Φωνές για ντόπινγκ και στο μήκος

Φωνές για ντόπινγκ και στο μήκος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια δικαίωσής τους και ανατροπής του αποτελέσματος στο μήκος των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 άρχισαν 13 έτη αργότερα οι τρεις άλτριες που κατετάγησαν τέταρτη, πέμπτη και έκτη στον τελικό, πίσω από ισάριθμες Ρωσίδες οι οποίες αργότερα εντοπίστηκαν να έχουν κάνει χρήση αναβολικών σε άλλους αγώνες. Κατηγορούν μάλιστα και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για… κουκούλωμα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον Τύπο στην Αυστραλία, η Αυστραλέζα Μπρόνγουιν Τόμσον, η Ινδή Αντζου Μπόμπι-Τζορτζ και η Βρετανίδα Τζέιντ Τζόνσον καλούν τις εθνικές ομοσπονδίες στίβου των χωρών τους να υποστηρίξουν την προσπάθειά τους πριν αυτές προσεγγίσουν τη διεθνή ομοσπονδία του στίβου (ΙΑΑF) αλλά και τη ΔΟΕ.

Οι τρεις άλτριες ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για τις Τατιάνα Λεμπέντεβα, Ιρίνα Μελέσινα-Σιμάγκινα και Τατιάνα Κότοβα, που έντυσαν στα χρώματα της Ρωσίας τους τρεις ιστούς με τις σημαίες στην απονομή του μήκους, καθώς μόνο αυτές πέρασαν τα επτά μέτρα, όλες με την πρώτη τους έγκυρη προσπάθεια και όλες εντός δύο εκατοστών (7,07 μέτρα η Λεμπέντεβα και 7,05 μ. οι άλλες δύο).

Σημειώνεται ότι στον τελικό του 2004 την πέμπτη θέση είχε πάρει η Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς αλλά ακυρώθηκε αργότερα λόγω της αποκάλυψης ότι αγωνίστηκε ντοπαρισμένη.

Τα δείγματα από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας έχουν καταστραφεί πια, αλλά οι Τόμσον, Μπόμπι-Τζορτζ και Τζόνσον ζητούν να γίνει έρευνα για την ανεύρεση μαρτυριών ή στοιχείων σαν αυτά που οδήγησαν στην αποκάλυψη της Τζόουνς, αλλά και του πάλαι ποτέ θρύλου της ποδηλασίας Λανς Αρμστρονγκ. Αμφότεροι δεν συνελήφθησαν ποτέ θετικοί σε έλεγχο αλλά βρέθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία που τους καταδίκασαν.

Σημειώνεται ότι η Λεμπέντεβα έχει ήδη απολέσει τα ασημένια μετάλλιά της από το μήκος και το τριπλούν των Ολυμπιακών του Πεκίνου λόγω ντόπινγκ. Η Μελέσινα συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2012 και της απαγορεύθηκε η συμμετοχή στους Αγώνες του Λονδίνου έξι μήνες αργότερα, ενώ δείγμα της Κότοβα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005 κρίθηκε θετικό σε επανέλεγχο το 2013, όταν και της αφαιρέθηκε το χρυσό που είχε πάρει τότε, για να πάει μάλιστα στα χέρια της Μπόμπι-Τζορτζ.

Τώρα οι Τόμσον, Μπόμπι-Τζορτζ και Τζόνσον κατηγορούν και τη ΔΟΕ για συνενοχή διότι αρνήθηκε το 2012 να επανεξετάσει τα δείγματα των Ρωσίδων πριν αυτά καταστραφούν όπως έκανε με σειρά άλλων δειγμάτων. Παράλληλα, απειλούν και με δικαστικό αγώνα εάν χρειαστεί, καθώς εμφανίζονται αποφασισμένες να δικαιωθούν έστω και τόσα χρόνια αργότερα.

Ο πρώην προπονητής της Τόμσον, Γκάρι Μπουρν, δήλωσε στον Τύπο της Αυστραλίας ότι «το 2004 σημειώθηκε μια τεράστια αδικία με την αποτυχία του εργαστηρίου ελέγχου της ΔΟΕ στην Ελλάδα να εντοπίσει θετικά αποτελέσματα στους ελέγχους αυτών των τριών Ρωσίδων μεταλλιούχων. Αυτό δυστυχώς συνεχίστηκε και το 2012 με τον μη επανέλεγχο των δειγμάτων εκείνων. Θεωρούμε ότι η ΔΟΕ είναι συνένοχη στο θέμα αυτό και πρέπει να απολογηθεί για τη μη προστασία των καθαρών αθλητριών εκ μέρους της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή