Το ποδόσφαιρο στρατηγικής και στατιστικής

Το ποδόσφαιρο στρατηγικής και στατιστικής

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνολογική ανάλυση του ποδοσφαίρου, βασισμένη σε στοιχεία που προκύπτουν μέσα από το παιχνίδι, μελετώνται διεξοδικά από τα στελέχη των συλλόγων και η γενικότερη κατεύθυνση που παίρνει το άθλημα με βάση αυτά τα στοιχεία, αλλάζει κατά πολύ τη γενικότερη δομή του δημοφιλέστερου σπορ στον κόσμο. Τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε μια διαδεδομένη άποψη πως το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα το οποίο δεν επιδέχεται στατιστικών αναλύσεων και πως το απρόβλεπτο, το απροσδόκητο και το τυχαίο είναι ουσιαστικά ο λόγος που το ποδόσφαιρο είναι τόσο αμφίρροπο τουλάχιστον στο υψηλότερο επίπεδο. Αλλωστε, επί πολλά χρόνια, τα μόνα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονταν, αφορούσαν τις «τελικές προσπάθειες», την «κατοχή της μπάλας», τα κόρνερ και τα κερδισμένα φάουλ.

Αυτή η στρατηγική δείχνει ν’ αλλάζει τα τελευταία χρόνια και με την πάροδο του χρόνου οι στατιστικές αναλύσεις που εξελίσσονται από τους ανθρώπους που μελετούν επιστημονικά το άθλημα, δίνουν τη δυνατότητα μιας καλύτερης κατανόησης του τι πραγματικά βλέπουμε σε ένα σπορ που διεξάγεται σε συγκεκριμένο χώρο, με συγκεκριμένες αριθμητικές ισορροπίες και κάποια ξεκάθαρα συστήματα. Το «Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο» δημιούργησε μια στατιστική ανάλυση που αφορά τις πέντε κορυφαίες ποδοσφαιρικές λίγκες της Ευρώπης (αγγλική, ιταλική, γερμανική, ισπανική, γαλλική) ως προς βασικές κατηγορίες στοιχείων που επιδρούν δραστικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο: πειθαρχία, ανάκτηση της μπάλας, δημιουργία, επιτυχημένες ντρίμπλες που δημιούργησαν πραγματικές ευκαιρίες για γκολ, δημιουργία πραγματικών φάσεων και σουτ αποτελούν τις γενικές κατηγορίες, μέσω των οποίων μπορεί να τεκμηριωθεί η καλή, η μέτρια ή κακή απόδοση ενός ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Κάποιος μη μυημένος στη στατιστική απεικόνιση μιας αναμέτρησης, θα περίμενε πως στις περισσότερες κατηγορίες θα κυριαρχούσαν –οι κατά γενική ομολογία– κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του κόσμου, όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λουί Σουάρες ή ο Γκάρεθ Μπέιλ και ο Νεϊμάρ. Εξαιρουμένου όμως του Ρονάλντο, ουδείς άλλος εκ των ποδοσφαιριστών που θεωρούνται κορυφαίοι δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση κάποιας εκ των κατηγοριών.

Η τεχνολογία, βεβαίως, βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό των ομάδων, τους προπονητές, το «διάβασμα» της άλλης ομάδας και τον ταυτόχρονο περιορισμό του αντιπάλου με συγκεκριμένη τακτική προσέγγιση ενός αγώνα. Αυτό που λείπει από τους περισσότερους, ωστόσο, όταν έρθει η στιγμή για τη «δημιουργία πραγματικού κινδύνου» στην εκάστοτε αντίπαλη άμυνα, είναι το ατομικό ταλέντο στο «ένας εναντίον ενός». Οι ποδοσφαιριστές που έχουν τη δυνατότητα της ατομικής ενέργειας, δηλαδή του να ντριμπλάρουν έναν ή δύο παίκτες στην ίδια φάση, αποτελούν είδος προς… εξαφάνιση, καθώς μια μεγάλη μερίδα παικτών, αγωνίζεται μονοδιάστατα. Τεχνολογία ή αυθεντικό ποδόσφαιρο με έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα; Αυτό το δίλημμα, βεβαίως είναι τελείως θεωρητικό και ταυτόχρονα μη υπαρκτό για τους περισσότερους συλλόγους παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται τεχνολογικά εδώ και καιρό. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ήταν ο τρόπος εκγύμνασης της Εθνικής Γερμανίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 2014. Η Εθνική Γερμανίας χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της μια εφαρμογή που ονομάζεται «Mi Coach». Το «Mi Coach» αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια προπονητικών ασκήσεων, αλλά και των αγώνων. Αποτελούμενο από μια μικροσυσκευή την οποία φορούν οι παίκτες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, έχει κάποιους ειδικούς αισθητήρες που μετρούν την επιτάχυνση, την απόσταση που καλύπτουν, τους παλμούς της καρδιάς και τη δύναμη που βάζουν σε κάθε φάση οι αθλητές. Ολα τα δεδομένα εμφανίζονται την ίδια στιγμή στην ταμπλέτα των προπονητών όσο η προπόνηση ή το ματς είναι σε εξέλιξη, ενώ αναλύονται εξ ολοκλήρου από ανθρώπους επιφορτισμένους με τη συγκεκριμένη δουλειά. Και αυτό, βεβαίως, αφορά και πάρα πολλές άλλες ομάδες…

Η εισαγωγή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με την διεύρυνση της ποδοσφαιρικής χρονιάς και την τεράστια αύξηση του αριθμού των αγώνων ετησίως, μετατρέπουν με γοργούς ρυθμούς το ποδόσφαιρο σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ήταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή