Χρονιά «αποφόρτισης» το 2017

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πιο ήρεμα νερά θα πορευθεί το αθλητικό 2017 σε σχέση με την πανδαισία του 2016 που είχε ως κορωνίδα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ως είθισται, η χρονιά που ακολουθεί τόσο σημαντικές διοργανώσεις είναι χρονιά «αποφόρτισης» και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Ετσι, το καλεντάρι του 2017 δεν περιλαμβάνει κάποια σημαντική διοργάνωση παρά μόνο την αυλαία της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2018. Η Εθνική μας ομάδα παραμένει σε τροχιά πρόκρισης και πολλά θα κριθούν στα δύο κρίσιμα εκτός έδρας παιχνίδια της που ακολουθούν τον Μάρτιο με το Βέλγιο και τον Ιούνιο με τη Βοσνία.

Η τελευταία… έκδοση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών με την τωρινή του μορφή θα φιλοξενηθεί στη Ρωσία από 17 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου, έχοντας περισσότερο χαρακτήρα πρόβας τζενεράλε για το Μουντιάλ του 2018 παρά μιας ανταγωνιστικής διοργάνωσης με γενικότερο ενδιαφέρον. Για τον λόγο αυτό, ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ορίστηκε πιο αργά απ’ ό,τι συνήθως (3 Ιουνίου στο Κάρντιφ), ενώ αυτός του Γιουρόπα Λιγκ θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου στη Στοκχόλμη. Στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση συνεχίζουν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τον Φεβρουάριο στη φάση των «32» την Οσμάνλισπορ και τη Σάλκε αντίστοιχα. Από 14 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου διεξάγεται και το Κύπελλο Εθνών Αφρικής στην Γκαμπόν, ενώ από τον Αύγουστο αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του βιντεοδιαιτητή σε αρκετά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Θα προηγηθεί η απόφαση της FIFA για την επέκταση του Μουντιάλ σε 40 ή 48 ομάδες από το 2026.

Τα πιο σημαντικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο αναμένονται σε θεσμικό επίπεδο, αφού το 2017 αναμένεται να είναι μια μεταβατική χρονιά. Ως γνωστόν, η θητεία της προσωρινής διοικούσας επιτροπής που διόρισε η FIFA τον περασμένο Οκτώβριο στην ΕΠΟ, λήγει κατ’ αρχάς τον προσεχή Μάιο. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να επέλθει συμφωνία με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, σχετικά με τις διατάξεις του νόμου που αφορούν το ποδόσφαιρο και παράλληλα να εναρμονιστούν με τις βουλές της FIFA οι κανονισμοί και το καταστατικό της ομοσπονδίας. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και τις αλλαγές που θα γίνουν, εκτιμάται ότι θα καθοριστεί εν πολλοίς η φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στο 2017 αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο συνολικό και κωδικοποιημένο αθλητικό νομοσχέδιο, που αν και δόθηκε σε διαβούλευση, επέστρεψε στη φάση της επεξεργασίας. Σε επίπεδο επαγγελματικών λιγκών, η Σούπερ Λιγκ θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το θέμα του αριθμού των ομάδων της και του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματός της, ενώ η «μικρή λίγκα» θα συνεχίσει να παλεύει με το πρόβλημα της βιωσιμότητάς της.

Στο μπάσκετ, η επιστροφή της Εθνικής μας σε θέση… βάθρου που «παρατείνεται» συνεχώς στα έξι τελευταία χρόνια, αποτελεί τη μεγάλη προσδοκία για το 2017. Η επόμενη πρόκληση της «επίσημης αγαπημένης» θα είναι η τελική φάση του Ευρωμπάσκετ (31/8-17/9) που θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις. Η ελληνική ομάδα έχει κληρωθεί στον όμιλο του Ελσίνκι, μαζί με τις Γαλλία, Φινλανδία, Ισλανδία, Σλοβενία και Πολωνία. Η θέση προπονητή στην Εθνική αναμένεται να καλυφθεί μέχρι τον Μάρτιο, κατά πάσα πιθανότητα από Ελληνα τεχνικό.

Σε συλλογικό επίπεδο, η προσδοκία εναπόκειται στην επανεμφάνιση τουλάχιστον ενός εκ των δύο εκπροσώπων του ελληνικού πρωταθλήματος, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη, τον ερχόμενο Μάιο (19-21). Ιδιαίτερα για τον Παναθηναϊκό Superfoods, η συμμετοχή του στο φάιναλ φορ είναι άκρως επιτακτική, καθώς η τελευταία χρονολογείται το 2012 ξανά στην Κωνσταντινούπολη. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός από το 2010 μέχρι και εφέτος, μετρά δύο κατακτήσεις τίτλου σε τέσσερις συμμετοχές. Στο νεοσύστατο Τσάμπιονς Λιγκ, η κατά το δυνατόν πιο μακρά πορεία της ΑΕΚ, του Αρη και του ΠΑΟΚ είναι ο στόχος και των τριών ελληνικών ομάδων, εφόσον αντέξουν τον δύσκολο συνδυασμό και των υποχρεώσεων στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς έχουν, επίσης, τον ίδιο προορισμό εισόδου στην πρώτη τετράδα των πλέι οφ.

Στα υπόλοιπα αθλήματα, το 2017 είναι μεταολυμπιακή χρονιά και οι διεθνείς διοργανώσεις δεν θα έχουν τη λάμψη της χρονιάς που φεύγει. Πολλοί αθλητές και αθλήτριες πρώτης γραμμής επέλεξαν να αποφορτιστούν και η σκυτάλη θα περάσει κυρίως στους εκπροσώπους της νέας γενιάς που θα προσπαθήσει να δώσει τα διαπιστευτήριά της. Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα του 2017 περιλαμβάνει αρκετούς σημαντικούς διεθνείς αγώνες, ένας εκ των οποίων, το παγκόσμιο πρωτάθλημα των 470 στην ιστιοπλοΐα, θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη (7/7 μέχρι 15/7). Η αντίστοιχη διοργάνωση των RSX θα γίνει στην Ιαπωνία (16/9 μέχρι 23/9). Στον στίβο ξεχωρίζει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του κλειστού (3-5/3, Βελιγράδι), ενώ τον Αύγουστο (4-13) θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είναι και το κορυφαίο ραντεβού της χρονιάς, έστω κι αν θα υπάρξουν ηχηρές απουσίες. Στη σκοποβολή το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αεροβόλων όπλων θα γίνει στο Μάριμπορ της Σλοβενίας (6-12/3).

Στην ενόργανη γυμναστική, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα γίνει από τις 19 έως τις 23 Απριλίου στη Ρουμανία και το παγκόσμιο από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου στον Καναδά. Στη ρυθμική, το ευρωπαϊκό θα διεξαχθεί από 19-21/5 στην Ουγγαρία και το παγκόσμιο από 30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του υγρού στίβου θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη (14-30/7), ενώ στη Φόρμουλα 1 η νέα σεζόν εκκινεί με το γκραν πρι της Αυστραλίας στις 26 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στο Αμπου Ντάμπι στις 26 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή