To καταλανικό έπος και τα νεύρα στο Παρίσι

To καταλανικό έπος και τα νεύρα στο Παρίσι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μπαρτσελόνα το ήθελε πολύ, και το σύμπαν (διαιτησία, αυτογκόλ, δοκάρια κ.λπ.) συνωμότησε για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της και να ανατρέψει με τρόπο ανεπανάληπτο τη νίκη της Παρί με 4 – 0 στον πρώτο αγώνα και να περάσει με θρίαμβο 6 – 1 στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Επρόκειτο για ιστορία βγαλμένη, αν όχι από ταινία του Χόλιγουντ όπου ξέρεις πως ό,τι κι αν γίνει τελικά ο ήρωας θα επικρατήσει, σίγουρα από… παιδικό κόμικ ποδοσφαίρου.

Η ιστορία (και του ποδοσφαίρου) δεν γράφεται με τα εάν, αλλά σίγουρα θα ήταν διαφορετική χωρίς την επιρροή δύο ανθρώπων: Του Νεϊμάρ και του Γερμανού διαιτητή Ντενίζ Αϊτεκίν που απέδωσε αντίστοιχα με το όνομά του, κάνοντάς τα… θάλασσα (ντενίζ είναι η θάλασσα στα τουρκικά) στα δύο πέναλτι που έδωσε στην Μπαρτσελόνα. «Φάνηκε η σημασία δύο κύριων παραγόντων σε τέτοια ματς, δηλαδή του διαιτητή και των πολύ μεγάλων ποδοσφαιριστών» είπε από το Λονδίνο ο τεχνικός της Αρσεναλ, ο Γάλλος Αρσέν Βενγκέρ.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το μερίδιο που ανήκει στον Νεϊμάρ: Εδειξε να είναι ο μόνος που όταν άδειαζε η κλεψύδρα πίστευε στην ανατροπή και οδήγησε αυτή. Αλλωστε, όπως αποκάλυψε ο Μάρκο Βεράτι της Παρί, οι παίκτες της Μπαρτσελόνα πίστευαν ότι είχαν πια αποκλειστεί.

Αυτό που δεν είπε είναι ότι κι οι Παριζιάνοι νόμιζαν ότι είχαν ήδη προκριθεί, και το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Η επιστροφή τους στη Γαλλία ήταν οδυνηρή, με οπαδούς να τους γιουχάρουν στο αεροδρόμιο του Παρισιού και τον Τιάγκο Μότα να χτυπά με το αυτοκίνητό του έναν οπαδό στρίβοντας το τιμόνι για να τον αποφύγει γιατί στεκόταν εμπρός του.

Η αραβική ιδιοκτησία της Παρί φέρεται να είναι έξαλλη με τον τεχνικό Ουνάι Εμερι και τους παίκτες για την απώλεια του προβαδίσματος του πρώτου αγώνα με τρία γκολ στο τέλος, σε αυτό που ο Τύπος δικαίως χαρακτήρισε «μητέρα όλων των ανατροπών». Από την άλλη κάποιοι εικάζουν ότι η «ρεμοντάδα» της Μπάρτσα ίσως κρατήσει τον Λουίς Ενρίκε στον καταλανικό πάγκο το καλοκαίρι.

Τα κατορθώματα της Μπαρτσελόνα επισκίασαν τον θρίαμβο της Ντόρτμουντ επί της Μπενφίκα με 4 – 0, που περιείχε το χατ-τρικ του Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ με το ένα γκολ καλύτερο από το άλλο. Αν δεν έκανε το θαύμα της την ίδια ώρα η Μπάρτσα, όλοι στην Ευρώπη θα μιλούσαν χθες για τον Αφρικανό άσο που πήρε την «εκδίκησή» του για το χαμένο πέναλτι στην ήττα των Βεστφαλών με 1 – 0 στη Λισσαβώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή