Προπονητές στον «Καιάδα»…

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το ποδόσφαιρο είχε χιούμορ, η παροιμία «με τον ήλιο τα έβαζα, με τον ήλιο τα έβγαζα, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;» θα μπορούσε να ταιριάξει γάντι με την τρομερή ταχύτητα που οι ελληνικές ομάδες συνηθίζουν να αλλάζουν σαν τα πουκάμισα τους προπονητές τους.

Πριν καν συμπληρωθεί μισός γύρος στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, δέκα προπονητές έχουν ήδη πάρει διαζύγιο με τις ομάδες τους, με τους Αγγελο Αναστασιάδη και Γιάννη Αμανατίδη να αποτελούν από τις αρχές της εβδομάδας τους δύο τελευταίους κρίκους σε μια αλυσίδα που προφανώς δεν έχει κλείσει ακόμα, γιατί μ’ αυτή τη νοοτροπία, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα προστεθούν κι άλλοι.

Και η αλήθεια είναι ότι αυτή την κακιά συνήθεια του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί κανείς να την προσεγγίσει με χιούμορ, για να δει μ’ ανάλαφρο μάτι τόσο σοβαρά θέματα.

Από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκας, οι 8 έχουν ήδη αλλάξει προπονητή στο τέλος της 7η αγωνιστικής, δύο εξ αυτών, μάλιστα, από δύο φορές η καθεμία. Την αρχή την έκανε ο Ολυμπιακός. Μία ημέρα μετά την έναρξη της προετοιμασίας, ο Μάρκο Σίλβα αποχαιρέτησε τα όπλα και στη θέση του προσελήφθη ο Βίκτορ. Ο Ισπανός πρώην συνεργάτης του Μίτσελ στους «ερυθρόλευκους», άντεξε μόλις δύο επίσημα παιχνίδια και πλήρωσε με μια γρήγορη απόλυση το μάρμαρο του αποκλεισμού από τη Χαποέλ Μπερ Σεβά, με τον Πάολο Μπέντο να παίρνει τη θέση του και να παραμένει μέχρι σήμερα, έχοντας περάσει κι αυτός ένα διάστημα αμφισβήτησης και ανασφάλειας. Η άλλη ομάδα που έχει αλλάξει δύο προπονητές και προχωράει με τρίτο, είναι ο Ηρακλής. Ξεκίνησε με τον Νίκο Παπαδόπουλο, συνέχισε για δύο παιχνίδια με τον Γιάννη Αμανατίδη και κατέληξε στον Σάββα Παντελίδη.

Η τελευταία απόλυση μέχρι την… επόμενη ήταν αυτή του Αγγελου Αναστασιάδη από τη Λάρισα. Ηταν αιφνιδιαστική και προέκυψε μάλιστα έπειτα από νίκη επί του Πανιωνίου. Οι Αμανατίδης και Αναστασιάδης πρόλαβαν, τουλάχιστον, να κάνουν… παρέλαση. Οι άλλοι 8 συνάδελφοί τους δεν τα κατάφεραν, τρεις εκ των οποίων δεν πρόλαβαν ούτε καν τη σέντρα του πρωταθλήματος. Το καλοκαιρινό μπουρίνι στον Ολυμπιακό, εκτός από τους Μάρκο Σίλβα και Βίκτορ παρέσυρε σαν ντόμινο και τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Απολύθηκε από τον Πανιώνιο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα γιατί συζήτησε με τους «ερυθρόλευκους» το ενδεχόμενο της συνεργασίας τους, ανεξάρτητα από το ότι αυτές οι επαφές ναυάγησαν από πολύ νωρίς.

Ο Τραϊανός Δέλλας και ο Αλέκος Βοσνιάδης απολύθηκαν από τον Ατρόμητο και τη Βέροια αντίστοιχα μόλις μετά τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ενώ ο Μάκης Χάβος πήρε το απολυτήριο από τον Αστέρα Τρίπολης στο τέλος της 3ης αγωνιστικής. Ακολούθησε η επεισοδιακή απομάκρυνση του Κετσπάγια από την ΑΕΚ την 5η αγωνιστική, δύο μέρες μετά τη νίκη της ομάδας του στη Λάρισα, σε μια περίπτωση που μοιάζει αρκετά μ’ αυτήν του Αγγελου Αναστασιάδη.

Από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκας, οι μισές, λοιπόν, έχουν αλλάξει προπονητή πριν καν συμπληρωθεί το ένα τέταρτο του πρωταθλήματος. Οι 8 που στηρίζουν τις αρχικές επιλογές τους είναι ο Παναθηναϊκός (Αντρέα Στραματσόνι), ο ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ιβιτς), ο Παναιτωλικός (Γιάννης Μαντζουράκης), η Ξάνθη (Ράζβαν Λουτσέσκου), η Κέρκυρα  (Μιχάλης Γρηγορίου), ο ΠΑΣ Γιάννενα (Γιάννης Πετράκης), ο  Πλατανιάς (Γιώργος Παράσχος)  και ο  Λεβαδειακός (Ράτκο Ντόστανιτς). Οκτώ μέχρι  νεωτέρας, φυσικά…

Τα παγκόσμια ρεκόρ στους πάγκους των ομάδων

Περιπτώσεις όπως του Γκι Ρου που έμεινε 44 συνεχόμενα χρόνια στον πάγκο της Οσέρ, του σερ Αλεξ Φέργκιουνσον που κρατήθηκε στο τιμόνι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 27 σερί χρόνια ή του Εγκε Γκέραρντ που έσπασε κάθε ρεκόρ στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τα 16 χρόνια παραμονής του στον ΟΦΗ, είναι οι εξαιρέσεις ενός κανόνα που θέλει τους προπονητές να έχουν συχνά άλλο τέλος απ’ αυτό που γράφουν τα συμβόλαιά τους. Είναι αναλώσιμοι και εύκολος στόχος όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, με τη λογική ότι είναι πολύ πιο απλό να αλλάξουν αυτοί παρά 20 ποδοσφαιριστές ή οι διοικήσεις των ομάδων. Κι αν στην Ελλάδα, όντως, το παρακάνουμε γιατί δεν υπάρχουν υπομονή ούτε και σωστή νοοτροπία, ιστορίες ποδοσφαιρικής τρέλας με επίκεντρο τους προπονητές τις συναντάμε σ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Στο άκουσμα ότι ο Νίκος Αλέφαντος απολύθηκε το 2002 μόλις τρεις… ώρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τον Φωστήρα, θα περίμενε κανείς ότι αυτή η απόλυση θα συνιστούσε παγκόσμιο ρεκόρ. Λάθος! Το σχετικό ρεκόρ το κατέχει η αγγλική Τορκί, η οποία απέλυσε στις 17 Μαΐου 2007 τον Λιρόι Ροσίνιορ, δέκα λεπτά (!) μετά την υπογραφή του συμβολαίου του! Πώς συνέβη αυτό; Ακριβώς την ώρα των υπογραφών, η ομάδα άλλαξε χέρια και οι νέοι ιδιοκτήτες απέλυσαν αμέσως τον Ροσίνιορ για να προσλάβουν τον Πολ Μπλακ. Και τον αποζημίωσαν φυσικά!

Το παγκόσμιο ρεκόρ απολύσεων προπονητών σίγουρα το κατέχει από πέρυσι η Παλέρμο, με οκτώ προπονητές στον πάγκο της την ίδια χρονιά! Ο Τζουζέπε Ιακίνι ξεκίνησε τη σεζόν και απολύθηκε στις 10 Νοεμβρίου, για να αναλάβει ο Νταβίντ Μπαλαρντίνι, ο οποίος έμεινε μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2016. Ο Φάμπιο Βιβιάνι άντεξε ακριβώς 15 ημέρες και αντικαταστάθηκε από τον Τζιοβάνι Τεντέσκο που απολύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου. Ο Τζιοβάνι Μπόσι που τον διαδέχθηκε, απολύθηκε έπειτα από πέντε ημέρες για να προσληφθεί ξανά ο Ιακίνι που αυτή τη φορά έμεινε στην Παλέρμο από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Μαρτίου. Τη σκυτάλη την πήρε για έναν ολόκληρο μήνα ο Βάλτερ Νοβελίνο, μέχρι να επιστρέψει στις 11 Απριλίου ο Νταβίντ Μπαλαρντίνι ο οποίος έμελλε να τελειώσει τη χρονιά. Καμία έκπληξη που στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν απολύθηκε στη 2η αγωνιστική για να προσληφθεί ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι!

Υπεύθυνος γι’ αυτό το αλαλούμ δεν είναι άλλος από τον εκκεντρικό ιδιοκτήτη της Παλέρμο, Μαουρίτσιο Ζαμπαρίνι. Ο επονομαζόμενος «Χάνιμπαλ Λέκτερ» του ιταλικού ποδοσφαίρου, έχει προσλάβει και απολύσει στην Παλέρμο 34 προπονητές σε 14 χρόνια! Ακόμα καλύτερο ρεκόρ έχει ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της ελβετικής Σιόν, Κριστιάν Κονσταντίν. Από το 2002 που ανέλαβε την ομάδα, έχει αλλάξει περισσότερους από 40 προπονητές, πέντε εκ των οποίων τη σεζόν 2012-13. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, δεν είναι αυτό. Είναι ότι δύο φορές προσέλαβε τον… εαυτό του ως προπονητή και δύο φορές τον απέλυσε ως αποτυχημένο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή