Η νύχτα της Μπαρτσελόνα, η νύχτα του ποδοσφαίρου

Η νύχτα της Μπαρτσελόνα, η νύχτα του ποδοσφαίρου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει γλαφυρότερος τρόπος να περιγράψει κανείς το τι πραγματικά συνέβη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Βαρκελώνη, από το βίντεο που τραβήχτηκε την ώρα του αγώνα στο στούντιο του βρετανικού ΒΤ Sport.

Στο πάνελ βρίσκονται τέσσερα από τα μεγαλύτερα ονόματα του αγγλικού ποδοσφαίρου τα τελευταία 30 χρόνια. Γκάρι Λίνεκερ, Στίβεν Τζέραρντ, Μάικλ Οουεν και Ρίο Φέρντιναντ, σε ρόλο σχολιαστών. Λίγα λεπτά πριν, η Μπαρτσελόνα έχει ξεκινήσει την απίστευτη ανατροπή απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και ετοιμάζεται για την έσχατη προσπάθεια να πετύχει το αδιανόητο.

Η μπάλα αγγίζει τα δίχτυα για το 6-1 και οι τέσσερις τους σηκώνονται από τις καρέκλες τους ουρλιάζοντας και χοροπηδώντας. Ο Οουεν, 37αρης «μεταμφιεσμένος» σε μικρό παιδί για λίγα δευτερόλεπτα, τρέχει γύρω από το τραπέζι, ενώ οι Τζέραρντ και Φέρντιναντ, για χρόνια «αιώνιοι» αντίπαλοι στο Νησί, στα κλασικά ντέρμπι της Λίβερπουλ με τη Γιουνάιτεντ, αγκαλιάζονται στιγμιαία. Οχι, δεν πρόκειται για οπαδούς της Μπαρτσελόνα σε αγγλικό έδαφος, αλλά για μια αυθόρμητη, αγνή αντίδραση τεσσάρων ανθρώπων που μόλις βίωσαν ξανά, στο έπακρο, το συναίσθημα που τους έκανε από μικρά παιδιά να αγαπήσουν αυτό το παιχνίδι.

Θα μπορούσε κανείς να σταθεί στα πολλά ιστορικά και αμιγώς αγωνιστικά στοιχεία του επικού αυτού ποδοσφαιρικού κατορθώματος των Καταλανών. Σίγουρα έχουν υπάρξει αρκετές βραδιές την τελευταία δεκαετία που έχουν προσφέρει περισσότερο θέαμα. Αναμφίβολα, είχαν και τη βοήθεια του Γερμανού διαιτητή.  Ωστόσο, αν και τα γκολ δεν είχαν «υπογραφή Μπαρτσελόνα», έμειναν πιστοί στην στρατηγική τους, ακόμη και όταν όλα έμοιαζαν χαμένα: «έπνιξαν» τον αντίπαλο, δεν σήκωσαν τη μπάλα στον αέρα ούτε όταν όλο το «Καμπ Νου» φώναζε για να βιαστούν και το κυριότερο, δεν σταμάτησαν να προσπαθούν ούτε δευτερόλεπτο. Ολα τα παραπάνω, δείγματα πραγματικά μεγάλης ομάδας που δεν εγκαταλείπει τη φιλοσοφία της και είναι χτισμένη σε γερές βάσεις, με δουλειά ετών, ριζωμένη βαθιά.

Τα ρεκόρ μένουν στην ιστορία και η Μπαρτσελόνα πέτυχε πριν μερικές ώρες τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρα, όμως, από την πρόκριση και τους αριθμούς, και άσχετα από το ποια θα είναι η έκβαση της σεζόν, η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική γενιά των Καταλανών κέρδισε λίγους πόντους ακόμη στα μελλοντικά ντιμπέιτ για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα.

Και σίγουρα, η σκηνή που καταγράφηκε από την κάμερα στο αγγλικό στούντιο, την ίδια ώρα εκτυλισσόταν και σε αρκετά σαλόνια σπιτιών, όχι μόνο στην Ισπανία και όχι μόνο από οπαδούς του συλλόγου. Γιατί κάθε νίκη αυτής της Μπαρτσελόνα, είναι νίκη του ποδοσφαίρου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή