Μεγάλη ένταση μεταξύ Βοσνίας και Ελλάδας

Μεγάλη ένταση μεταξύ Βοσνίας και Ελλάδας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πανό που αναφερόταν στη σφαγή των Βοσνίων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα και όσα συνέβησαν στον αγώνα της Εθνικής με τη Βοσνία προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη βαλκανική χώρα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης, με επιστολή που έστειλε στην ΕΛ.ΑΣ., ζήτησε τον εντοπισμό και την άμεση σύλληψη των δραστών, ενώ μέσω ανακοίνωσης εξέφρασε «την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του» και χαρακτήρισε την ανάρτηση του φασιστικού πανό εναντίον των Βοσνίων «απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό». Επίσης τόνισε ότι «τέτοιου είδους ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα, ιδίως στους αγώνες της εθνικής μας ομάδας» και βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία για να εντοπιστούν οι δράστες και να τιμωρηθούν.

Από την πλευρά της, η ΕΠΟ καταδίκασε το συμβάν, ενώ ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής Ι. Δρόσος, σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εξέφρασε τη μεγάλη του λύπη για την απαράδεκτη ανάρτηση πανό με αηδιαστικό και φασιστικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα των εθνικών ομάδων. «Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο. Πρόκειται για ενέργεια που προσβάλλει το ευ αγωνίζεσθαι, το αθλητικό πνεύμα του ποδοσφαίρου και την ελληνική φιλοξενία και όλοι μας θα πράξουμε ότι μπορούμε, προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αυτές οι ενέργειες περιθωριακών μειονοτήτων δεν εκφράζουν με κανέναν τρόπο τη συντριπτική πλειονότητα των υγιών Ελλήνων φιλάθλων. Εκ μέρους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αισθάνομαι την υποχρέωση να ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτήν τη μισαλλόδοξη ενέργεια».

Στο γήπεδο υπήρξε και πανό των εθνικιστών Τσέτνικ της Σερβίας. Οι Βόσνιοι επικαλούνται σχετικές φωτογραφίες υποστηρίζοντας ότι στην ελληνική κερκίδα υπήρχαν και Σέρβοι εθνικιστές Τσέτνικ και καλούν τις διεθνείς αρχές να τιμωρήσουν αυστηρά την Ελλάδα διακρίνοντας «φασιστική συμπεριφορά».

«Προφανώς Σέρβοι Τσέτνικ ενώθηκαν με τους Ελληνες οπαδούς. Η UEFA και η FIFA πρέπει να τιμωρήσουν όλους τους υπευθύνους για αυτή τη φασιστική συμπεριφορά», ήταν η ανάρτηση της ομοσπονδίας της Βοσνίας στο Twitter.

Τα ΜΜΕ της Βοσνίας έκαναν λόγο για «φασιστική συμπεριφορά» και «προκλήσεις» από τους Ελληνες οπαδούς που είχαν αναφορές στο πανό για τη Σρεμπρένιτσα και απειλούσαν με αντίποινα στη Ζένιτσα.

Τέλος, ο «Γαλανόλευκος Φάρος» κατήγγειλε ότι, μετά το φιλικό με τη Λευκορωσία την προηγούμενη Τετάρτη, εντός του γηπέδου το προεδρείο δέχθηκε επίθεση από περίπου 15 άτομα με καλυμμένα πρόσωπα που τους απείλησαν με μαχαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή