Συνείδηση… εθνική

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στη θολούρα που προκάλεσε η φωτιά στο εξοχικό του Γιώργου Μπίκα, με όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου σε αναστολή –η εύκολη λύση για τα μάτια του κόσμου– η εθνική μας αντιμετωπίζει αύριο βράδυ τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ενα παιχνίδι κομβικό στην προσπάθεια της ομάδας μας να βρεθεί στην τελική φάση του μουντιάλ του 2018.

Να δεχθώ πως η όλη περιρρέουσα κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα αφήσει ανεπηρέαστους τους διεθνείς μας, είναι κάπως δύσκολο. Αν και πιστεύω πως ο Σκίμπε θα προσπαθήσει να μεταφέρει τη γερμανική ψυχραιμία του στους παίκτες.

Αναλύσεις πολλές και αγωνιστικές συγκρίσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων δεν μπορούν να γίνουν. Ούτε αποτελεί κριτήριο το τελευταίο φιλικό της εθνικής μας, την Τετάρτη, στο οποίο γνώρισε την ήττα με 0-1 από τη Λευκορωσία. Και πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε να αντλούμε υπέρμετρη αισιοδοξία από το «3 στα 3» στους μέχρι τώρα αγώνες μας. Γιβραλτάρ, Κύπρος και Εσθονία, δεν είναι μέτρα σύγκρισης.

Ουσιαστικά η αυριανή μας αντίπαλος είναι το πρώτο δυνατό τεστ της εθνικής του Μίκαελ Σκίμπε και θα φανεί κατά πόσον η κατηφόρα που πήραμε μετά τις εποχές Ρεχάγκελ και Σάντος ξεπεράστηκε και έχουμε μπει σε περίοδο ανάκαμψης, ώστε να ελπίζουμε πως θα ξαναδούμε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Και για να συμβεί αυτό, οι τρεις βαθμοί είναι απαραίτητοι αύριο για δύο λόγους. Αφενός, κατά μεγάλο ποσοστό, μειώνουμε κατά πολύ τις ελπίδες της αντιπάλου μας, ακόμα και για τη δεύτερη θέση και αφετέρου, θα πάμε στο Βέλγιο την 25η Μαρτίου με την προσδοκία, να… παρελάσουμε για την πρώτη θέση. Ενα σενάριο λίγο τολμηρό, αλλά όχι και ακατόρθωτο.

Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός δεν αντιμετωπίζει κανένα σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού, αν εξαιρέσουμε τον Στέφανο Καπίνο που δεν τον υπολογίζει για βασικό. Εχει όλους όσοι έχει επιλέξει στη διάθεσή του και μπορεί να κάνει τις επιλογές που θέλει. Το ερώτημα είναι κατά πόσον παίκτες που είτε δεν αγωνίζονται καθόλου στις ομάδες τους είτε έχουν λίγα λεπτά συμμετοχής θα μπορέσουν να αντέξουν σε ένα ματς, που θα χρειαστεί πέρα από την εμπειρία και τη δύναμη και την αντοχή. Αυτός πιστεύω πως είναι και ο μεγάλος προβληματισμός του.

Ενα άλλο ζητούμενο από τους παίκτες είναι η διάθεση και το πάθος. Στοιχεία που είναι απαραίτητα για να ξεπεραστούν οι αδυναμίες, τεχνικές και αγωνιστικές, έναντι των αντιπάλων μας. Το βαρύ 4-0 που γνώρισαν από το Βέλγιο, στη 2η αγωνιστική, δεν πρέπει να τους ξεγελάσει, αφού υπάρχουν οι δύο εύκολες νίκες τους με Εσθονία και Κύπρο. Εξάλλου η προϊστορία στους μεταξύ μας αγώνες είναι υπέρ τους.

Τέλος, ρόλο για την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών μας θα παίξει και η συμπεριφορά του κόσμου. Είναι απαραίτητο να αφήσουν κατά μέρος τα συλλογικά τους φρονήματα και τα συναισθήματά τους από τα όσα συμβαίνουν στο επαγγελματικό μας πρωτάθλημα. Εχει αποδειχθεί πως το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είναι μία έδρα, όπου η συμπαράσταση των φιλάθλων μπορεί να ανεβάσει κατά πολύ την απόδοση της γηπεδούχου και να επηρεάσει αρνητικά τη φιλοξενούμενη. Ας δείξουμε, για άλλη μία φορά, πως στα δύσκολα μπορούμε να είμαστε μονοιασμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή