Ενας χρόνος Ινφαντίνο στη FIFA

Ενας χρόνος Ινφαντίνο στη FIFA

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 26 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογή του Τζιάνι Ινφαντίνο στη θέση του προέδρου της FIFA, έπειτα από μια τραυματική περίοδο για την παγκόσμια συνομοσπονδία, η οποία σημαδεύθηκε από σκάνδαλα διαφθοράς, συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών και την παραίτηση του έως τότε πανίσχυρου προέδρου, Ζεπ Μπλάτερ.

Ο Ινφαντίνο ήταν γενικός γραμματέας της UEFA επί προεδρίας Μισέλ Πλατινί. Ο Πλατινί αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όπως και ο Μπλάτερ, όταν τα αρμόδια όργανα της FIFA τους επέβαλαν ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Διεκδικώντας την εκλογή του στη θέση του προέδρου, ο Ινφαντίνο υποσχέθηκε να αναμορφώσει της FIFA και να αποκαταστήσει το κύρος της.

Ενα χρόνο μετά μπορεί να γίνει ο πρώτος απολογισμός γι’ αυτά που έκανε ο Ιταλός πρόεδρος.

Η πρώτη μεγάλη απόφαση αφορά τη διεύρυνση και την αλλαγή του τρόπου τέλεσης του μουντιάλ από το 2026, κάτι που αποτελούσε προεκλογική του εξαγγελία. Στο «ανανεωμένο» Μουντιάλ προβλέπεται η αύξηση των ομάδων από 32 σε 48. Στην πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 16 όμιλοι των τριών ομάδων, αντί για οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων, όπως είναι σήμερα. Στη συνέχεια προβλέπονται πέντε γύροι με αγώνες νοκ άουτ, αντί για τέσσερις που είναι σήμερα.

Η ομάδα που θα κατακτήσει το Μουντιάλ θα δώσει επτά αγώνες. Οσους ακριβώς δίνει και σήμερα. Ομως ο συνολικός αριθμός των αγώνων θα αυξηθεί από 64 σε 80, παρότι η διάρκεια της διοργάνωσης θα εξακολουθήσει να είναι 32 ημέρες.

Η απόφαση της διεύρυνσης ψηφίστηκε ομόφωνα από το κογκρέσο της FIFA. Πλέον, οι εθνικές ομάδες από την Ασία και την Αφρική, που υποεκπροσωπούνταν, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν μέρος σε μια τελική φάση. Ο δε Ινφαντίνο, με τη διεύρυνση του μουντιάλ και την αύξηση της παρουσίας ομάδων από τις δύο αυτές ηπείρους, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την επιρροή του στο εκλογικό σώμα των 211 ομοσπονδιών.

Προεκλογική εξαγγελία του Ινφαντίνο ήταν η αύξηση της χρηματοδότησης προς τις εθνικές ομοσπονδίες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, κάθε εθνική ομοσπονδία θα λάβει εντός του 2018, 5,5 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσό από αυτό που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, επειδή έχει παρατηρηθεί τα χρήματα να πηγαίνουν σε άλλους σκοπούς και όχι στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, θα συσταθεί επιτροπή που θα παρακολουθεί την ορθή χρήση της επιχορήγησης, καταγράφοντας τα έργα που γίνονται.

Ο τρόπος επιλογής της χώρας που θα διοργανώνει το μουντιάλ είναι μια μεταρρύθμιση που έχει εισηγηθεί ο Ινφαντίνο προκειμένου να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα με αυτά που οδήγησαν σε υποψίες και καταγγελίες περί χρηματισμού, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας, ώστε η Ρωσία να κερδίσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2018 και το Κατάρ του 2022. Εφεξής, η χώρα που θα διοργανώνει το μουντιάλ θα ψηφίζεται από τις 211 εθνικές ομοσπονδίες – μέλη της FIFA και όχι μόνο από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής όπως συνέβαινε.

Ο Ινφαντίνο έχει κάνει άνοιγμα σε πρώην ποδοσφαιριστές παγκόσμιας ακτινοβολίας στους οποίους έχει αναθέσει πόστα. Πιο πρόσφατη συνεργασία, η οποία συζητήθηκε, είναι αυτή με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος «βαπτίστηκε» πρέσβης της FIFA σε όλο τον κόσμο. Συνεργασίες έχουν γίνει και με άλλους όπως ο Μάρκο φαν Μπάστεν, ο οποίος έχει διοριστεί διευθυντής στον τομέα της τεχνικής ανάπτυξης. Επίσης, για πρώτη φορά στη θέση του γενικού γραμματέα της FIFA έχει τοποθετηθεί πρόσωπο γένους θηλυκού και εκτός Ευρώπης. Πρόκειται για τη Φατμά Σαμούρα από τη Σενεγάλη.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που κληρονόμησε ο Ινφαντίνο είναι η διαφθορά. Η μη δημοσίευση ολόκληρου του πορίσματος του Μάικλ Γκαρσία για το πώς η Ρωσία και το Κατάρ κέρδισαν τη διοργάνωση του Μουντιάλ και η δημοσίευση επιλεγμένης περίληψης 40 σελίδων από το πόρισμα, προκάλεσαν την παραίτηση του Γκαρσία ως ένδειξη διαμαρτυρίας, εντείνοντας τις υποψίες ότι υπάρχουν ευρήματα που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Ο Ινφαντίνο προεκλογικά δεν «άγγιξε» το συγκεκριμένο θέμα. Μετεκλογικά φαίνεται ότι το έχει ξεχάσει.

Η FIFA, εκτός από τις έρευνες που γίνονται από τις Αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας, έχει αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο να ερευνήσει περιπτώσεις διαφθοράς στο εσωτερικό της. Το πόρισμα αναμένεται ότι θα φωτίσει σκοτεινές πλευρές της δράσης κάποιων αξιωματούχων.

Οσον αφορά την Ελλάδα, τον περασμένο Οκτώβριο η FIFA αποφάσισε τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή