Ποδοσφαιριστές ενός… άλλου κόσμου

Ποδοσφαιριστές ενός… άλλου κόσμου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη σε παγκόσμια κλίμακα έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών δημοσιοποίησε η FIFpro. Η έρευνα της Παγκόσμιας Ενωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, που συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ, βασίστηκε σε υλικό από ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν 14.000 εν ενεργεία ποδοσφαιριστές από 54 χώρες και 87 πρωταθλήματα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής.

Το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους ποδοσφαιριστές περιελάμβανε ερωτήματα για θέματα όπως η μισθοδοσία, τα συμβόλαια, οι μεταγραφές, οι προπονήσεις, η χειραγώγηση αγώνων, η βία, η ασφάλεια εργασίας, η υγεία και η εκπαίδευση.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα αμείβονται με λιγότερο από 1.000 δολάρια τον μήνα. Ο μέσος όρος αποδοχών ανά μήνα κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 δολάρια, ενώ μόλις 2% αμείβεται με 720.000 δολάρια ετησίως.

Τα ευρήματα

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ευρήματα σταχυολογούνται τα εξής:

Το 41% απάντησε ότι εισπράττει τον μισθό του με καθυστέρηση από έναν έως τρεις μήνες, ενώ το 6% ότι δέχεται πιέσεις από τις ομάδες είτε για να διακόψουν τα συμβόλαια είτε για να τα ανανεώσουν. Επίσης, το 29% υποστήριξε ότι δέχθηκε πιέσεις είτε προκειμένου να μεταγραφεί σε συγκεκριμένο σύλλογο είτε για να μην πάει σε ομάδα της επιλογής του.

Το 7% περίπου απάντησε ότι δέχθηκε ευθεία πρόταση για να πάρει μέρος σε χειραγώγηση αγώνα, ενώ στις ηλικίες άνω των 30 το ποσοστό αυξάνεται σε 11%.

Οσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό όσων προσεγγίστηκαν για να συμμετέχουν σε χειραγώγηση αγώνων είναι 3,5%, θεαματικά μικρότερο, δηλαδή, από το 30,3% που είχε αποτυπωθεί στην έρευνα της FIFpro για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης το 2012 και έφερνε τη χώρα μας στην πρώτη θέση της σχετικής κατάστασης. Αντιθέτως, όσον αφορά την Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 18%, με αποτέλεσμα η Κύπρος να είναι στην 5η θέση της κατάταξης. Τέλος, ακόμα μεγαλύτερο, 40,5 είναι το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα και δηλώνουν πως γνωρίζουν ότι χειραγωγούνται αγώνες του πρωταθλήματός τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή