Νέο σκάνδαλο στους κόλπους της ΔΟΕ και της ΙΑΑF

Νέο σκάνδαλο στους κόλπους της ΔΟΕ και της ΙΑΑF

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα σκάνδαλο πλήττει τις τάξεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), καθώς οι γαλλικές αρχές διερευνούν υπόθεση δωροδοκίας του πρώην προέδρου της ΙΑΑF Λαμίν Ντιάκ και του επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης των υποψήφιων πόλεων για τους Ολυμπιακούς του 2024 Φράνκι Φέντερικς από Βραζιλιάνο μεγιστάνα το 2009, λίγες ημέρες προτού οι ψήφοι τους μετρηθούν για την επιλογή του Ρίο για τους Ολυμπιακούς του 2016. Ο κ. Φρέντερικς υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ενώ την υπόθεση εξετάζει πλέον και η ΔΟΕ.

Η αστυνομία στη Γαλλία ερευνά την πληρωμή 1,5 εκατ. δολαρίων από εταιρεία που συνδέεται με Βραζιλιάνο επιχειρηματία προς εταιρεία του Πάπα Μασάτα Ντιάκ, γιου του τέως προέδρου της IAAF και μέλους της ΔΟΕ Λαμίν Ντιάκ τον Σεπτέμβριο του 2009, τρεις ημέρες πριν από την ανάδειξη του Ρίο ως διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, στις 2 Οκτωβρίου.

Στην ίδια υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο κ. Φρέντερικς, εκπρόσωπος της Ναμίμπια στη ΔΟΕ, καθώς ο βετεράνος σπρίντερ φέρεται να έλαβε χρήματα από τον κ. Ντιάκ την ίδια περίοδο. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, παραιτήθηκε από τις θέσεις του στην ηγεσία των αξιολογητών για το 2024 και ως μέλος της επιτροπής ελέγχου της IAAF για τη συμμόρφωση της Ρωσίας σε θέματα ντόπινγκ και ζήτησε να ερευνηθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ.

Η υπόθεση έχει μεγάλη σημασία σχετικά με τον τρόπο που το Ρίο εξασφάλισε τη διοργάνωση των περυσινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς δεν πρόκειται μόνο για προσπάθεια επηρεασμού δύο από τις ψήφους της ΔΟΕ στη σύνοδο της Κοπεγχάγης το 2009: Ο κ. Ντιάκ (ο πατέρας) θεωρείτο ότι επηρέαζε και τις ψήφους αρκετών άλλων «Αθανάτων», ενώ ο κ. Φρέντερικς ήταν τότε (από το 2008 έως το 2012) πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, που βεβαίως είχε τη δική της βαρύτητα.

Ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» αποκάλυψε ότι οι γαλλικές αρχές «υποπτεύονται ότι το ποσό [των 1,5 εκατ. δολαρίων] μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την επιρροή των ψήφων στην Κοπεγχάγη». Η εταιρεία που έκανε το έμβασμα συνδέεται με τον Αρθουρ Σέζαρ ντε Μενέζες Σοάρες Φίλιο, γνωστό στη Βραζιλία και ως «Βασιλιά Αρθούρο», που συμμετείχε σε αρκετές συμφωνίες για έργα που σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο και διατηρούσε στενή σχέση με τον πρώην κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, Σέρτζιο Καμπράλ, ο οποίος έχει προφυλακιστεί και πρόκειται να δικαστεί για διαφθορά.

Οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στους Γάλλους έγγραφα που αποδεικνύουν τη μεταφορά 300.000 δολαρίων από τον Πάπα Ντιάκ σε εξωχώρια εταιρεία στις Σεϋχέλλες που συνδέεται με τον κ. Φρέντερικς. Ο κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων απάντησε στη «Λε Μοντ» ότι η πληρωμή αυτή δεν έχει καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η χρονική συγκυρία αποτελεί σύμπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαμίν Ντιάκ έχει συλληφθεί και κρατείται από τον Νοέμβριο του 2015 για την υπόθεση συγκάλυψης θετικών δειγμάτων σε απαγορευμένες ουσίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή