Ακόμη ένας μεγάλος σταρ είπε «αντίο» στο μπάσκετ

Ακόμη ένας μεγάλος σταρ είπε «αντίο» στο μπάσκετ

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «φουρνιά» των γεννηθέντων στη δεκαετία του ’70 που διέπρεψε στο ΝΒΑ, επί εικοσαετίας, απώλεσε ένα ακόμα επίλεκτο μέλος της, τον Κέβιν Γκαρνέρ, που έφθασε το 40ό έτος της ηλικίας του και αποφάσισε να «κρεμάσει» τη φανέλα του στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς.

Ο Γκαρνέτ δεν είχε το ταλέντο και την αίγλη του Κόμπι Μπράιαντ, αλλά ούτε την μπασκετική οξυδέρκεια και την τεχνική του Τιμ Ντάνκαν, των ευδοκίμως τερματισάντων στην περυσινή περίοδο του ΝΒΑ. Ο σταρ των «λύκων», όμως και πρωταθλητής του ΝΒΑ, με τους Σέλτικς, στέκεται επάξια δίπλα τους και συγκαταλέγεται στους 30 κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών για τα αγωνιστικά επιτεύγματά του και τη μακροβιότητά του.

Ο «Da Kid», όπως ήταν ένα από τα προσωνύμια του πρώην σταρ του αμερικανικού πρωταθλήματος, έγινε, πλέον, «Old School». Παλαίμαχος, δηλαδή, με… ένσημα 21 αγωνιστικών περιόδων. Σ’ όλα αυτά τα χρόνια, ο Γκαρνέτ κέρδισε τον σεβασμό όλων στο ΝΒΑ. Ακόμα και των παικτών που ήταν μεγαλύτεροι σταρ από τον ίδιο, κέρδιζαν περισσότερα χρήματα, προσέφεραν περισσότερο θέαμα, είχαν περισσότερους προσωπικούς θαυμαστές, αλλά πάντα, ως αντίπαλοι, αγκάλιαζαν τον «KG» με τη δέουσα εκτίμηση στο πρόσωπό του.

Ο Γκαρνέτ δεν σταμάτησε ποτέ στην καριέρα του να δουλεύει στην προπόνηση και αποτελούσε στην καθημερινότητα των Τίμπεργουλβς το παράδειγμα προς μίμηση όλων των συμπαικτών του για την εργατικότητα που έδειχνε. Στη Μινεσότα, όμως, δεν μπορούσε ως ένας και μόνος κούκος να φέρει την άνοιξη, με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Οι τελικοί της Δύσης το 2005 ήταν το πιο μακρινό… σημείο για τη Μινεσότα, με τους ισχυρούς –τότε– Λος Aντζελες Λέικερς να σταματούν τον Γκαρνέτ και την παρέα του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Γκαρνέτ και παρά τη λατρεία των φίλων των Τίμπεργουλβς, συνέχισε την καριέρα του στη Βοστώνη, το 2007 ύστερα από ανταλλαγή που… κόστισε στους Κέλτες 5 παίκτες και δύο υψηλότατες θέσεις στα επόμενα ντραφτ του ΝΒΑ

Με συμπαίκτες τους Ρέι Aλεν και Πολ Πιρς, συνέθεσε μία σπουδαία «Big 3» που έφερε τους Σέλτικς στην κορυφή του ΝΒΑ.

Ο Γκαρνέτ δεν ξεχώριζε στο παιχνίδι του για κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, με το οποίο έγινε διάσημος στο ΝΒΑ και «έβγαζε το…παντεσπάνι» του, αλλά η προσφορά του, από τη θέση του σέντερ, ήταν πολυποίκιλη. Η μαχητικότητά του ήταν απαράμιλλη.

«Απορώ πώς δεν κουράζεται σε κάποιους αγώνες, όταν παίζει σε φουλ ρυθμό από το τζάμπολ μέχρι τη λήξη» είχε πει ο τεχνικός Ντοκ Ρίβερς, όταν συνεργάστηκε με τον Γκαρνέτ στους Σέλτικς.

«Σε εκτιμώ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις, ως αντίπαλος, και σου εύχομαι τα καλύτερα στο επόμενο βήμα της ζωής σου», ήταν το μήνυμα του Κρις Πολ στον παίκτη για τον οποίο δεν ακούστηκε ούτε…ψίθυρος για την εξωγηπεδική ζωή του. Ο Γκαρνέτ παρομοίαζε πολύ συχνά τους αγώνες του ΝΒΑ με «πόλεμους και καυγάδες σε μπαρ».

Την περίοδο 2003-04, η Μινεσότα εξάντλησε και τα 7 παιχνίδια των ημιτελικών της Δυτικής περιφέρειας, με αντίπαλο το Σακραμέντο και ο Γκάρνετ, λίγο έλειψε να πάει… οπλισμένος στο γήπεδο.

«Κάθομαι σπίτι και ετοιμάζω ούζι, πολυβόλα και είμαι έτοιμος να πολεμήσω», είχε πει για την προετοιμασία του. Από την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, με πούρο στα χέρια και καθισμένος σε θέση λίαρ τζετ, όπως ήταν στη φωτογραφία που ανήρτησε, ο Κέβιν Γκαρνέτ άρχισε το ταξίδι της ξεκούρασης, μακριά από την μπάλα του μπάσκετ.

Ενας δύσκολος χαρακτήρας

Ο Κέβιν Γκαρνέτ ήταν «σεσημασμένος» trash-talker, είχε τον χαρακτηρισμό του φλύαρου και έχει γράψει ιστορία στα παρκέ του ΝΒΑ από διάφορα περιστατικά στα οποία πρωταγωνίστησε και ξεπερνούσαν τα όρια της…παρεξήγησης.

Σε μια προπόνηση των Σέλτικς, το 2010, ο «KG» εκνεύρισε τον προπονητή του Ντοκ Ρίβερς, ο οποίος ήθελε να τον ξεκουράσει και του είχε ζητήσει να καθίσει στον πάγκο για 15 λεπτά.

Ο Γκαρνέτ δεν έφυγε από το γήπεδο, αλλά στάθηκε ακριβώς έξω από τις τέσσερις γραμμές και άρχισε να… μιμείται τις κινήσεις του αντικαταστάτη του Λίον Πόου! Οταν ο τελευταίος έπαιρνε ριμπάουντ, ο Γκαρνέτ έκανε το ίδιο με μία… φανταστική μπάλα! Οταν ο Πόου πάσαρε, ο Γκαρνέτ τον μιμούνταν… Ο Ρίβερς σταμάτησε την προπόνηση και του είπε: «Αν συνεχίσεις, θα ακυρώσω την προπόνηση για όλους». Ο «Big Τicket» πειθάρχησε με καθυστέρηση και, όταν επέστρεψε στην προπόνηση, είπε με περίσσια αυτοπεποίθηση για τις σωματικές αντοχές του στον προπονητή του: «Κόουτς, όλοι οι άλλοι μπορεί να πέσουν κάτω από την κούραση. Εγώ αποκλείεται!».

Πρόσφατα, ο σέντερ της Οκλαχόμα Σίτι Στίβεν Ανταμς αποκάλυψε ότι, για να αποφύγω το περίφημο trash-talking του Γκαρνέτ, του έλεγε «No English», ώστε να σταματήσει να μιλά «βρώμικα», ενώ τη μεγαλύτερη απογοήτευση δέχθηκε ο Γάλλος Τζοακίμ Νοά, που θαύμαζε τον Γκαρνέτ, αλλά στην πρώτη συνάντηση τους σε ολ σταρ αγώνα του ΝΒΑ, ο Γκαρνέτ τον έβρισε χυδαία, όταν άκουσε ότι ο νέος συμπαίκτης του είχε ένα πόστερ στον δωμάτιό του. Ο Νοά δεν απάντησε στον Γκαρνέτ, αλλά πέταξε το πόστερ του ινδάλματός του. Κάποτε προσποιήθηκε ότι θα… δαγκώσει το χέρι του Ντουάιτ Χάουαρντ, ενώ σε αγώνα Νετς – Πέισερς άρχισε να φυσά στο αυτί του Ντέιβιντ Ουέστ και τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή.

Η κρούση στον ΠΑΟ και το «όχι» του Ομπράντοβιτς

Ιδιο σήμα με τον Παναθηναϊκό, ίδια χρώματα και μια μεταγραφή που θα «έσπαγε τα ταμεία», εφάμιλλη μ’ εκείνη του Ντομινίκ Ουίλκινς, συνέθεσαν την όμορφη, αλλά ανολοκλήρωτη μετακίνηση του Κέβιν Γκαρνέτ από τους Μπόστον Σέλτικς στους «πράσινους» του ελληνικού μπάσκετ.

Την περίοδο 2011-12, στο NBA είχε αρχίσει το περίφημο λοκ άουτ που διήρκησε, σχεδόν, τρεiς μήνες και πολλοί παίκτες έψαξαν ομάδες στην Ευρώπη προκειμένου να αποφύγουν την αγωνιστική απραξία. Το ίδιο είχε κάνει και ο Γκαρνέτ, που συγκαταλεγόταν στους σταρ του ΝΒΑ και ζήτησε από τον εκπρόσωπό του, Ερικ Φλάισερ, να τον προτείνει σε κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ που θα μπορούσαν να καλύψουν τις οικονομικές απαιτήσεις του, θα είχαν πληθώρα φιλάθλων και φυσικά στόχους για κατάκτηση τίτλων.

Ο Παναθηναϊκός ήταν στη λίστα των πέντε ομάδων για τις οποίες προτάθηκε ο Κέβιν Γκαρνέτ και –όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς– είχε βρεθεί σε δίλημμα για να έδινε τη συγκατάθεσή του, ώστε να άρχιζαν διαπραγματεύσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι σε μας προτάθηκαν παίκτες-αστέρες από το ΝΒΑ. Της πρώτης σειράς. Ο Κέβιν Γκαρνέτ ήταν ένας από αυτούς. Ομως δεν είναι καλό για την ομάδα να παίξει για δύο μήνες μόνο. Θα ήταν δύσκολο να πάρουμε έναν τέτοιο παίκτη.

Πρόκειται για έναν μπάσκετ-μάνιακ, είναι ένας ηγέτης, θα μπορούσε να βοηθήσει νέους παίκτες στον τρόπο σκέψης και σε άλλα πράγματα λόγω εμπειρίας, αλλά όταν θα έληγε το λοκ άουτ, θα επέστρεφε στο ΝΒΑ.

Θα μέναμε με τη… γλύκα», είχε πει ο «Ζοτς» για τους λόγους που επέλεξε να μην προχωρήσει το «ειδύλλιο» με τον 35χρονο –τότε– Κέβιν Γκαρνέτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή