Στο… μικροσκόπιο της ΔΟΕ οι Ρώσοι αθλητές

Στο… μικροσκόπιο της ΔΟΕ οι Ρώσοι αθλητές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διώξει κάθε… υπόνοια για ευνοϊκή μεταχείριση Ρώσων αθλητών και αθλητριών προσπαθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι «αθάνατοι» αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί επανεξέταση όλων των ρωσικών δειγμάτων από το 2010 μέχρι και το 2014. Επίσης, θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για 28 Ρώσους αθλητές χειμερινών σπορ, που εμπλέκονται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Ρίτσαρντ Μακλάρεν για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA).

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και, έτσι, όλα τα δείγματα των Ρώσων και των Ρωσίδων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και τους Χειμερινούς του 2010 (Βανκούβερ) και του 2014 (Σότσι) θα βρεθούν ξανά κάτω από το… μικροσκόπιο των επιστημόνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πορίσματος Μακλάρεν αξιωματούχοι της Ρωσίας παρείχαν γενικευμένη κάλυψη της χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Πολλές ηγεσίες διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών φέρονται δυσαρεστημένες από την απόφαση της ΔΟΕ να επιτρέψει σε Ρώσους αθλητές και αθλήτριες τη συμμετοχή στη διοργάνωση του Ρίο. Ετσι, οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού Κινήματος ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι, ώστε να φύγει κάθε… κηλίδα χρήσης ουσιών και αδικίας από τις τελευταίες διοργανώσεις.

Από το… μικροσκόπιο θα περάσουν και οι υποθέσεις των 28 ρωσικών δειγμάτων ούρων που βρέθηκαν παραποιημένα στους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι. Σύμφωνα με την έκθεση του Καναδού δικηγόρου Μακλάρεν, οι ρωσικές αρχές είχαν αλλάξει τα δείγματα σε, τουλάχιστον, δώδεκα δείγματα αθλητών και αθλητριών που κατέκτησαν μετάλλια στη διοργάνωση του 2014. Εξι από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν το αγώνισμα των μεγάλων αποστάσεων στο σκι (cross country), στο οποίο οι Ρώσοι κατέκτησαν πέντε μετάλλια. Τα ονόματα των παραβατών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά από τα στοιχεία που έχουν προκύψει, οι Αρχές μπορούν να προχωρήσουν σε αφαιρέσεις των διακρίσεων. Οταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, η Ρωσία ενδέχεται να χάσει την πρωτιά στον πίνακα μεταλλίων, ενώ το πλήγμα για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των αθλητών της θα είναι μεγάλο και θα επηρεάσει τον ρωσικό αθλητισμό για τα επόμενα χρόνια. «Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έκθεση του Μακλάρεν έχουν πλήξει σοβαρά τον χώρο του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρξουν αδικημένοι», δήλωσε ο Τζιανφράνκο Κάσπερ, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή