Διαιτησία μέσω του ριπλέι

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μπουντεσλίγκα θα γίνει το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει από τον προσεχή Αύγουστο τον έλεγχο μέσω βίντεο των αμφισβητούμενων φάσεων κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, καθώς η τεχνολογία βρίσκει επιτέλους τη θέση της στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ύστερα από την επιτυχή εφαρμογή της σε πολλά άλλα αθλήματα.

Οπως αποκάλυψε ο Χέλμουτ Κρουγκ, επικεφαλής των διαιτητών της γερμανικής λίγκας και πρώην διεθνής διαιτητής, «αν όλα πάνε όπως πρέπει, θα αρχίσουμε κανονικά από την έναρξη της περιόδου 2017-18. Θα έχουμε συνεννόηση μεταξύ του διαιτητή κι ενός βοηθού που θα παρακολουθεί οθόνες και θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις αποφάσεις του διαιτητή».

Προστίθεται έτσι στο διαιτητικό τιμ κάθε αγώνα ένας βοηθός διαιτητής αρμόδιος για τον έλεγχο των φάσεων μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης (χάρη συντομίας, βιντεοδιαιτητής), που θα έχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στη ροή του αγώνα όταν κρίνει με βάση τα τηλεοπτικά ριπλέι που θα έχει στη διάθεσή του (μέσα στο τηλεοπτικό βαν) ότι ο διαιτητής του αγώνα έχει πάρει κάποια λανθασμένη απόφαση ή απλώς χρειάζεται βοήθεια. Πάντως, η τελική απόφαση ανήκει πάντα στον διαιτητή, αφού ο βιντεοδιαιτητής έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Η χρήση βοηθού διαιτητή με ριπλέι εφαρμόζεται ήδη σε πιλοτικό στάδιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία το τρέχον τεστ αποτελεί και το κυριότερο για την εφαρμογή της καινοτομίας αυτής, ενόψει της καθιέρωσής της σε πρωταθλήματα όπως της Γερμανίας από του χρόνου, με σκοπό τη χρήση του και στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, όπως έχει πει ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

«Εκπαιδεύουμε όλους τους διαιτητές μας και έχουμε ήδη προχωρήσει πειραματικά στην εφαρμογή των δύο πρώτων σταδίων προσομοίωσης. Τώρα μένει να περάσουμε και στην εφαρμογή στο χορτάρι» πρόσθεσε ο κ. Κρουγκ.

Ομοίως από του χρόνου θα εφαρμοστεί κανονικά στα πρωταθλήματα της Πορτογαλίας, των ΗΠΑ (MLS), της Αυστραλίας καθώς και σε διοργανώσεις της Ολλανδίας, της Βραζιλίας και άλλων εθνικών ομοσπονδιών, όπως έχει ανακοινώσει η FIFA. Αναμένονται οι ανακοινώσεις και άλλων ομοσπονδιών σχετικά.

Σύμφωνα με τις επιταγές της διεθνούς ένωσης κανονισμών ποδοσφαίρου (IFAB), τέσσερις είναι οι τομείς του παιχνιδιού στους οποίους θα μπορεί να παρεμβαίνει ο βιντεοδιαιτητής στη διάρκεια του αγώνα, καθώς θεωρούνται ότι επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξή του:

Πρόκειται για επιτεύξεις τέρματος, για αποφάσεις πέναλτι, για απευθείας κόκκινες κάρτες (όχι δεύτερες κίτρινες) και για λανθασμένη ταυτοποίηση παίκτη (όταν π.χ. κάποιος κάνει σκληρό φάουλ κι ο διαιτητής χρεώνει κατά λάθος άλλον συμπαίκτη του με κάρτα). Εδώ σημειώνεται ότι η επιλογή των συγκεκριμένων αποφάσεων –σε αντίθεση με ένα οφσάιντ ή ένα απλό φάουλ– για έλεγχο του ριπλέι συνάδει με το ότι σε καθεμιά από τις περιπτώσεις αυτές επέρχεται φυσική διακοπή στον αγώνα (από 40 έως 60 δεύτερα κατά τον αντιπρόεδρο του MLS, Τζεφ Αγκούς), οπότε δεν θα διακόπτει ο βιντεοδιαιτητής τη ροή του.

Θεωρείται μάλιστα από πολλούς ότι όχι μόνο δεν θα καθυστερεί το παιχνίδι η καθιέρωση του βιντεοδιαιτητή, αλλά θα ελαχιστοποιεί και τη δυνατότητα διαμαρτυριών των ποδοσφαιριστών, θα προσδίδει μεγαλύτερο κύρος στις διαιτητικές αποφάσεις και θα περιορίσει το «θέατρο» των παικτών, που θα γνωρίζουν ότι κάποια κάμερα θα συλλάβει τη… ζαβολιά τους.

Η οριστική απόφαση για την υποχρεωτική χρήση βιντεοδιαιτητών θα ληφθεί από την IFAB μεταξύ 2018 και 2019, όπως έχει ανακοινώσει η FIFA, κατόπιν εκτίμησης των αποτελεσμάτων από την πειραματική εφαρμογή.

Ηδη, στο εξωτερικό σημειώνεται εκτεταμένη χρήση του βίντεο για το ποινολόγιο των ποδοσφαιριστών, με εφαρμογή πλέον και στην Ελλάδα: Μόλις πριν από μερικές ημέρες αθλητικός δικαστής στη Φούτμπολ Λιγκ ακύρωσε κόκκινη κάρτα σε παίκτη της Αναγέννησης Καρδίτσας με βάση το οπτικό υλικό του προσκόμισε η υπεράσπιση του ποδοσφαιριστή σε μορφή DVD.

Το ταμπού του διεθνούς ποδοσφαίρου με τις τεχνολογικές εφαρμογές έσπασε πριν από μερικά χρόνια με την τεχνολογία γραμμής τέρματος και την πλήρη εφαρμογή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 με το μικροτσίπ στην μπάλα και το φωτοκύτταρο στη γραμμή, καθώς και με το σύστημα ασύρματης ενδοσυνεννόησης μεταξύ των διαιτητών.

Ο φόβος της παλαιάς φρουράς των παραγόντων του διεθνούς ποδοσφαίρου ήταν μήπως χαθεί ο ανθρώπινος χαρακτήρας του «βασιλιά των σπορ». Ομως μπροστά στον κίνδυνο εξευτελισμού του αθλήματος από λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις που τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας «ξεγυμνώνουν» στα μάτια των τηλεθεατών, οι αντιστάσεις υποχώρησαν. Εγινε σαφές ότι ήταν… οφσάιντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή