Το ελληνικό πόλο εξάγει ποιότητα

Το ελληνικό πόλο εξάγει ποιότητα

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαγωγή… προπονητών έχει αρχίσει να κάνει το ελληνικό πόλο. Η άριστη τεχνογνωσία, σε συνδυασμό με τα καλά πλασαρίσματα που έχουν οι εθνικές και ομάδες των συλλόγων υδατοσφαίρισης, μετέτρεψε τους προπονητές μας σε… μήλον της Εριδος. Ελληνες τεχνικοί προετοιμάζουν ομάδες (εθνικές και σωματειακές) σε Ισραήλ και Γαλλία, ενώ ο Σάκης Κεχαγιάς και ο Χάρης Παυλίδης θα αναλάβουν να οδηγήσουν τις πολίστριες της Αυστραλίας και του Καναδά, αντίστοιχα, δύο μεγάλων δυνάμεων του γυναικείου πόλο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020.

Ο Σάκης Κεχαγιάς μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν στο τιμόνι της εθνικής ομάδας γυναικών και, τώρα, θα βρεθεί απέναντί της στην Α΄ φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη (16 – 29 Ιουλίου). Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κληρώθηκε να παίξει με την Αυστραλία. «Εχω υπηρετήσει την ελληνική ομάδα αρκετά χρόνια και από διαφορετικά πόστα. Τώρα το μόνο που σκέφτομαι είναι πώς θα φτιάξω την ομάδα της Αυστραλίας. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι στο παγκόσμιο, αλλά σε εκείνη τη φάση τα παιχνίδια δεν έχουν τόση σημασία όση τα χιαστί. Θα ήθελα να βρεθούν και οι δύο ομάδες αντιμέτωπες σε έναν αγώνα για χρυσό μετάλλιο», δήλωσε στην «Κ» ο προπονητής.

Οι «στίνγκερς» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο βρέθηκαν μακριά από τον γνώριμο, πρωταγωνιστικό ρόλο. Πλασαρίστηκαν στην 6η θέση και οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας άρχισαν να αναζητούν προπονητή. «Ηταν σε εξέλιξη μία διαδικασία για την επιλογή προπονητή, έγιναν κάποιες συζητήσεις και, έτσι, προέκυψε η συνεργασία. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός ολυμπιακού κύκλου και έχουμε ως μεγάλο στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Αυτή την εποχή η ομάδα ανανεώνεται. Θα δούμε ποιες από τις αθλήτριες θα συνεχίσουν ώστε να σχηματίσουμε μία πρώτη ομάδα. Θέλω να δω τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των αθλητριών μου», υπογράμμισε ο Σάκης Κεχαγιάς.

Η Αυστραλία θεωρείται μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του γυναικείου πόλο. Πήρε μέρος πρώτη φορά σε διεθνείς αγώνες το 1975. Στην τροπαιοθήκη των «στίνγκερς» υπάρχει το χρυσό μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, τα χάλκινα από Πεκίνο και Λονδίνο, χρυσά από παγκόσμια πρωταθλήματα και κύπελλα κ.ά. «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να γίνεται πρόταση από μία ομάδα με τέτοια ιστορία σε έναν Ελληνα προπονητή. Η ευθύνη είναι σημαντική. Εκεί εκπροσωπείς και τη χώρα σου. Δείχνεις ότι οι Ελληνες προπονητές βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο», μας λέει ο προπονητής.

Ο Σάκης Κεχαγιάς ασχολήθηκε με την προπονητική από την εποχή που ήταν φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ. Από τότε έχουν περάσει 20 χρόνια και κάποιες φορές νιώθει σαν να βρίσκεται στην αρχή. «Το ταξίδι είναι μακρινό. Ο προπονητής συνεχώς μαθαίνει», τονίζει. Υπάρχει, όμως, ένα ταξίδι το οποίο θα το ξεκινήσει μόνος του και θα αφήσει πίσω τα αγαπημένα του πρόσωπα. Αυτό είναι το ταξίδι για την Αυστραλία. «Στην αρχή θα πάω μόνος μου. Εμείς έχουμε συνηθίσει να ταξιδεύουμε και μαζί με εμάς έχουν προσαρμοστεί και τα μέλη των οικογενειών μας. Σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες, στην αρχή θα δουλέψω με τους ανθρώπους που υπάρχουν εκεί. Θέλω να δω τι υλικό υπάρχει. Στη συνέχεια θα δούμε εάν θα συνεργαστώ με κάποιους από εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τους ανθρώπους της ελληνικής ομοσπονδίας για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τις αθλήτριες».

Το ελληνικό πόλο σε ό,τι αφορά την… παραγωγή προπονητών βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Σε τι επίπεδο, όμως, κινείται το εφετινό πρωτάθλημα γυναικών; «Είναι καλό το επίπεδο. Η διεξαγωγή των αγώνων με το νέο σύστημα έχει βοηθήσει τον ανταγωνισμό. Πάντα στην αρχή υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, πιστεύω, ότι θα ξεπεραστούν», τόνισε ο Σάκης Κεχαγιάς.

«Εχουμε παραγωγή αθλητριών, όχι εγκαταστάσεις»

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών της Βουδαπέστης θα υπάρχει… ομάδα Ελλήνων προπονητών. Εκτός από τον Σάκη Κεγαγιά και τον προπονητή της Εθνικής Γιώργο Μορφέση, την ομάδα του Καναδά θα κοουτσάρει ο Χάρης Παυλίδης, ενώ βοηθός στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ολλανδίας θα είναι ο Ευάγγελος Δουδέσης.

Ο Χάρης Παυλίδης, προς το παρόν, μπορεί να μη χρειαστεί να οδηγήσει τη νέα ομάδα του απέναντι στην Εθνική και στα αγαπημένα του κορίτσια του Ολυμπιακού, γνωρίζει, όμως, ότι θα συμβεί. «Ενα μπορώ να πω για εκείνη τη στιγμή: ότι και από τις δύο πλευρές θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να κερδίσει η ομάδα μας», υπογράμμισε.

Η συνεργασία του Χάρη Παυλίδη με τον Καναδά προέκυψε εντελώς τυχαία. «Ολα ξεκίνησαν από την παρότρυνση ενός Ιταλού φίλου. Εστειλα βιογραφικό και πέρασα από συνέντευξη. Παρουσίασα και μία εργασία για τον τρόπο που θα δουλέψω με την ομάδα. Οι Καναδοί μού έκαναν διάφορες ερωτήσεις και ύστερα έγινε η πρόταση. Δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο. Στην Ελλάδα δεν έχω ακούσει σε καμιά ομοσπονδία να γίνεται κάτι παρόμοιο. Εκτός κι αν έχει γίνει και δεν το έχω ακούσει», υπογράμμισε ο προπονητής.

Η καριέρα του Χάρη Παυλίδη ως προπονητή ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού. Πώς αντιμετώπισαν, όμως, οι αθλήτριές του τη νέα επαγγελματική του ενασχόληση; «Στην αρχή εξεπλάγησαν. Στη συνέχεια ενθουσιάστηκαν με τη χαρά και την ευτυχία μου».

Ο Χάρης Παυλίδης έχει, ήδη, μεταβεί δύο φορές στον Καναδά για να γνωρίσει και να δουλέψει με τη νέα ομάδα του. Υπηρετεί πολλά χρόνια το γυναικείο πόλο και γνωρίζει τα καλά και τα προβλήματά του: «Η Εθνική έχει πολλές επιτυχίες. Θα μπορούσε να πάει καλύτερα, αλλά αυτό αποτελεί θέμα πολλών παραγόντων. Υπάρχει μεγάλη παραγωγή νέων αθλητριών. Σίγουρα θα χρειαζόταν καλύτερος προγραμματισμός στο πρωτάθλημα. Υστερούμε σε εγκαταστάσεις. Κάθε καλοκαίρι ψάχνουν κολυμβητήριο για προπόνηση. Στο εξωτερικό υπάρχουν κολυμβητήρια μόνο για τις εθνικές ομάδες. Εάν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας διέθετε αντίστοιχες εγκαταστάσεις θα είχε φέρει περισσότερες επιτυχίες».

Ο Χάρης Παυλίδης θα μεταβεί στον Καναδά μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Το 2018 θα χρειαστεί να αποφασίσει εάν θα εγκατασταθεί στη χώρα. Μπορεί να μη γνωρίζει εάν θα εγκαταλείψει, έστω και για δύο χρόνια, την Ελλάδα, αυτό όμως που προβλέπει είναι ότι θα συνεχιστεί η… εξαγωγή προπονητών: «Διαθέτουμε καλό επίπεδο προπονητών. Ηδη Ελληνες εργάζονται στο Ισραήλ, ο Φίλιππος Σακέλης είναι στη Γαλλία και, νομίζω, ότι τα επόμενα χρόνια θα φύγουν και άλλοι στο εξωτερικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή