Aπό την επιτυχία στην υπέρβαση – «Κλειδί» πρόκρισης η νίκη στους δυο πρώτους αγώνες

Aπό την επιτυχία στην υπέρβαση – «Κλειδί» πρόκρισης η νίκη στους δυο πρώτους αγώνες

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγώνες των πλει οφ έχουν διαχρονικά τον χαρακτηρισμό των “τελικών”, καθώς κάθε νίκη ή ήττα φέρνει ή απομακρύνει, αντίστοιχα, κάθε ομάδα από τον στόχο της πρόκρισης στο φάιναλ φορ. Ο παράγοντας της έδρας που θα έχουν “σύμμαχο” τους, ο Παναθηναϊκός Superfoods και ο Ολυμπιακός απέναντι στην Φενέρμπαχτσε και την Εφές Πίλσεν, είναι καθοριστικός, αλλά και οι 8 ομάδες που προκρίθηκαν στα προημιτελικά, ύστερα από τον “μαραθώνιο” των 30 αγωνιστικών, πιστεύουν ακράδαντα ότι η Ευρωλίγκα αρχίζει…τώρα, γιατί υπάρχει διαφορετική ψυχολογία σε κάθε αγώνα των πλει οφ που μπορεί να ισοσκελίσει την διαφορά δυναμικότητας των αντιπάλων, ακόμα κι αν πρόκειται για τις ομάδες που κατετάγησαν στα δυο άκρα της πρώτης οκτάδας…

Η αγωνιστική ανωτερότητα και η σταθερότητα που επέδειξαν οι 4 ομάδες που κατετάγησαν στις ισάριθμες, πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν, τουλάχιστον στους εντός έδρας αγώνες τους με τους τέσσερις αντιπάλους που διασταυρώθηκαν και προέρχονται από τις θέσεις 5-8. Μπορεί, όμως, και να μην χρειασθεί η εξάντληση και των πέντε αγώνων για την συμπλήρωση των τριών νικών που θα δώσουν την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μόχθησαν πολύ για να αποκτήσουν το προβάδισμα πρόκρισης στο φάιναλ φορ, με το πλεονέκτημα έδρας στα πλει οφ και μόνο η πορεία των 7 προηγούμενων μηνών, τους προσφέρει το πρώτο “παράσημο” για την επίτευξη του διπλού στόχου, της πρόκρισης και του πλεονεκτήματος.

Απέναντι σε 4 τουρκικές ομάδες, από τις οποίες, αποκλείσθηκε η μια (Γκαλατάσαραι), προκρίθηκαν οι δυο (Εφές, Φενέρ) με μειονέκτημα έδρας (η πρόκριση Νταρουσάφακα κρίνεται απόψε και αν επιτευχθεί θα είναι επίσης με μειονέκτημα έδρας), σε 3 ισπανικές από τις οποίες προκρίθηκε η μια (Ρεάλ) με πλεονέκτημα έδρας και η δεύτερη (Μπασκόνια) με μειονέκτημα (αποκλείσθηκε η Μπαρτσελόνα), σε δυο ρωσικές από τις οποίες προκρίθηκε μια (ΤΣΣΚΑ) με πλεονέκτημα έδρας και η δεύτερη (Ούνικς) αποκλείσθηκε, στην Μακάμπι των 6 ευρωπαϊκών τίτλων, οι “αιώνιοι” του ελληνικού μπάσκετ πέτυχαν τον πρώτο άθλο τους στην φετινή Ευρωλίγκα και ανταποκρίθηκαν επαρκέστατα στο νέο σύστημα διεξαγωγής του, με τα συνεχόμενα παιχνίδια και τις πέντε εβδομάδες των διπλών υποχρεώσεων. Εκτός της πρώτης οκτάδας, έμειναν οι εκπρόσωποι του ιταλικού, του λιθουανικού και του ιταλικού μπάσκετ, ενώ αν ηττηθεί σήμερα ο Ερυθρός Αστέρας στην έδρα της Νταρουσάφακα, ούτε το σερβικό μπάσκετ θα έχει εκπροσώπηση στα πλει οφ.

Κόντρα στο οικονομικό ρεύμα της παγκοσμιοποίησης και του αμερικάνικου μότο “money talks” (τα χρήματα μιλούν), ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός απέδειξαν ότι μπορούν να επιστρέψουν στο φάιναλ φορ, οι μέν “ερυθρόλευκοι” δυο χρόνια μετά το 2015 και οι “πράσινοι” τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία παρουσία τους, χωρίς να έχουν τους υψηλότερους προϋπολογισμούς. Ιδιαίτερα, ο Ολυμπιακός που διατηρεί χαμηλότερο μπάτζετ από τον “αιώνιο” αντίπαλο του, Παναθηναϊκό Superfoods, ο οποίος έχει αυξήσει, περίπου κατά 40% την επένδυση του σε παίκτες και προπονητή της φετινής ομάδας.

 

Για τον Ολυμπιακό, η Εφές Πίλσεν έχει σημαντική επικινδυνότητα και θα παρουσιάσει υψηλές προσδοκίες πρόκρισης, αλλά οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν προβάδισμα πρόκρισης, λόγω της έδρας τους, της μεγαλύτερης εμπειρίας τους για τέτοιας ιδιοσυγκρασίας αγώνες και της αμυντικής συνέπειας που χαρακτηρίζει το παιχνίδι τους. Η Εφές είναι η…πρωταθλήτρια του δεύτερου γύρου στην φετινή Ευρωλίγκα και το εκπληκτικό φίνις που έκανε, συγκρίνεται με το ντεμαράζ του Παναθηναϊκού, παρά τις πολλές εκτός έδρας ήττες των “πρασίνων”. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 Ιανουαρίου και την ήττα της από την ΤΣΣΚΑ, στην Μόσχα, σημείωσε 9 νίκες, γνώρισε μια ήττα (Μπάμπεργκ), νίκησε και στους 3 τουρκικούς “εμφύλιους”(Γαλατάσαραι, Φενέρ, Νταρουσάφακα) και προκρίθηκε με αποφασιστικότητα στους “8”, αλλά δεν προλάβαινε να διεκδικήσει και το πλεονέκτημα έδρας.

Η Εφές, σε σύγκριση με την αγωνιστική εικόνα της συμπολίτισσας της, Φενέρμπαχτσε, στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά δεν έχει το ποιοτικό μέγεθος της ομάδας του Ομπράντοβιτς και κυρίως, το “Αμπντί Ιπεκτσί” δεν προκαλεί κανένα φόβο στους φιλοξενούμενους, ενώ η έδρα της Φενέρ, λόγω και των ποδοσφαιρικών οπαδών της ίδιας ομάδας, συμπεριλαμβάνεται στις πέντε, δυσκολότερες έδρες της Ευρωλίγκας.

Ο Κροάτης τεχνικός, Ζέλιμιρ Περάσοβιτς, μετά την περσινή, εκπληκτική πορεία της Μπασκόνια, έκανε “λίφτινγκ” στην ομάδα της Εφές που άφησε ο Ντούσαν Ιβκοβιτς. Έφυγαν οι Σάριτς, Κρστιτς, Τάιους, ενώ έκανε σαφή στροφή στην αμερικανική αγορά, με την απόκτηση των Χάνεικατ, Κότον, Τόμας και Κέρκ και προϋπήρχε ο Ντάνστον. Ο Γάλλος πλει μέικερ, χωρίς να έχει την απαραίτητη σταθερότητα, είναι ο “εγκέφαλος” του παιχνιδιού, έχει μέσο όρο 6 ασίστ, είναι ο πρώτος σκόρερ με μέσο όρο 13,2 πόντους και παίζει αρμονικά το “πικ εν ρολ” με τον πρώην σέντερ του Ολυμπιακού, Μπράιαντ Ντάνστον.

Για τον Παναθηναϊκό Superfoods, το εμπόδιο της Φενέρ…ψηλώνει εξαιτίας της παρουσίας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κι ας μην έχει καταφέρει ο Σέρβος τεχνικός να φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ, ποτέ ως αντίπαλος των “πρασίνων” (Μπανταλόνα, Ρεάλ και Φενέρμπαχτσε). Για την ακρίβεια μετρά 0-6 ως… φιλοξενούμενος στο “σπίτι” του Παναθηναϊκού. Η Φενέρ που διατηρεί σταθερό κορμό ομάδας, επί ημερών του Ομπράντοβιτς, θα παρουσιαστεί πλήρης στα παιχνίδια με τον ΠΑΟ, μετά την επιστροφή των Σλούκα και Ντατόμε. Καθοριστικότερος παίκτης της, είναι αναμφισβήτητα, ο Μπόγκνταν Μπόγκντάνοβιτς.

Ο Ομπράντοβιτς, όμως, έχει οδηγήσει την Φενέρ στα δυο τελευταία φάιναλ φορ, με απολογισμό την 3η (2015) και την δεύτερη θέση (2016). Η Φενέρμπαχτσε δεν έχει νικήσει ποτέ στην έδρα του Παναθηναϊκού, αλλά ο “Ζότς” είναι ο μέτρ των ανατροπών. Ύστερα από δύο σερί σεζόν με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, ο Ομπράντοβιτς θα έχει μειονέκτημα! Ποια ομάδα στην καριέρα του είχε αποκλείσει τελευταία φορά έχοντας μειονέκτημα έδρας; Την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ, το 2011, με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του Δημήτρη Διαμαντίδη. Στις τελευταίες 4 χρονιές με μειονέκτημα έδρας, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε κατά σειρά από Μπαρτσελόνα (2-3), ΤΣΣΚΑ (2-3), πάλι ΤΣΣΚΑ (1-3) και Μπασκόνια (0-3).

Στην φετινή Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός Superfoods  ήταν διπρόσωπος στα εντός και στα εκτός έδρας παιχνίδια του. Το ΟΑΚΑ και η παρότρυνση των φιλάθλων του, τον ώθησαν να προλάβει την 4η θέση και το πλεονέκτημα έδρας. Εκτός συνόρων, ήταν πολύ ευάλωτος και ηττοπαθής.

Κοινός παρανομαστής για την ασφαλέστερη δυνατή πρόκριση των τεσσάρων ομάδων που διαθέτουν το πλεονέκτημα έδρας, είναι το αρχικό 2-0 στους πρώτους αγώνες που θα δώσουν. Θα αποβάλλουν το άγχος και στην συνέχεια θα έχουν τρεις ευκαιρίες για μια ακόμα νίκη που θα “σφραγίσει” την πρόκριση. Η εκκίνηση των πλει οφ, δηλαδή, δίνει περισσότερη και από…μισή πρόκριση στο φάιναλ φορ.

Για τα δυο ελληνοτουρκικά ζευγάρια και σε συνδυασμό με την διεξαγωγή του φάιναλ φορ στην Κωνσταντινούπολη, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται “συνωμοσιολογία” για το αν θα υπάρξει διπλή ελληνική πρόκριση και ταυτόχρονα αποκλεισμός της Φενέρ και της Εφές από την Πόλη που έχουν έδρα.

Η διοργάνωση που… έχει τουρκική, οικονομική “κατοχή” από δυο ισχυρούς χορηγούς και την ονοματοδοσία των τουρκικών αερογραμμών, θα έχει σε θέση απλών θεατών τις ομάδες που έχουν επενδύσει πακτωλό εκατομμυρίων, την τελευταία πενταετία και παράλληλα εκτός των δυο συμμετοχών της Φενέρ, δεν υπάρχει κατάκτηση του τίτλου από τουρκικό σύλλογο;

Την απάντηση που μπορεί να είναι και…αποστομωτική, θα την δώσουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός Superfoods.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή