Αποδείξεις για το ρωσικό κρατικό σύστημα ντόπινγκ φέρνει έρευνα του WADA

Αποδείξεις για το ρωσικό κρατικό σύστημα ντόπινγκ φέρνει έρευνα του WADA

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 1000 Ρώσοι αθλητές αγωνισμάτων των Θερινών, Χειμερινών και Παραολυμπιακών Αγώνων εντοπίζονται να έχουν εμπλακεί ή ωφεληθεί από το ρωσικό κρατικό σύστημα χειραγώγησης των δειγμάτων ντόπινγκ, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα ανεξάρτητης επιτροπής που συνέστησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο Λονδίνο. Κατονομάζεται δε κορυφαίο στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης μεταξύ των υπευθύνων.

Η ρωσική τακτική εστιαζόταν όχι μόνο στη χορήγηση απαγορευμένων ουσιών αλλά και στην αλλαγή δειγμάτων -που θα έβγαιναν θετικά σε έλεγχο- με άλλα, «καθαρά», κατέληξε η επιτροπή ερεύνης με επικεφαλής τον Καναδό καθηγητή Νομικής Ρίτσαρντ Μακλάρεν. Πρώτη απόδειξη αυτού ήταν τα δείγματα που δόθηκαν για δύο αθλήτριες του χόκει επί πάγου, που περιείχαν… ανδρικό DNA.

«Επρόκειτο για μια οργανωμένη συγκάλυψη που εξελίχθηκε από ένα εκτός ελέγχου χάος σε μια θεσμική και πειθαρχημένη συνωμοσία για την κατάκτηση μεταλλίων», με συμμετοχή αθλητών, προπονητών και κρατικών λειτουργών, είπε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο κ. Μακλάρεν.

Η δεύτερη έκθεση Μακλάρεν, μετά την πρώτη που δημοσιεύθηκε προ μηνών για το ίδιο θέμα, αποκαλύπτει ακόμη ότι «εδώ και χρόνια διεθνείς διοργανώσεις χειραγωγούνται από τους Ρώσους», σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2011 και αφορά σε περισσότερα από 30 αθλήματα.

Στην έκθεση παρατίθενται πληθώρα στοιχείων και σημαντικές μαρτυρίες, σε συνδυασμό με τα ευρήματα κατά τον επανέλεγχο των υπαρχόντων δειγμάτων.

Η ρωσική αντίδραση ήρθε πριν καν τη δημοσίευση της έκθεσης, από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Βιτάλι Μούτκο, πρώην υπουργό Αθλητισμού: «Ξέρουμε τι μας περιμένει μετά τις 9 Δεκεμβρίου,» είπε. «Θα υπάρξει νέα προσπάθεια επίθεσης σε βάρος του ρωσικού αθλητισμού».

Ομως η έκθεση κατονομάζει συγκεκριμένα τον κ. Μούτκο ως έναν εκ των υπευθύνων για το ντοπάρισμα αθλητών και τη χειραγώγηση των δειγμάτων ντόπινγκ, μαζί με τον τότε υφυπουργό του.

Η υπόθεση πλέον περνά στα χέρια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δύο επιτροπές της οποίας θα αναλύσουν τα ευρήματα και θα προτείνουν μέτρα, κάτι που σημαίνει ποινές.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ προέβη στην πιο ξεκάθαρη από το ξέσπασμα του ρωσικού σκανδάλου καταδίκη όσων εμπλέκονται από ρωσικής πλευράς, ζητώντας τον διά βίου αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσων αποδεδειγμένα ενέχονται στη χειραγώγηση των δειγμάτων ντόπινγκ, είτε είναι αθλητές, είτε προπονητές είτε αξιωματούχοι.

Επίσης τόνισε τα υπερβολικά πολλά θετικά δείγματα Ρώσων αθλητών κατά τους επανελέγχους δειγμάτων από τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2008 και στο Λονδίνο το 2012.

Ο κ. Μπαχ έχει κατηγορηθεί για υπερβολικά επιεική αντιμετώπιση των ρωσικών αρχών σχετικά με την υπόθεση αυτή, με αποκορύφωμα την αποφυγή ολοκληρωτικού αποκλεισμού της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, παρά την αντίθετη άποψη του WADA και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή