες της Ρώμης να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς, που διεκδικούσε εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι η Ρώμη θα είναι η τρίτη πόλη που θα αποσύρει την υποψηφιότητά της για τους Ολυμπιακούς του 2024, μετά τη Βοστώνη και το Αμβούργο. Ετσι, τη μεταπροσεχή διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων έμειναν να διεκδικήσουν τον επόμενο Σεπτέμβριο τρεις πόλεις: Το Λος Αντζελες, το Παρίσι και η Βουδαπέστη.

«Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας να υποστηρίξουμε αυτή την υποψηφιότητα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες η κ. Ράτζι. «Δεν έχουμε κάτι εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού.., αλλά δεν θέλουμε να αποτελέσει ο αθλητισμός δικαιολογία για περισσότερους ποταμούς τσιμέντου στην πόλη. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε άλλους καθεδρικούς ναούς στην έρημο!».

Χρησιμοποιώντας εικόνες σε γιγαντοοθόνη, παρουσίασε το βασικό της επιχείρημα, ότι δηλαδή οι προηγούμενες διοργανώτριες των Αγώνων «βούτηξαν βαθιά στα χρέη», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την υποψηφιότητα της Ρώμης για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς του 2024,» ανέφερε το κείμενο της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης των Πέντε Αστέρων που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η αναμενόμενη απόσυρση της υποψηφιότητας της «Αιώνιας Πόλης» αποτελεί την πρώτη ουσιαστική επίπτωση της ανόδου του λαϊκίστικου κινήματος των Πέντε Αστέρων του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο στον ιταλικό δημόσιο βίο.

Ο κ. Γκρίλο, εκμεταλλευόμενος τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική κρίση και τη διαφθορά των παλαιών κομμάτων, αλλά και την άνοδο του λαϊκισμού ανά την Ευρώπη, έχει φθάσει το νεοπαγές κόμμα του να έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις και να εκλέξει και δήμαρχο στη Ρώμη τον Ιούνιο –αξιοποιώντας και τη φωτογένεια της κ. Ράτζι–, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα για το 2024. Οι πρώτοι μήνες της θητείας της δημάρχου Βιρτζίνια Ράτζι χαρακτηρίζονται από έλλειψη οργάνωσης, κενά στον δήμο και αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών.

Η χθεσινή είδηση πλήττει και την προσπάθεια του ηγέτη της ΔΟΕ, κ. Μπαχ, για όσο το δυνατόν περισσότερες υποψηφιότητες.

Την ίδια ώρα η δήμαρχος Παρισίων, Αν Ινταλγκό, ζήτησε από όλους τους υποψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2017 να δηλώσουν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της «Πόλης του Φωτός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή