Το «τιμόνι» της ΕΠΟ στη FIFA

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα εποχή εισέρχεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, έπειτα από την απόφαση της FIFA να προχωρήσει στον διορισμό διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ («επιτροπής εξομάλυνσης», όπως αναφέρεται), έως ότου γίνουν εκλογές και προκύψει νέα διοίκηση. Πρόκειται για ένα μοντέλο σχετικό με αυτό της Αργεντινής, στην οποία τον περασμένο Ιούνιο, με αφορμή οικονομικά σκάνδαλα η FIFA παρενέβη και διόρισε ευάριθμη «επιτροπή εξομάλυνσης» διάρκειας ενός έτους.

Αφορμή για την απόφαση της FIFΑ, που παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα τον τελευταίο ταραγμένο ενάμιση χρόνο, αποτέλεσε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, το οποίο την περασμένη Τρίτη αποφάσισε την ακύρωση των προγραμματισμένων για τις 26/10 εκλογών και τον διορισμό προσωρινής διοίκησης διάρκειας δύο μηνών προκειμένου να κάνει τις εκλογές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον αθλητικό νόμο και όχι βάσει του καταστατικού της ομοσπονδίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καθοριστεί η διάρκεια της διοικούσας επιτροπής αλλά ούτε και οι αρμοδιότητές της. Επίσης, δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός και αλλά το ποια πρόσωπα θα τη στελεχώσουν. Αυτά αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και θα οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

Με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο επιτετραμμένος της FIFA για το ελληνικό πρόβλημα, Κ. Κουτσοκούμνης, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση που ελήφθη: «Αlea jacta est. Ο κύβος ερρίφθη. Προσωρινή διοικούσα με όρους εντολής. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της δεν μπορεί να γίνουν εκλογές. Η απόφαση συμπληρώνει και το κενό διάστημα μέχρι την εγκατάσταση της διοικούσας και προβλέπει ότι η διοίκηση προ της απόφασης του Διαιτητικού συνεχίζει ως ήταν. Θα χρειαστούμε περίπου δύο με τρεις βδομάδες για να ολοκληρώσουμε τις όποιες διεργασίες για την επιλογή των ατόμων. Υπομονή».

Με βάση τα παραπάνω, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, στο κομμάτι που αφορά τον διορισμό προσωρινής διοίκησης ακυρώνεται, ενώ μέχρι να διοριστεί η διοικούσα επιτροπή, η ομοσπονδία θα εξακολουθήσει να διοικείται από τη διοίκηση που είχε έως την προηγούμενη Τρίτη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να διοριστεί διοικούσα επιτροπή τουλάχιστον μέχρι το προσεχές καλοκαίρι. Βασικό αντικείμενό της θα είναι να οδηγήσει την ομοσπονδία σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας θεσμών όπως η διαιτησία και στον εκσυγχρονισμό του καταστατικού της. Παράλληλα, θα υπάρξει διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, με στόχο την εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ με τα προβλεπόμενα στην αθλητική νομοθεσία.

Οσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο εγχείρημα υπάρχει ήδη επικοινωνία ανάμεσα σε FIFA-UEFA (Θ. Θεοδωρίδης) αλλά και το αρμόδιο για τον Αθλητισμό υπουργείο που παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει ήδη ταχθεί υπέρ αυτής της εξέλιξης.

Αυτές που αντιδρούν είναι οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων που πρόσκεινται στην παράταξη που έχει υποψήφιο πρόεδρο της ΕΠΟ τον Βαγγέλη Γραμμένο και συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης για να εξετάσουν τις εξελίξεις μετά την τελευταία απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Oι θέσεις των 31 (σε σύνολο 55) Ενώσεων που αποτυπώνονται σε υπόμνημα το οποίο επρόκειτο να σταλεί στη FIFA και στον Στ. Κοντονή είναι οι εξής:

– Είναι απαραίτητο οι εκλογές να γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες, με το ισχύον εκλογικό σύστημα.

– Η παρέμβαση της FIFA είναι αναγκαίο να διαρκέσει το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα και να διορισθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής και αυξημένου κύρους, που να μπορούν να ενώσουν και όχι να διχάσουν περαιτέρω το ποδόσφαιρο. Είναι απαραίτητο να διορισθούν και εκπρόσωποι των Ενώσεών μας, που αποτελούν την ισχυρή πλειοψηφία των μελών της ΕΠΟ.

– Να οριοθετηθούν νομοθετικά με ευδιάκριτες γραμμές, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παρερμηνειών, το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, καθώς και η έκταση της ρυθμιστικής παρέμβασης της πολιτείας σε αυτό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή