O Mάρεϊ σηκώνει τη Μ. Βρετανία ψηλά

O Mάρεϊ σηκώνει τη Μ. Βρετανία ψηλά

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 29 του χρόνια, ο Σκωτσέζος Αντι Μάρεϊ έγινε τη Δευτέρα ο γηραιότερος τενίστας που κατέκτησε την κορυφαία θέση στην κατάταξη, την οποία καταρτίζει η ένωση των επαγγελματιών τενιστών (ATP), δείχνοντας ότι με την υπομονή και τη σταδιακή του βελτίωση μπόρεσε να πετύχει αυτό που οι μεγάλοι αθλητές στην ιστορία του αθλήματος συνήθως επιτύγχαναν από τα 21 ή 22 τους χρόνια.

Επιπλέον, ο Μάρεϊ έγινε ο πρώτος Βρετανός που σκαρφάλωσε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στα 45 χρόνια ιστορίας της. Ακόμη περισσότερο όμως έχει μείνει (και θα παραμείνει) στο μυαλό των Βρετανών ο Μάρεϊ ως ο άνθρωπος που το 2013 με προπονητή τον Ιβάν Λεντλ έσπασε την κατάρα του Γουίμπλεντον, η οποία ήθελε το κορυφαίο τουρνουά τένις στον κόσμο να μην μπορεί να το κατακτήσει Βρετανός (στο απλό των ανδρών) μετά το 1936!

Είχε ήδη γίνει ήρωας στα μάτια των Λονδρέζων παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στο απλό και το αργυρό στο μεικτό διπλό κατά τους Ολυμπιακούς του 2012, ενώ πέρυσι οδήγησε τη Μεγάλη Βρετανία στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ντέιβις.

Δεν μιλάει, δουλεύει

Ετσι, αν και Σκωτσέζος, ο Μάρεϊ έγινε γρήγορα το αγαπημένο παιδί στο Γουίμπλεντον, χτίζοντας και ένα προφίλ ανθρώπου που δεν μιλάει πολύ αλλά δουλεύει σκληρά για να βελτιωθεί και τα καταφέρνει.Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε τακτικός σχολιαστής του Ασοσιέιτεντ Πρες, η λέξη που χαρακτηρίζει τον Μάρεϊ είναι «σθένος» και η επιμονή του για την ανέλιξη στην κορυφή επιτέλους δικαιώθηκε, σε μια εποχή μάλιστα που οι κορυφαίοι τενίστες είναι όλο και μεγαλύτερης ηλικίας.

Κάποιοι σχολίασαν ότι ο Μάρεϊ εκμεταλλεύεται την πτώση των τριών άλλων μεγάλων τενιστών, του Ρότζερ Φέντερερ (που για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια βρίσκεται εκτός του τοπ-10), του εκτός δράσης λόγω τραυματισμού Ραφαέλ Ναδάλ και του τέως επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς. Επισημαίνουν μάλιστα τις 20 νίκες που οι τρεις τους έχουν σε 25 αναμετρήσεις με τον Μάρεϊ στα τουρνουά του Γκραν Σλαμ.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο «Νόλε» μπορεί να ανακτήσει την κορυφή, απ’ όπου έπεσε τη Δευτέρα ύστερα από 122 συνεχόμενες εβδομάδες στο νούμερο 1, εφόσον φτάσει και επικρατήσει στον τελικό του ATP Tour.

Σωστό timing

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο 29χρονος Σκωτσέζος ήταν σε θέση να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή αυτή συγκυρία και να δείξει ότι δεν είναι μόνο ο πιο φορμαρισμένος αλλά και ο πιο αποφασισμένος στην κατάταξη των ανδρών να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, καθώς πολλοί λένε ότι η ολοκλήρωση του Γκραν Σλαμ καριέρας από τον Τζόκοβιτς (δηλαδή η κατάκτηση των Οπεν Αυστραλίας, Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ μέσα στην καριέρα του) με τη νίκη του στο Ρολάν Γκαρός, έκανε πλέον τον Σέρβο να έχει πέσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Αντιθέτως, ο Μάρεϊ διάγει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, κατακτώντας ξανά το Γουίμπλεντον και φτάνοντας στους τελικούς και του αυστραλιανού και του γαλλικού Οπεν, ενώ κέρδισε και το χρυσό μετάλλιο στο ατομικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, έχοντας προσλάβει ξανά τον κ. Λεντλ ως προπονητή του.

Ετσι, 26 χρόνια αφότου άρχισε να παίζει τένις (στα τρία του έτη), έφτασε στις τρεις κατακτήσεις τουρνουά του Γκραν Σλαμ, έχοντας ξεκινήσει με το αμερικανικό Οπεν του 2012, ενώ έγινε και ο πρώτος τενίστας (άνδρας ή γυναίκα) με δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο απλό. Το θέμα που πλέον συζητεί ο κόσμος του τένις είναι εάν και για πόσο μπορεί να αντέξει στην κορυφή του κόσμου ο δεξιόχειρας άσος, που αν και γεννημένος στη Γλασκώβη είναι οπαδός της Χιμπέρνιαν του Εδιμβούργου, της ποδοσφαιρικής ομάδας στην οποία αγωνίστηκε ο παππούς του, Ρόι Ερσκιν.

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του Μάρεϊ ως κορυφαίου στην κατάταξη αρχίζει μεθαύριο Δευτέρα στην πατρίδα του, τη Βρετανία, με τη διοργάνωση των ATP Tour Finals στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια διοργάνωση που ο Σκωτσέζος δεν έχει κατακτήσει ποτέ και στην οποία θα πρέπει να αποτρέψει τον Τζόκοβιτς (θριαμβευτή εκεί των τεσσάρων τελευταίων ετών) από τη νίκη εάν θέλει να διατηρηθεί στο νούμερο 1 και πέρα από την 20ή Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή