Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος των… εκπλήξεων

Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος των… εκπλήξεων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένα μικρό σκαφάκι με έναν λιλιπούτειο ιστιοπλόο να νικήσει μεγάλα σκάφη με πληρώματα από Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές κόσμου; Η απάντηση στην ερώτηση είναι καταφατική και αυτό έγινε στον «1ο Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο». Ο 12χρονος, Σπύρος Παπανικήτας, επωφελήθηκε από τις αλλαγές του αέρα, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και έχασε το χρυσό για 2΄΄, ύστερα από έναν αγώνα που διήρκεσε τέσσερις ώρες.

Η «πρωτεύουσα» της ελληνικής ιστιοπλοΐας, το Μικρολίμανο, είχε χθες την… τιμητική της. Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες ιστιοπλόοι κάθε ηλικίας καθάριζαν και ετοίμαζαν τα σκάφη τους. Ανάμεσα σε αυτούς έναν «γαλαξίας» από αστέρια του αθλήματος και όχι μόνο. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004, η Αιμιλία Τσουλφά έδειχνε στην 9χρονη κόρη της τη χρήση του μπαλονιού ενώ δίπλα της ήταν ο αδελφός της, Θοδωρής, επίσης πρωταθλητής του χώρου, με τον γιό του. Λίγα μέτρα παρακάτω ο «θρύλος των θαλασσών», Τάσος Μπουντούρης, είχε συγκεντρώσει σε ένα σκάφος παλαιούς συναθλητές του για να αντιμετωπίσουν αθλητές που θα μπορούσαν να ήταν… εγγόνια τους.

Ο Κώστας Μάνθος (δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς και πολλές διακρίσεις) προσπαθούσε να εξηγήσει στην Ολυμπιονίκη της πάλης, Βούλα Ζυγούρη, την ορολογία των ιστίων έχοντας δίπλα του για βοηθούς την ασημένια ολυμπιονίκη του πόλο, Βούλα Κοζομπόλη και τη χάλκινη Ολυμπιονίκη των Ινγκλινγκ, Βιργινία Κραβαριώτη. Η συναθλήτριά της στο Πεκίνο, η Σοφία Παπαδοπούλου αγνόησε τις συμβουλές των γιατρών για αποθεραπεία, και μαζί με την Αδαμαντία Τζινιέρη πήραν το 470 και «βγήκαν» στον αγαπημένο τους στίβο.   

Ιδιαίτερα «σεμινάρια» έκανε στο πλήρωμά του και ο πρωταθλητής κόσμου στους νέους, Γιώργος Βάσιλας. Στο «Surf – Olympians» είχαν πάει από νωρίς το πρωί ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, Δημήτρης Μούγιος, ο Ολυμπιονίκης των RSX, Βύρων Κοκκαλάνης, η συναθλήτριά του Αγγελική Σκαρλάτου και ο πρωταθλητής κόσμου της ενόργανης, Λευτέρης Κοσμίδης.

Στο θαλάσσιο στίβο, όμως, στην πρώτη γιορτή της ιστιοπλοΐας βρέθηκαν και άλλα «αστέρια» του αθλήματος, όπως οι πρωταθλητές κόσμου των Τορνέιντο, Τριγκώνης – Πασχαλίδης, ο Γιάννης Μιτάκης, ο Αντώνης Μπουγιούρης, Π. Καμπουρίδης, ο Π. Λιβάς, ο οποίος είχε για αντίπαλο τον γιό του, και άλλοι πολλοί αθλητές μας που δόξασαν ή δοξάζουν σε διεθνείς αγώνες τα ελληνικά χρώματα. 

Στο θαλάσσιο στίβο του Μικρολίμανου, σε μία κοινή εκκίνηση, βρέθηκαν περισσότεροι από 350 ιστιοπλόοι, με μεγάλους νικητές το άθλημα και το θέαμα. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα και οι εκπλήξεις ήταν πολλές. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε το σκάφος «Surf – Olympians», με κυβερνήτη τον Γιώργο Βάσιλα. Τις εντυπώσεις έκλεψε ο 12χρονος, Σπύρος Παπανικήτας του ΝΟΕ, ο οποίος βρέθηκε στη δεύτερη θέση της γενικής και άφησε… πίσω του αθλητές με χιλιάδες ναυτικά μίλια στο ενεργητικό τους ενώ υποσχέθηκε ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει και αυτός Ολυμπιονίκης. Το χάλκινο μετάλλιο φόρεσε το πλήρωμα της «VMG» (Μ. Χατζηκυριακάκης, Β. Πορτοσάλτε, Αρ. Βενέτης, Στ. Αργυρός, Δ. Πανανάκης).

Οι νικητές στις κατηγορίες (μετάλλιο πήραν σε όσες κατηγορίες ήταν περισσότερα από τρία σκάφη): Optimist: Σπύρος Παπανικήτας (ΝΟΕ), 4,7: Β. Μπούμπης (ΝΟΒ), 49er: Χρ, Καφετζιδάκης – Αν. Καφετζιδάκης (ΙΟΠ), 470: Γ. Γιαννόπουλος – Γ. Ζουγανέλης (ΝΟΕ), 420: Τ. Αθανασόπουλος – Δ. Τάσσιος (ΝΟΤΚ),  Finn: Γ. Μιτάκης (ΝΟΕ), Laser Standard: Κ. Μερακλής Σταματίου (ΕΝΟΑ), Laser Rdl: Π. Κυρπόγλου (ΝΟΒ), Yngling: Παγκάκης – Γραμματικάκης – Αλεξανδρής (ΝΟΕ), Lightning: Κάλδης – Δαμιανός – Κουτσαβίτη (ΝΟΕ), Platu 25: «Surf – Olympians».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή