Το πραγματικό μπάσκετ αρχίζει

Το πραγματικό μπάσκετ αρχίζει

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη θέση ισχύος που μόχθησαν για να κερδίσουν τους έξι προηγούμενους μήνες και είναι η έδρα του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ, τουλάχιστον για τους δύο πρώτους αγώνες των πλέι οφ, ο Ολυμπιακός απέναντι στην Αναντολού Εφές και ο Παναθηναϊκός Superfoods απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, θέλουν να επιστρέψουν με εντυπωσιακό τρόπο στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και να δοξάσουν το ελληνικό μπάσκετ, με διπλή εκπροσώπηση για τέταρτη φορά σε διάστημα 23 χρόνων.

Το πλεονέκτημα έδρας δεν είναι το άπαν σε μια σειρά 5 αγώνων πρόκρισης στο φάιναλ φορ ή στη διεκδίκηση του τίτλου στα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά με την κατάλληλη ψυχολογική διαχείριση και επιβεβαίωση της αυτοπεποίθησης που έχει η γηπεδούχος ομάδα είναι η καλύτερη αφετηρία για την επίτευξη του οποιοδήποτε στόχου. Το ερχόμενο τετραήμερο θα είναι το πιο καθοριστικό για τον Παναθηναϊκό (18-20/5) και τον Ολυμπιακό (19-21/5), που καλούνται να εκμεταλλευθούν την εμπειρία τους στην καταπολέμηση του όποιου άγχους θα δημιουργήσει το «πρέπει» της νίκης και στα δυο πρώτα παιχνίδια. Η συγκέντρωση και η επιμονή στην αμυντική προσπάθεια, σε συνδυασμό με την άντληση ψυχικής δύναμης από την ενίσχυση της εξέδρας, συνθέτουν την καλύτερη «συνταγή» νίκης και για τις δυο ομάδες.

Ο Ολυμπιακός αποτέλεσε μαζί με την ΤΣΣΚΑ και τη Ρεάλ την πρώτη τριάδα των πιο σταθερών και αξιόπιστων ομάδων, ενώ είχε θετικότατη ανταπόκριση και αλληλοκάλυψη στους τραυματισμούς και τις απουσίες βασικών παικτών του, συγκριτικά με την αντιμετώπιση ατυχιών που είχε η Μπαρτσελόνα (αποκλείσθηκε) και η Φενέρ, η οποία κατρακύλησε από την 3η στην 5η θέση.

Οι Πειραιώτες είναι «μετρ» της άμυνας και απέναντι τους θα βρουν μια άκρως αθλητική ομάδα που αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι, λόγω των καλών Αμερικάνων που διαθέτει, του Γάλλου Ερτέλ, που είναι ο «εγκέφαλος» του παιχνιδιού της, και της φιλοσοφίας του Κροάτη προπονητή της Περάσοβιτς, του «run and gun» (τρέξε και πυροβόλησε) που εφήρμοσε και στην Μπασκόνια πέρυσι.

Ο Παναθηναϊκός Superfoods επιβάλλεται να αφήσει στο περιθώριο κάθε αίσθημα λατρείας για τον πρώην προπονητή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και, πέραν του χειροκροτήματος αναγνώρισης, να δημιουργήσει…αφιλόξενη ατμόσφαιρα για τους παίκτες του. Η Φενέρ θα παρουσιασθεί πλήρης στο ΟΑΚΑ, μετά την επιστροφή των Σλούκα και Ντατόμε, για θα διεκδικήσει την τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή της σε φάιναλ φορ, για πρώτη φορά, με μειονέκτημα έδρας.

Οι ελληνικές έδρες

Με τη «γλώσσα» της παράδοσης, το πλεονέκτημα έδρας είναι άκρως αξιοποιήσιμο από τους «αιώνιους» αντιπάλους του ελληνικού μπάσκετ, καθώς και συνολικότερα από τις εκάστοτε ομάδες που το διέθεταν στη διαδικασία των πλέι οφ και πέτυχαν τον στόχο της πρόκρισης στο φάιναλ φορ.

Σε σύνολο είκοσι (11+9) συμμετοχών στα ευρωπαϊκά φάιναλ φορ, εκ των οποίων οι 19 κρίθηκαν στα πλέι οφ, οι 14 επιτεύχθηκαν με πλεονέκτημα έδρας και οι πέντε με μειονέκτημα.

Στις 11 συμμετοχές του εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού σε φάιναλ φορ, οι εννέα έχουν εξασφαλισθεί με πλεονέκτημα έδρας και δύο φορές με μειονέκτημα. Οι «πράσινοι» είχαν αποκλεισθεί από το φάιναλ φορ του 2006, παρά το πλεονέκτημα έδρας έναντι της Τάου.

Για τον τρις πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, εκ των 9 συμμετοχών σε φάιναλ φορ, οι έξι επιτεύχθηκαν με πλεονέκτημα έδρας και οι τρεις με μειονέκτημα έδρας. Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν… θεατές του φάιναλ φορ του 2011, παρά το πλεονέκτημα έδρας που είχαν και ενώ είχαν επικρατήσει της ιταλικής Σιένα με διαφορά 48 πόντων (89-41) στον πρώτο αγώνα του ΣΕΦ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή