Η Πρέμιερ Λιγκ «αμφισβητεί» τον Γκουαρδιόλα

Η Πρέμιερ Λιγκ «αμφισβητεί» τον Γκουαρδιόλα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός περιβάλλοντος φαίνεται ότι αισθάνεται ο Πεπ Γκουαρδιόλα στην Αγγλία. Παρά το εκπληκτικό σερί των 10 νικηφόρων αγώνων στην αρχή, τα πράγματα έχουν αλλάξει μαζί με τον καιρό που χειμώνιασε, φέρνοντας αρνητικά αποτελέσματα για τη Μάντσεστερ Σίτι και ενδοσκόπηση για τον Καταλανό προπονητή της που εμφανώς είναι έξω από τα (ποδοσφαιρικά) νερά του στο «Νησί».

«Εγώ προσπαθώ να ελέγχω τα παιχνίδια. Εδώ (στην Αγγλία) δεν μπορώ να το κάνω αυτό και θα πρέπει να αναλύσω το γιατί», είπε σε μια κρίση αυτοκριτικής ο Γκουαρδιόλα μετά τον διασυρμό με σκορ 4-2 από τη Λέστερ το περασμένο Σαββατοκύριακο για το αγγλικό πρωτάθλημα.

Είναι γεγονός ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο βασίζεται πολύ περισσότερο στη δύναμη και την ταχύτητα παρά στην τεχνική. Το συνεχές «passing game», δηλαδή το αργό ποδόσφαιρο κατοχής με τις πολλές πάσες, που έφερε σειρά τροπαίων στην Μπαρτσελόνα υπό την καθοδήγηση του κ. Γκουαρδιόλα, όχι μόνο δεν έχει θέση στον… ανεμοστρόβιλο των αγώνων στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά πλέον θεωρείται γενικώς ξεπερασμένο.

Ετσι, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του ρόστερ της Σίτι, ο τέως προπονητής της Μπάγερν χρειάζεται να βάλει και μια πιο βρετανική πινελιά στο παιχνίδι των γαλάζιων του Μάντσεστερ, αλλά εμφανώς εξακολουθεί να ψάχνεται.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν διότι –σε αντίθεση με την παραδοσιακή αγγλική λογική του «βρίσκουμε μια ενδεκάδα που νικά και πορευόμαστε με αυτήν»– έχει κάνει 46 αλλαγές προσώπων στην ενδεκάδα του στα 14 πρώτα ματς του πρωταθλήματος, δηλαδή τουλάχιστον 12 περισσότερες από κάθε άλλον συνάδελφό του στην Πρέμιερ Λιγκ φέτος. Φαίνεται επίσης ότι τον ταλαιπωρεί η δεδομένη ανομοιογένεια του ετερόκλητου ρόστερ που έχει στα χέρια του, πράγμα που συνέβαινε πολύ λιγότερο στην Μπάγερν και ακόμη πιο λίγο στην Μπαρτσελόνα.

Η βασική επίπτωση της διαρκούς αλλαγής προσώπων στην ομάδα είναι ότι στα 13 από τα 15 πρώτα ματς στο πρωτάθλημα η Σίτι έχει δεχθεί γκολ. Ισως γιατί ψάχνει στους αμυντικούς του για κάτι που δεν υπάρχει. Τα λόγια του είναι χαρακτηριστικά για το πώς νιώθει εκτός κλίματος, όταν ερωτήθηκε μήπως πρέπει να κάνουν περισσότερα τάκλιν οι παίκτες του: «Κατά κανόνα εδώ στην Αγγλία μιλάτε πολύ για τα τάκλιν. Εμένα ως προπονητή δεν με τρελαίνουν. Ετσι δεν τα περιλαμβάνω στις προπονήσεις. Αυτό που θέλω εγώ είναι να παίζουμε καλά, να δημιουργούμε φάσεις και να σκοράρουμε γκολ».

Ετσι τώρα ο Γκουαρδιόλα «πληρώνει» το γεγονός ότι στις καλοκαιρινές μεταγραφές έσπρωξε εκατομμύρια για την ενίσχυση της μεσοεπιθετικής γραμμής, παραμελώντας αρκετά την άμυνα, σε μια χώρα που άμυνα παίζουν ακόμη και οι επιθετικοί. Η σχετικά μεγάλη ηλικία των πλάγιων αμυντικών (όλοι άνω των 30 ετών), δηλαδή των Κολάροφ, Κλισί, Σαμπαλέτα και Σανιά, περιορίζει την ταχύτητά τους, ενώ συχνά τους επιβάλλεται ρόλος κεντρικού αμυντικού ή αμυντικού χαφ.

Ισως οι λύσεις έρθουν στο μεταγραφικό «παράθυρο» του Ιανουαρίου. Ως τότε; «Πρέπει να ελέγξω τις μικρές διαφορές με τα άλλα πρωταθλήματα», παραδέχθηκε ο Καταλανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή