Ευρωλίγκα: Η έδρα δεν είναι το άπαν, αλλά εφαλτήριο πρόκρισης

Ευρωλίγκα: Η έδρα δεν είναι το άπαν, αλλά εφαλτήριο πρόκρισης

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παράδοση των πλει οφ στην Ευρωλίγκα, αποδεικνύει σε συντριπτικό ποσοστό ότι η εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας, αποτελεί τον πιο σίγουρο δρόμο πρόκρισης για τις ομάδες που το κατέχουν. Αγωνιζόμενες με την ανάλογη σοβαρότητα, αξιοποιούν τις έδρες τους και δεν “αυτοκτονούν” από το άγχος που είναι βέβαιο ότι δημιουργείται από το “πρέπει” της νίκης, ενώπιον των φιλάθλων τους. Το πλεονέκτημα έδρας δεν είναι το άπαν σε μια σειρά 5 αγώνων πρόκρισης στο φάιναλ φορ ή στην διεκδίκηση του τίτλου στα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά με την κατάλληλη ψυχολογική διαχείριση και επιβεβαίωση της πεποίθησης που έχει η γηπεδούχος ομάδας, είναι η καλύτερη αφετηρία για την επίτευξη του οποιοδήποτε στόχου. 

Από την περίοδο 2004-05 που καθιερώθηκαν τα πλει οφ για την πρόκριση στο φάιναλ φορ, έχουν διεξαχθεί συνολικά 48 σειρές και στις 39 έφτασαν στους ημιτελικούς, οι ομάδες που είχαν πλεονέκτημα έδρας. Το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 80% και για την ακρίβεια είναι 81,1%, ενώ όταν η πρόκριση κρινόταν στις 2 νίκες (3 παιχνίδια), το ποσοστό με την αξιοποίηση του πλεονεκτήματος, έφτασε στο 87,5% και με κριτήριο τις 3 νίκες (5 αγώνες), έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα στο 78,1 τοις εκατό (25 προκρίσεις σε 32 απόπειρες).

Οι ομάδες που διαθέτουν πλεονέκτημα έδρας, έχουν νικήσει στον πρώτο αγώνα, στις 28 από τις 32 σειρές των πλει οφ. Η ΤΣΣΚΑ είναι η μοναδική ομάδα που έχει απόλυτη εκμετάλλευση του πλεονεκτήματος έδρας, με 11 προκρίσεις στις ισάριθμες φορές που το διέθετε, ενώ παράλληλα είναι και η μοναδική ομάδα που δεν έχει αποκλεισθεί στην φάση των πλει οφ. Ακολουθούν η Ρεάλ με 4/4 επιτυχίες και η Φενέρ με 2/2. 

Οι ελληνικές έδρες δίνουν πρόκριση με με 87,5%

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν, επίσης, αποδείξει στα ευρωπαϊκά πλει οφ, ότι αξιοποιούν καταλλήλως το πλεονέκτημα έδρας και στις 8 προηγούμενες φορές, μόνο μια (2010-2011), δεν τα κατάφεραν οι “ερυθρόλευκοι”, όταν και αποκλείσθηκαν με 1-3 νίκες από την ιταλική Σιένα και ενώ στον πρώτο αγώνα στο ΣΕΦ, την είχαν συντρίψει με διαφορά 48 πόντων (89-41) !

Οι “αιώνιοι” έχουν παίξει τέσσερις φορές, έκαστος, με πλεονέκτημα έδρας, στα 12 τελευταία χρόνια.

Οι προκρίσεις του ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Εφές Πίλσεν με 2-1 νίκες, την περίοδο 2004-05, την Ταού Κεράμικα (νυν Μπασκόνια) με 2-1 νίκες, την περίοδο 2005-06, την Ντιναμό Μόσχας με 2-0 νίκες, την περίοδο 2006-07 και δεν χρειάστηκε τρίτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ και την ιταλική Σιένα με 3-1 νίκες, την περίοδο 2008-09.

Οι προκρίσεις του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Ρεάλ Μαδρίτης (3-1 νίκες), την περίοδο 2008-09, την πολωνική Πρόκομ (3-1 νίκες), την περίοδο 2009-2010, την Αναντόλου Εφές (3-2 νίκες), την περίοδο 2012-2013.   

Ελληνοτουρκικές «αερομαχίες»

Εντυπωσιακή είναι και η αποτελεσματικότητα των ελληνικών ομάδων, απέναντι στις τουρκικές σ’ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που έχουν τεθεί αντιμέτωπες και με την διαχρονική ιδιαιτερότητα που έχουν οι συγκεκριμένες αναμετρήσεις, λόγω των εθνικών διαφορών με τους εξ’ ανατολών γείτονες. Δέκα φορές οι ελληνικές ομάδες (συμπεριλαμβανομένων και δυο τελικών) έχουν αποκλείσει τις τουρκικές, οι οποίες μετρούν τις…μισές προκρίσεις (5) και η τελευταία φορά ήταν στην περίοδο 1999-2000 (Κύπελλο Κόρατς-φάση των “16”, Τούρκ Τέλεκομ-Αρης). Για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και πριν από 57 χρόνια, η Γαλατάσαραι είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό, ενώ η ίδια τουρκική ομάδα είχε αποκλείσει την ΑΕΚ, την περίοδο 1963-64. 

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού, Εφές Πίλσεν που είναι η πιο παραδοσιακή ομάδα του τουρκικού μπάσκετ έχει αποκλειστεί τρεις φορές από τον Παναθηναϊκό, δύο σε ημιτελικό φάιναλ φορ και μία σε πλέι οφ Ευρωλίγκας, μία από τον Ολυμπιακό (σε πλέι οφ) ενώ έχει ηττηθεί και στον τελικό κυπέλλου Σαπόρτα από τον Άρη (1993). Η Εφές δεν έχει καταφέρει ποτέ στο παρελθόν να αποκλείσει ελληνική ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή