Η ΔΟΕ, ο WADA και η Ρωσία

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα άσκηση ισορροπίας υποβάλλει τη ΔΟΕ ο πρόεδρός της Τόμας Μπαχ, με το σκοινί στο οποίο βαδίζει να είναι τεντωμένο πάνω από «κροκόδειλους» με πολιτική καταγωγή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Με τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς στο Ρίο να φέρνουν διχασμό στο παγκόσμιο ολυμπιακό κίνημα, λόγω των ποικίλων ποινών που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για συστηματικό ντοπάρισμα αθλητών της και την απόκρυψή του, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα προσπαθήσει τώρα να γεφυρώσει το χάσμα που άνοιξε μεταξύ Αγγλοσαξόνων και ρωσόφιλων, μέσω απειλής για νέες ποινές στη Μόσχα αλλά μόνο κατόπιν επανεξέτασης της κατάστασης. Ηδη, η αρχή έγινε με τον τερματισμό της κόντρας της ΔΟΕ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Σε επιστολή του προ μερικών ημερών προς τα 97 μέλη της ΔΟΕ, ο Γερμανός πρόεδρος των πάλαι ποτέ «Αθανάτων» ενημερώνει ότι δύο νέες επιτροπές θα ελέγξουν τα ευρήματα της επιτροπής Μακλάρεν, που οδήγησε στον μερικό αποκλεισμό των Ρώσων από το Ρίο 2016 και προειδοποιεί για τη λήψη «όλων των κατάλληλων μέτρων και ποινών» εις βάρος της Ρωσίας, εφόσον αποδειχθεί εκ νέου η ενοχή της.

Τον Ιούλιο η έκθεση του καθηγητή Ρίτσαρντ Μακλάρεν, που είχε παραγγείλει ο WADA σχετικά με τυχόν συγκάλυψη ντοπαρίσματος Ρώσων αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014 στο Σότσι, αποκάλυψε σωρεία παρεμβάσεων της Μόσχας προς αυτή την κατεύθυνση. Αποτέλεσμα ήταν η επιβεβαίωση του αποκλεισμού του ρωσικού στίβου από το Ρίο, καθώς και αρκετών άλλων Ρώσων σε άλλα αθλήματα των Ολυμπιακών, αλλά και ο πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας από τους Παραολυμπιακούς.

Ωστόσο, ο κ. Μπαχ έδρασε πιο προσεκτικά (ή και εξισορροπητικά), πείθοντας τη ΔΟΕ τον Ιούλιο να μην αποκλείσει εξ ολοκλήρου τη Ρωσία από το Ρίο, αφήνοντας τη σχετική απόφαση στην ευθύνη των διεθνών ομοσπονδιών κάθε αθλήματος, προς απογοήτευση του WADA.

Τώρα όμως που η φλόγα και των Παραολυμπιακών έσβησε στο Ρίο, ο κ. Μπαχ ανακοίνωσε ότι ανετέθη διερευνητικό έργο σε δύο επιτροπές: Η πρώτη υπό τον Γάλλο Γκι Κανιβέ θα ελέγξει κατά πόσον υπήρχε όντως συμμετοχή του ρωσικού κράτους στο πρόγραμμα συστηματικού ντοπαρίσματος και απόκρυψής του, ενώ η δεύτερη υπό τον Ελβετό Ντένις Οσβαλντ θα ερευνήσει κατά πόσον ήταν ντοπαρισμένοι οι Ρώσοι αθλητές στο Σότσι και εάν υπήρξε χειραγώγηση των δειγμάτων τους. Στο πλαίσιο του έργου της δεύτερης επιτροπής, συνέχισε στην εξασέλιδη επιστολή του ο κ. Μπαχ, θα επανελεγχθούν όλα τα δείγματα που έδωσαν οι Ρώσοι αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014.

Η δε πρώτη επιτροπή του κ. Κανιβέ θα συνεργαστεί με τον κ. Μακλάρεν, αλλά και με ρωσική επιτροπή υπό την ηγεσία του Βιτάλι Σμιρνόφ, πρώην υπουργού Αθλητισμού επί Σοβιετικής Ενωσης! Οπως έγραψε ο κ. Μπαχ, «θα πρέπει όλοι αυτοί να συνεργαστούν ως μια ενιαία ομάδα» ώστε να εξετασθούν οι κατηγορίες που αποτελούν «επίθεση στην ακεραιότητά τους».

Απομένει να φανεί πόση απόσταση θα έχουν τα ευρήματα των δύο επιτροπών από την έκθεση Μακλάρεν και ποιες θα είναι μετά οι κινήσεις της ΔΟΕ πάνω στο τεντωμένο σκοινί του «ρωσικού ντόπινγκ».

Παράλληλα, η ΔΟΕ και ο εδρεύων στον Καναδά WADA έχουν άμεση ανάγκη να θέσουν τέρμα στη διελκυστίνδα ισχύος που ταλάνισε το ολυμπιακό κίνημα όλο το καλοκαίρι με αφορμή την έκθεση Μακλάρεν και οι δύο νέες επιτροπές ελέγχου κινούνται και προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλωστε, ούτε τον κ. Μπαχ συμφέρει να χάσει την υποστήριξη της Δύσης για να ευαρεστήσει τους Ρώσους, ούτε τον WADA ευνοεί μια ρήξη με τη ΔΟΕ που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στον παραγκωνισμό του.

Από τη σύνοδο της ΔΟΕ στο Ρίο το καλοκαίρι, ο κ. Μπαχ είχε προειδοποιήσει ότι θα χρειαζόταν επανεξέταση του ρόλου του WADA, με προοπτική ακόμη και αντικατάστασής του. Καλά πληροφορημένες πηγές, όπως ο ειδικός σε θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο Βρετανός δημοσιογράφος Ντέκλαν Χιλ, λένε ότι η ΔΟΕ μελετούσε τη δημιουργία κοινού οργάνου κατά της διαφθοράς με το Διεθνές Κέντρο Ασφαλείας στον Αθλητισμό που εδρεύει στο Κατάρ, το οποίο και θα «καπέλωνε» τον WADA.

Ετσι, στην πρόσφατη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής του WADA στη Λωζάννη, ο πρόεδρος του οργανισμού Κρεγκ Ρίντι ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία με τη ΔΟΕ για να τεθεί τέρμα στην αντιπαράθεση των δύο οργανισμών, λέγοντας ότι εδώ τελειώνει μια «ιδιαιτέρως θλιβερή περίοδος».

«Εχουμε πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουμε από το να εκτοξεύουμε ύβρεις ο ένας στον άλλον. Για να προχωρήσουμε μπροστά, θα σταματήσουμε να κατακρίνουμε ο ένας τον άλλον δημοσίως,» είπε ο Σκωτσέζος ηγέτης του WADA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή