Κατάσκοποι, υπόνομοι και ο πόλεμος που αποκαλύπτεται στο ντόπινγκ

Κατάσκοποι, υπόνομοι και ο πόλεμος που αποκαλύπτεται στο ντόπινγκ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάσκοποι ντυμένοι με ειδικές στολές, χρησιμοποιούν το δίκτυο των υπονόμων για να εισέλθουν αργά τη νύχτα σε μία καλά φυλασσόμενη αίθουσα. Ανοίγουν τους σάκους τους, βγάζουν ένα ειδικό εργαλείο και κάποιες σύριγγες και αντικαθιστούν ένα υγρό σε φιαλίδια. Δεν περιγράφουμε μια σκηνή από κάποια κατασκοπική ταινία αλλά ένα από τα δεκάδες περιστατικά που, σύμφωνα με το πόρισμα του Καναδού ερευνητή και νομικού Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, συνέβησαν στη Ρωσία και είχαν ως στόχο να κάνουν «στεγνό καθάρισμα» σε αθλητές από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Κατασκοπεία και αντικατασκοπεία, με κωδικά ονόματα και μεθόδους «δανεισμένες» από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, στην υπηρεσία του ρωσικού αθλητισμού. Οι αποκαλύψεις έφεραν την αφαίρεση διεθνών διοργανώσεων από τη Ρωσία, ενώ ελβετική εταιρεία κατασκεύασε ειδικά φιαλίδια αντιντόπινγκ που ελπίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να παραβιαστούν.

Το πόρισμα του Καναδού ερευνητή έφερε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες που θα αποτελούσαν σπουδαίο υλικό για ένα σεναριογράφο κατασκοπικής ταινίας. Τα Ολυμπιακά Ιδεώδη έχουν… κλειστεί στα ντουλαπάκια των αποδυτηρίων και οι αθλητές μεταμορφώνονται σε πειραματόζωα για να κερδίσουν δόξα –και χρήμα– τόσο αυτοί όσο και οι χώρες που εκπροσωπούν.

Στη Ρωσία, σύμφωνα με την έρευνα, οι αθλητές ίδρωναν την ημέρα στα γυμναστήρια και οι κατάσκοποι τη νύχτα στα εργαστήρια αντιντόπινγκ. Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν αναλάβει το «στεγνό καθάρισμα» των δειγμάτων των αθλητών τους. Ενα «καθάρισμα» που γινόταν χωρίς να αφήνει ίχνη. Οι αθλητές έδιναν δείγματα παρόλο που είχαν χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες, γιατί γνώριζαν ότι υπήρχε ένας μηχανισμός που θα τους κάλυπτε. Και εκεί άρχιζε ο ρόλος των κατασκόπων.

Οι… Τζέιμς Μποντ μεταμφιέζονταν σε εργάτες υπονόμων και μέσα από τις στοές τους διείσδυαν σε χώρους όπου φυλάσσονταν τα δείγματα. Με ένα ειδικό εργαλείο αφαιρούσαν τα καπάκια από τα δοχεία και αντικαθιστούσαν τα ούρα με τα καθαρά που φυλάσσονταν σε ειδική τράπεζα στη Μόσχα. Το δοχείο σφραγιζόταν και δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια παραβίασης. Οι πράκτορες, μέσα από τους υπόνομους, επέστρεφαν στις υπηρεσίες τους. Η αποστολή είχε ολοκληρωθεί. Φυσικά γίνονταν και λάθη. Ετσι, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Σότσι το 2014, στα δείγματα δύο αθλητριών του χόκεϊ επί πάγου βρέθηκε αντρικό DNA. Μία άλλη μέθοδος ήταν ένα κοκτέιλ ουσιών με το κωδικό όνομα «Δούκισσα» που κάλυπτε τα απαγορευμένα σκευάσματα.

«Ο προπονητής μου έδωσε ενέσεις τεστοστερόνης και μου είπε να μην ανησυχώ γιατί όλοι τις κάνουν και να κοιμάμαι ήσυχη γιατί δεν θα φανεί τίποτα στα αποτελέσματα» δήλωσε, πριν από λίγες ημέρες, στο BBC η Γιούλια Σταπάνοβα, η οποία ήταν η βασική πληροφοριοδότης του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ για τη χρήση ουσιών στη Ρωσία και σήμερα κρύβεται κάπου στις ΗΠΑ.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας φέρονται ότι είχαν προσφέρει υπηρεσίες «στεγνού καθαρίσματος», όπως ονομάζεται στη «γλώσσα» των κατασκόπων, σε περισσότερους από 1.000 Ρώσους αθλητές και αθλήτριες.

Η επόμενη μέρα

Το πόρισμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας αλλά ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ήταν σαφέστατος: «Εάν υπάρχουν αθλητές που συμμετείχαν σε ένα τέτοιου είδους σύστημα, δεν θα ήθελα να τους δω να αγωνίζονται ξανά», τόνισε.

Η δημοσίευση του πορίσματος έγινε αιτία για την αφαίρεση των παγκοσμίων πρωταθλημάτων μπομπσλέι και σκέλετον από το Σότσι. Πολλοί αθλητές από τη Δύση απείλησαν με μποϊκοτάζ και έτσι η Διεθνής Ομοσπονδία αναμένεται να επιλέξει κάποια πόλη εκτός Ρωσίας για να διεξαχθούν οι αγώνες του 2017.

Ο τρόπος με τον οποίο παραβίαζαν οι πράκτορες τα φιαλίδια ώθησε ελβετική εταιρεία να συνεργαστεί με αξιωματικούς της… αντικατασκοπείας ώστε να κατασκευάσει δοχεία που δεν παραβιάζονται. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν ένα ειδικό εργαλείο για να αφαιρέσουν τα πώματα και να αντικαταστήσουν τα ούρα που περιείχαν ουσίες με καθαρά. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες οι Ελβετοί κατάφεραν να τελειοποιήσουν τα σχέδια και παρέδωσαν στους ανθρώπους του αντιντόπινγκ τα νέα δοχεία. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Χανς Κλάους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, αρνήθηκε να αποκαλύψει τις προδιαγραφές ασφαλείας και παραδέχθηκε ότι συνεργάζονται με ειδικούς Εγκληματολογικών Εργαστηρίων από όλο τον κόσμο. Στόχος τους είναι, σε αυτόν τον τομέα, να βρεθεί το αντιντόπινγκ μπροστά από το ντόπινγκ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ομολόγησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία απέναντι σε καλά οργανωμένα δίκτυα, όπως ήταν αυτό των Ρώσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή