«Σπέσιαλ» μπελάδες για Μουρίνιο

«Σπέσιαλ» μπελάδες για Μουρίνιο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στατιστικολόγοι στην Αγγλία βάλθηκαν να πάνε πίσω στον χρόνο για να βρουν πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Ζοζέ Μουρίνιο υπέστη τρεις ήττες στη σειρά, και μάλιστα μέσα σε λίγες ημέρες, και το εντόπισαν 10 ολόκληρα χρόνια πίσω. Με δεδομένη την περυσινή αποτυχία του στην Τσέλσι και την κακή έναρξη της σεζόν του Πορτογάλου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μήπως έπαψε να περνάει πια η… μπογιά του ιδιόρρυθμου, δύο φορές πρωταθλητή Ευρώπης;

Σε αντίθεση με τον Πορτογάλο, ένας άλλος νεοφερμένος προπονητής σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, ο Πεπ Γουαρδιόλα, έχει κάνει θετικότατο ξεκίνημα τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη, και μάλιστα στο Τσάμπιονς Λιγκ, όχι το Γιουρόπα.

Αυτή η αρχική επιτυχία του Καταλανού είναι που κάνει δυσκολότερη τη θέση του κ. Μουρίνιο, καθώς εξαρχής η φετινή Πρέμιερ Λιγκ θα ήταν η κόντρα των δύο ακριβοπληρωμένων προπονητών που κάποτε μάχονταν στην ισπανική λίγκα και τώρα είναι… δύο ξένοι στην ίδια πόλη.

Το πρώτο δύσκολο ματς της σεζόν έκλεισε με ήττα-απογοήτευση για τη Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο, και μάλιστα από τη Σίτι εντός έδρας με 2-1, ενώ ακολούθησαν οι απροσδόκητες εκτός έδρας ήττες από τη Φέγενορντ (1-0) στο Γιουρόπα Λιγκ και τη Γουότφορντ (3-1) στο πρωτάθλημα.

«Από Σπέσιαλ Ανθρωπος, Ηττημένος Ανθρωπος» ήταν το δηκτικό σχόλιο της εφημερίδας «Γκάρντιαν», ενώ γενικώς τα μέσα ενημέρωσης στην Αγγλία βρίθουν επικριτικών σχολίων για τον Μουρίνιο.

Οι επικρίσεις εστιάζονται κυρίως στην προβληματική μεσαία γραμμή της Γιουνάιτεντ, όπου ο Μουρίνιο μοιάζει να μην μπορεί να αξιοποιήσει ούτε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία, τον βραχυκυκλωμένο Γάλλο Πολ Πογκμπά, που αναζητεί ρόλο στο πλήθος των χαφ ανάμεσα στις αποκομμένες άμυνα και επίθεση της ομάδας, ούτε τον υπερφορτωμένο Γουέιν Ρούνι, τον οποίον τελικά ο Πορτογάλος χρησιμοποιεί σαν επιτελικό μέσο μολονότι το καλοκαίρι είχε δηλώσει ότι δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εσχάτως ο Μουρίνιο δεν τα πάει καλά στον τομέα όπου πάντα θριάμβευε, δηλαδή στη σχέση του με τους ποδοσφαιριστές του. Μετά τα μοιρασμένα σε δύο στρατόπεδα αποδυτήρια της Ρεάλ και τη σύγκρουσή του με παίκτες της Τσέλσι, ο 53χρονος τεχνικός άρχισε να ρίχνει στους παίκτες του τα φταιξίματα για τις απανωτές ήττες της Γιουνάιτεντ.

Σήμερα (2.30 μ.μ.) ο Μουρίνιο και η ομάδα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πρωταθλήτρια Λέστερ του Κλάουντιο Ρανιέρι, που πέρυσι διέγραψε την ακριβώς αντίθετη πορεία από αυτή που έως τώρα διαγράφει ο Πορτογάλος, πηγαίνοντας από τις μικρές προσδοκίες στη μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει την ικανότητα του «σπέσιαλ ανθρώπου» να ανακάμπτει με την ομάδα του, όπως έχει δείξει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Σαφώς πιο επιτυχημένη είναι η αρχή του πρωταθλήματος για δύο άλλους Ευρωπαίους τεχνικούς στο νέο τους ξεκίνημα, τον Ιταλό Αντόνιο Κόντε στην Τσέλσι και τον Ολλανδό Ρόναλντ Κούμαν στην Εβερτον.

Η Τσέλσι ακόμη δεν έχει δείξει εικόνα ομάδας του πρώην εκλέκτορα της Ιταλίας, αλλά με τον αναγεννημένο Ντιέγκο Κόστα να σκοράρει συχνότατα έχει φτάσει τους 10 βαθμούς σε πέντε αγώνες.

Η δε Εβερτον είναι δεύτερη στη βαθμολογία με τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία, με τον Κούμαν να δικαιώνει προς το παρόν τα «ζαχαρωτά» που τον έφεραν το καλοκαίρι από τη Σαουθάμπτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή