Γκρίνια για τη ΔΟΕ και τις αποφάσεις της

Γκρίνια για τη ΔΟΕ και τις αποφάσεις της

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη άσκηση ισορροπίας επιδόθηκε το Σάββατο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, προτείνοντας σε έκτακτη σύνοδό της την οικονομική και λειτουργική ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) αλλά με την επιβολή των ποινών για χρήση αναβολικών να περνά στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Η δε απουσία αναφοράς στο φλέγον θέμα του ρωσικού ντόπινγκ προκάλεσε αντιδράσεις.

Η ΔΟΕ πρότεινε τη δημιουργία οργάνου εντός του WADA που θα είναι υπεύθυνο για τους ελέγχους διεθνώς (ξεπερνώντας την επιτήρηση των διεθνών ομοσπονδιών των αθλημάτων), εξασφαλίζοντας τη διακριτή λειτουργία της ελεγκτικής αρχής από την κανονιστική αρμοδιότητα του οργανισμού. Δηλαδή άλλοι θα είναι οι αρμόδιοι για τους ελέγχους και άλλοι για τους όρους και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Η πρόταση αυτή έγινε με δεκτή με ικανοποίηση από τον επικεφαλής του WADA, Σερ Κρεγκ Ρίντι, όχι όμως και η πρόταση της ΔΟΕ να επιβάλει τις ποινές για ντόπινγκ το CAS αντί του WADA.

«Δεν θέλουμε τον εισαγγελέα να είναι και δικαστής» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, που προώθησε το αίτημα του WADA για αυξημένη χρηματοδότηση του οργανισμού εξίσου από τη ΔΟΕ και τις κυβερνήσεις – καθώς συμμετέχουν στη δημιουργία του WADA με ποσοστό 50-50.

Η ΔΟΕ θα ζητήσει ακόμη από την UNESCO, τον οργανισμό πολιτισμού του ΟΗΕ, συμβουλές σχετικά με το πώς θα πρέπει να τιμωρείται το περιβάλλον ενός ντοπαρισμένου αθλητή εφόσον διαπιστωθεί ότι εκείνο ευθύνεται για την προώθηση αναβολικών.

Η ένωση των εθνικών οργανισμών κατά του ντόπινγκ (iNADO) εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αποφυγή εκ μέρους της ΔΟΕ το Σάββατο της καταδίκης του «κρατικού συστήματος ντόπινγκ της Ρωσίας», και της αποδοχής του σχετικού πορίσματος του WADA (γνωστού ως πορίσματος Μακλάρεν) ως «βάσιμα και αξιόπιστα ευρήματα» και όχι «ως απλές κατηγορίες». «Δεν μπήκε καν στον κόπο η ΔΟΕ να πιέσει για την αλλαγή κουλτούρας στη Ρωσία» πρόσθεσε η iNADO. «Με την τελευταία της ανακοίνωση η ΔΟΕ αποκαθιστά μόνο μέρος της αξιοπιστίας της υπέρ των καθαρών αθλητών» δήλωσε ο διευθυντής της iNADO, Τζόζεφ ντε Πανσιέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή