Ποδόσφαιρο για ισχυρούς και TV

Ποδόσφαιρο για ισχυρούς και TV

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζικές αλλαγές στον χάρτη όλων των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων επικυρώθηκαν στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFΑ την προηγούμενη εβδομάδα, μετατρέποντας σε μεγάλο βαθμό το Τσάμπιονς Λιγκ σε ένα ακόμα πιο «κλειστό κλαμπ» από αυτό που ήδη είναι.

Κερδισμένες από τις μεγάλες αλλαγές στη δομή του Τσάμπιονς Λιγκ είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς οι πρώτες τέσσερις ομάδες των εν λόγω εγχώριων πρωταθλημάτων θα έχουν εξασφαλισμένη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Κατά συνέπεια, τα «εισιτήρια» συμμετοχής στους ομίλους για τις υπόλοιπες χώρες γίνονται λιγότερα και αφορούν περισσότερους συλλόγους. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι 51 εθνικών ομοσπονδιών (συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Ελλάδας) θα διεκδικούν μόλις 16 θέσεις για τους ομίλους της διοργάνωσης.

Οσον αφορά την κατάταξη των συλλόγων, από το 2018 και έπειτα η UEFA θα προσμετρά τα αποτελέσματα κάθε συλλόγου ανεξαρτήτως από τη συνολική πορεία της χώρας και θα τους ανταμείβει με τις αντίστοιχες «καλές» ή «κακές» κληρώσεις σε προκριματικά ή ομίλους.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο (2018-2019) και αφορούν και στην ώρα έναρξης των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η παραδοσιακή ώρα στις 21.45 καταργείται και πλέον οι αγώνες θα ξεκινούν στις 20.00 και 22.00 ώρα Ελλάδος, ούτως ώστε «οι φίλαθλοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν περισσότερους αγώνες», αναφέρει η UEFA. Η εν λόγω απόφαση έχει ισχυρούς υποστηρικτές που αφορούν κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια που έχουν τα δικαιώματα προβολής των ευρωπαϊκών αγώνων, αλλά σίγουρα προβληματίζει, λόγω του γεγονότος πως η υπερβολική προβολή ενός προϊόντος ενδέχεται να επιφέρει γρηγορότερο κορεσμό.

Εν μέρει κερδισμένες από τις αλλαγές που έρχονται, είναι οι ομάδες που κατακτούν το πρωτάθλημα στη χώρα τους, καθώς όλες χωρίς εξαίρεση θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο Γιουρόπα Λιγκ, σε περίπτωση αποκλεισμού από τους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τους τελευταίους προκριματικούς και τα πλέι οφ.

Πέραν των αλλαγών στη δομή διοργανώσεων, αποφασίστηκε ο τελικός του εν εξελίξει Γιουρόπα Λιγκ να γίνει στη Λιόν της Γαλλίας, ενώ ορίστηκαν και οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις πόλεις και τα γήπεδα που επιθυμούν να φιλοξενήσουν τους τελικούς του Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ για το 2019.

Ως προς το EURO 2024, η UEFA ανακοίνωσε πως υποψηφιότητα για την ανάληψη της διοργάνωσης θα μπορούν να κάνουν δύο ή περισσότερες χώρες, ενώ επιτρέπεται και σε μια χώρα από μόνη της να αναλάβει τη διοργάνωση.

Το νέο «Nations League»

Τέλος, η UEFA ανακοίνωσε και την παρθενική διοργάνωση «Nations League» που θα πραγματοποιηθεί επίσης την αγωνιστική περίοδο 2018-2019. Πενήντα πέντε εθνικές ομάδες της Ευρώπης θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες με κριτήριο τη θέση τους στην κατάταξη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και στο τέλος της διοργάνωσης θα υπάρχει προβιβασμός και υποβιβασμός ανάλογα με το πού θα τερματίσουν. Κάθε κατηγορία θα χωριστεί σε 4 ομίλους με τρεις ομάδες ανά όμιλο στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία και τέσσερις ομάδες ανά όμιλο στην τρίτη και τέταρτη. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της πρώτης κατηγορίας θα παίξουν φάιναλ φορ για τον πρωταθλητή, ενώ από την τελική κατάταξη σε όλη τη διοργάνωση προκύπτουν οι 20 εκ των 24 ομάδων του EURO 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή