Χάος με τα νέα ολυμπιακά αθλήματα στην Ελλάδα

Χάος με τα νέα ολυμπιακά αθλήματα στην Ελλάδα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αλλά και παλαιά αθλήματα θα περιλαμβάνονται στο ολυμπιακό πρόγραμμα των Αγώνων του 2020, στο Τόκιο. Στην Ιαπωνία αναμένεται να διεξαχθούν αγώνες καράτε, αθλητικής αναρρίχησης, σκέιτμπορντ, σέρφινγκ, ενώ ύστερα από μία διακοπή 16 ετών, θα επιστρέψουν στη διοργάνωση το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ. Τι γίνεται, όμως, με τα νέα ολυμπιακά αθλήματα στη χώρα μας; Υπάρχει δραστηριότητα; Θα υπάρχει εκπροσώπηση στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου;

Σε κάποια από αυτά η κατάσταση είναι… συγκεχυμένη. Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το σέρφινγκ ή κυματολίσθηση με σανίδα, όπως το «βάφτισε» η ΓΓΑ, εντάχθηκε στην ομοσπονδία του κανό καγιάκ. Οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας προσπαθούν να βρουν σε τι επίπεδο είναι το άθλημα, αλλά αυτό που βρήκαν είναι προβλήματα. «Εχουμε καταλάβει ότι προς το παρόν το άθλημα κινείται σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ο Ελληνας, όμως, αγαπάει το υγρό στοιχείο και με τη βοήθεια της πολιτείας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά πρωταθλητών. Θα αναζητήσουμε και στο εξωτερικό ομογενείς που διακρίνονται στο άθλημα ώστε να μας βοηθήσουν. Δυστυχώς τον χώρο λυμαίνονται και άνθρωποι που δεν έχουν καμιά αθλητική υπόσταση. Ενημερώσαμε τη ΓΓΑ και θα κινηθούμε και νομικά. Εμείς θέλουμε να το αναπτύξουμε», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αντώνης Νικολόπουλος.

Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ υπάγονται στην Ελληνική  Γυμναστική Ομοσπονδία, αλλά και εκεί υπάρχουν προβλήματα. «Εχω απευθύνει παράκληση στο υπουργείο να φύγουν από την ΕΓΟ, διότι εδώ και τρία χρόνια που ανήκουν στην ομοσπονδία δεν έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό σωματείων για να μπορέσουν να κάνουν μία ανεξάρτητη ομοσπονδία», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΓΟ Θανάσης Βασιλειάδης.

Το καράτε και η ορειβασία, μέχρι τώρα, δεν έχουν παραστεί σε συνεδρίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για να γίνουν μέλη της Ολομέλειας. Η άποψη του «ισχυρού» άντρα του καράτε Γιώργου Γερόλυμπου είναι ότι αυτό δεν έγινε «επειδή εκκρεμεί το θέμα των εκλογών της ΕΟΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της ΕΟΕ έχουν απευθύνει πρόσκληση και στις δύο ομοσπονδίες: «Σύμφωνα με εντολή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πρέπει να ενταχθούν στην ΕΟΕ έως τις 31/12/2017. Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της ΕΟΕ, στις 6 Φεβρουαρίου, δεύτερο θέμα ήταν η ψηφοφορία για την ένταξή τους στο Σώμα, αλλά δεν παρέστησαν. Το ίδιο συνέβη και στη δεύτερη συνεδρίαση παρόλο που προσκλήθηκαν. Εχουν υποβάλει φάκελο και χρειάζεται μία τυπική παράσταση για να υποστηρίξουν αυτά που αναφέρουν στους φακέλους τους. Βέβαια, παρόλο που δεν είναι μέλη της Ολομέλειας έχουν προσφύγει κατά της Ολομέλειας», μας είπε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης.

Στον αθλητικό τομέα το καράτε έχει δεκάδες σωματεία και εκατοντάδες αθλητές, αλλά υπάρχουν πολλές κόντρες και καταγγελίες ανάμεσα στη διοίκηση και στην αντιπολίτευση. Τα πρωταθλήματα διεξάγονται κανονικά και διαθέτουμε αθλητές με ταλέντο, κάτι που φαίνεται και στις διεθνείς διοργανώσεις. «Το ελληνικό καράτε βρίσκεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα του κόσμου. Εχουμε 4-5 αθλητές και αθλήτριες που διαθέτουν τις δυνατότητες για να προκριθούν», υπογράμμισε ο κ. Γερόλυμπος, ο οποίος όμως βρίσκεται σε κόντρα με την ηγεσία της παγκόσμιας ομοσπονδίας: «Δεν έχω καλές σχέσεις, αλλά δεν τις αφήνω να επηρεάσουν το άθλημα», μας είπε.

Η αθλητική αναρρίχηση υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ισχύει και γι’ αυτή ό,τι ισχύει και για το καράτε. Πρόεδρός της είναι ο Δημήτρης Γεωργούλης, αλλά, παρά τις προσπάθειες, δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της περισσότερα από 60 σωματεία. Αγνωστο όμως παραμένει πόσα από αυτά καλλιεργούν το άθλημα. «Υπάρχουν σωματεία, τα οποία ανήκουν στο δυναμικό της ομοσπονδίας και μολονότι δηλώνονται ως ενεργά δεν έχουν ούτε έναν αθλητή (με αθλητικό δελτίο) για τα αγωνίσματα τα οποία καλλιεργεί η αναφερόμενη ομοσπονδία», δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ) και ορειβάτης βουνών Γιώργος Πρίντεζης.

Η αγωνιστική αναρρίχηση διεξάγεται σε κλειστούς αγωνιστικούς χώρους και δεν έχει σχέση με την ορειβασία. Για να γίνουν αγώνες αλλά και προπονήσεις απαιτείται ειδική πίστα που να διαθέτει άδεια.

Σε ό,τι αφορά το άθλημα του σκέιτμπορντ δεν έχει υπάρξει κάποια οργανωμένη προσπάθεια για ένταξή του στο Ολυμπιακό Κίνημα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή