«Σκάει» νέα βόμβα στο ντόπινγκ

«Σκάει» νέα βόμβα στο ντόπινγκ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 9 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) ότι θα δημοσιευθεί η δεύτερη έκθεση Μακλάρεν σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση ντόπινγκ εκατοντάδων Ρώσων αθλητών σε δεκάδες αθλήματα με εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης, με τον παγκόσμιο αθλητισμό να κρατά την αναπνοή του για τις αποκαλύψεις που επίκεινται και αναφέρονται ως συγκλονιστικές.

Ηδη, ο WADA κάλεσε τις ρωσικές αρχές να φροντίσουν να ομολογήσουν εγκαίρως –δηλαδή πριν από τη δημοσίευση των νέων στοιχείων– τη συμμετοχή του ρωσικού κράτους στο ντοπάρισμα αθλητών και την απόκρυψή του, μήπως ελαφρύνουν τη θέση της Ρωσίας που από την πρώτη έκθεση Μακλάρεν είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Ηταν Νοέμβριος του 2015, όταν η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που όρισε ο WADA εξέθεσε το σύστημα με το οποίο ο ρωσικός αθλητισμός σάρωνε τα μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις από το 2011 και μετά, με αποκορύφωμα τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι, στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την περυσινή έκθεση, όχι μόνο χορηγούντο συστηματικά αναβολικά σε Ρώσους αθλητές 30 αθλημάτων, αλλά και οι ρωσικές αρχές «διηύθυναν, ήλεγχαν και επέβλεπαν» τη χειραγώγηση των δειγμάτων ούρων. Η έκθεση βασίστηκε στις καταγγελίες Ρώσων αθλητών και παραγόντων κατά του ντόπινγκ που έσπασαν τη σιωπή τους και αποκάλυψαν το εύρος του κρατικού συστήματος ντόπινγκ. Αποτέλεσε μάλιστα θρυαλλίδα σοβαρών εξελίξεων στον διεθνή αθλητισμό, οδηγώντας, μαζί με την πρώτη έκθεση Μακλάρεν τον περασμένο Ιούλιο, σε γενικό αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών από τις διεθνείς διοργανώσεις του στίβου και στον απόλυτο αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Παραολυμπιακούς του Ρίο.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δίστασε να ανταποκριθεί στο αίτημα του WADA για ολοκληρωτικό αποκλεισμό των Ρώσων από τους Ολυμπιακούς του Ρίο, όμως θεωρείται ότι θα είναι τώρα εξαιρετικά δύσκολο για τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, να συνεχίσει να πατά σε δύο βάρκες –της Δύσης και της Ρωσίας– όταν δημοσιευθεί και η δεύτερη έκθεση Μακλάρεν.

Κατά πληροφορίες, στη νέα έκθεση περιλαμβάνονται καταδικαστικά στοιχεία για τον ρόλο του υπουργείου Αθλητισμού και των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Η πρώτη έκθεση Μακλάρεν έδειχνε πώς δούλευε το σύστημα συγκάλυψης του ντόπινγκ στο Σότσι: Μήνες πριν από τους Αγώνες οι Ρώσοι αθλητές έδιναν ούρα όντας «καθαροί». Τα ούρα αυτά έμπαιναν στο ψυγείο και οι αθλητές ακολούθως έπαιρναν τα αναβολικά που οδήγησαν τη Ρωσία στην κορυφή του πίνακα των μεταλλίων. Στη διάρκεια των Αγώνων έγιναν πολλοί έλεγχοι Ρώσων αθλητών, όμως εκεί όπου φυλάσσονταν τα δείγματα που έπαιρναν οι ελεγκτές υπήρχε –σύμφωνα πάντα με την έκθεση– μια «ποντικότρυπα» από την οποία πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ντυμένοι ως υπάλληλοι καθαριότητας «εξαφάνιζαν» τα δείγματα, μεταφέροντάς τα σε παρακείμενο κτίριο όπου είχαν εγκατασταθεί οι μυστικές υπηρεσίες. Εκεί άλλαζαν το περιεχόμενο στα δοχεία των δειγμάτων με τα ούρα που είχαν διατηρηθεί στο ψυγείο και επέστρεφαν τα μπουκαλάκια στη θέση τους με τον ίδιο τρόπο και… ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Στις κατηγορίες αυτές και στην έκκληση του WADA για παραδοχή ενοχής, απάντησε αυτή την εβδομάδα ο Βιτάλι Σμιρνόφ, επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής κατά του ντόπινγκ, αρνούμενος τα πάντα.

Δεν θα είναι, όμως, μόνο η Ρωσία που θα ανησυχεί για την έκθεση της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς ο WADA θα δημοσιεύσει το νέο πόρισμα Μακλάρεν μόλις μία μέρα μετά την τριήμερη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ, κάνοντας πολλούς να… ιδρώνουν στη Λωζάννη, Δεκέμβρη μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή