Παραδοχή… συνωμοσίας για το ρωσικό ντόπινγκ

Παραδοχή… συνωμοσίας για το ρωσικό ντόπινγκ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προσπάθεια προστασίας της ρωσικής κυβέρνησης από τις κατηγορίες για συστηματικό ντόπινγκ Ρώσων αθλητών καταβάλλουν οι Αρχές κατά του ντόπινγκ στη χώρα, με την υπηρεσιακή επικεφαλής του σχετικού οργανισμού (RUSADA), Αννα Αντσελιόβιτς, να ομολογεί χθες στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι υπήρχε μεν «θεσμική συνωμοσία», αλλά δεν ήταν υπό τον έλεγχο του κράτους.

Βεβαίως πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ρωσικές αρχές παραδέχονται την ύπαρξη σχεδίου (ή «συνωμοσίας») για το συστηματικό ντοπάρισμα άνω των 1.000 Ρώσων αθλητών σε περισσότερα από 30 αθλήματα, όπως αποκάλυψε η ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) με επικεφαλής τον Καναδό καθηγητή Ρίτσαρντ Μακλάρεν.

Η κ. Αντσελιόβιτς φέρεται να είπε σε συνέντευξή της ότι η οργανωμένη χορήγηση ουσιών και η συγκάλυψή της δεν είχε συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων, μολονότι η Μόσχα έχει αποδεχθεί την ενοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Γιούρι Ναγκόρνιχ, τον οποίο και απέπεμψε από την κυβέρνηση.

Αργότερα, χθες, ο RUSADA έσπευσε να ανασκευάσει, ανακοινώνοντας ότι η αμερικανική εφημερίδα «αλλοίωσε» το νόημα όσων δήλωσε η κ. Αντσελιόβιτς, χρησιμοποιώντας λέξεις της με τρόπο που παραποιούσε το νόημα όσων έλεγε. Ο ρωσικός οργανισμός μάλιστα είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητά του «να ομολογήσει ή να αρνηθεί τέτοιο γεγονός», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο θεσμικής συνωμοσίας. Δηλαδή ο RUSADA δεν διέψευσε ότι υπήρχε κρατικό ντόπινγκ ούτε ότι ήταν εν γνώσει των κρατικών λειτουργών, παρά μόνον ότι παραδέχθηκε «θεσμική συνωμοσία» η γενική του διευθύντρια.

Είχε προηγηθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα δήλωση του ιδίου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν ότι υπάρχουν μεν προβλήματα με τα αναβολικά στον ρωσικό αθλητισμό, αλλά δεν υφίστατο ποτέ κρατικό σύστημα ντοπαρίσματος όπως ανέδειξε η έκθεση Μακλάρεν. Πρόσθεσε, δε, ότι «ο αθλητισμός δεν θα πρέπει να πολιτικοποιείται», αν και η διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, που η Ρωσία φιλοξένησε στο Σότσι, είχαν έντονο προπαγανδιστικό χαρακτήρα του ρωσικού καθεστώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή