Ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου

Ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τούμπα τού πήρε το μυαλό, η τύχη τού στέρησε αυτό που άξιζε στην εντυπωσιακή του απόδοση στο α΄ ημίχρονο, ο διαιτητής Κύζας τον κατακερμάτισε και ο Παναθηναϊκός κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στο β΄ ημίχρονο, δίνοντας την ευκαιρία στον εντυπωσιακό ΠΑΟΚ του β΄ μέρους να σφραγίσει με το εμφατικό και θριαμβευτικό 4-0 την πρόκρισή του στον τελικό του Κυπέλλου.

Ηταν ένας ημιτελικός που πρόσφερε κατά διαστήματα ποδόσφαιρο ποιότητας, με κερασάκι στην τούρτα την εκπληκτική ατμόσφαιρα (πλην της εξαίρεσης της κροτίδας που έσκασε δίπλα στον Βιγιαβάνιες) που δημιούργησαν 30 χιλ. αλαφιασμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην κατάμεστη Τούμπα.

Οι «πράσινοι» έκαναν καταπληκτικό α΄ ημίχρονο, αντίστοιχο μ’ αυτό του ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, με τη διαφορά ότι δεν κατάφεραν να βρουν δίκτυα στις καθαρές ευκαιρίες που δημιούργησαν, κυρίως χάρις στην εκρηκτικότητα του Κλωναρίδη που ήταν όμως άστοχος και μοιραίος. Ο ΠΑΟΚ κράτησε καθαρό το μυαλό του, δεν πανικοβλήθηκε από την επιβλητική εικόνα του αντιπάλου του στο α΄ μισό του αγώνα και κατάφερε να αξιοποιήσει με… σαδιστικό τρόπο σχεδόν τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε. Από τη στιγμή που με μόλις τρεις τελικές κατάφερε να πετύχει δύο γκολ στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, έβαλε το νερό στ’ αυλάκι και αποτελείωσε τον Παναθηναϊκό με τη βοήθεια του Κύζα.

Ο Δραμινός ρέφερι αρνήθηκε πέναλτι στους φιλοξενούμενους στις δύο περιπτώσεις που το ζήτησαν (η μία ξεκάθαρη), έδωσε λανθασμένο φάουλ από το οποίο έγινε το 1-0 και αποτελείωσε τους «πράσινους» με την ανύπαρκτη δεύτερη κίτρινη στον Χουλτ, όταν το σκορ ήταν στο 2-0, λίγο πριν ο Σάκχοφ πετύχει το γκολ της πρόκρισης.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε φουριόζος στην Τούμπα και πήρε τον έλεγχο του ρυθμού από την αρχή. Πίεσε ψηλά, επικράτησε στο κέντρο και αφού ζήτησε πέναλτι στο 4΄ σε μαρκάρισμα στα όρια του αντικανονικού από τον Βαρέλα στον Κλωναρίδη στο 4΄, έφτασε πρώτος κοντά στο γκολ με διπλή ευκαιρία σε σουτ του Βιγιαβάνιες και του Κουρμπέλη στο 5΄. Ο ΠΑΟΚ απάντησε με γκολ «μαχαιριά» του Πέλκα από την εξαιρετική εκτέλεση ενός φάουλ που δεν υπήρξε ποτέ στο 14΄ σε κανονικό μαρκάρισμα του Μολέντο, αλλά το γρήγορο προβάδισμα δεν ήταν αρκετό για να του δώσει σφυγμό και να πιέσει τους φιλοξενούμενους όσο τους πίεσαν οι οπαδοί του. Οι «πράσινοι» κυριάρχησαν μέχρι το 45΄ αλλά δεν αξιοποίησαν καμία από τις 5-6 καλές ευκαιρίες που δημιούργησαν, με καλύτερες ένα τετ α τετ του (δαιμόνιου αλλά μοιραίου) Κλωναρίδη στο 36΄ και μια επέμβαση για… Οσκαρ του Γλύκου σε ένα παραλίγο αυτογκόλ του Βαρέλα στο 34΄. Στο διάστημα αυτό, ο διαιτητής Κύζας αρνήθηκε πέναλτι στον Μπεργκ σε κλωτσιά του Βαρέλα εντός περιοχής. Το ίδιο έκανε σε παρατεταμένο κράτημα στον Κλωναρίδη, ενώ διέκοψε για δύο λεπτά το παιχνίδι όταν δύο κροτίδες έσκασαν δίπλα στον Βιγιαβάνιες.

Αφού ο ΠΑΟΚ γλίτωσε τα χειρότερα στο α΄ ημίχρονο, ευτύχησε να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, όταν ο Πέλκας βρήκε με φάουλ το δοκάρι του (πολύ κακού χθες) Βλαχοδήμου και στη συνέχεια ο Κάμπος έκανε με κεφαλιά το 2-0 στο 48΄. Ο Παναθηναϊκός έχασε την ισορροπία του και, παρότι δημιούργησε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Μπεργκ τόσο στο 2-0 όσο και στο 3-0, κατέρρευσε μετά την αποβολή του Χουλτ στο 73΄. Δεν πρόλαβε καν να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα καθώς στο επόμενο λεπτό δέχθηκε τρίτο γκολ με σουτ του Σκάκχοφ και παίρνοντας το ρίσκο να βγει μπροστά για να πετύχει σκοράρει το γκολ της πρόκρισης, δέχθηκε άλλο ένα από τον Πρίγιοβιτς στο 83΄. Αυτή ήταν η θριαμβευτική πινελιά στη νίκη του ΠΑΟΚ που τον έστειλε στο τελικό του άλλου Σαββάτου κόντρα στην ΑΕΚ (ο πρώτος των δύο ομάδων από το 1983), σε γήπεδο που θα οριστεί άμεσα.

Οργή Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «διαιτητική σφαγή από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ΕΠΟ», αναφέροντας όλες τις φάσεις που θεωρεί ότι αδικήθηκε με επίκεντρο τα τρία πέναλτι που ζήτησε και την αποβολή του Χουλτ.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Μαλεζάς, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Σάχοβ (79΄ Κάνιας), Ουάρντα (46΄ Μπίσεσβαρ), Πέλκας, Κάμπος (59΄ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βλαχοδήκος, Κουλιμπαλί, Κουτρουμπής, Μολέντο, Χουλτ, Κουρμπέλης, Ρέις, Βιγιαβάνιες (88΄ Χατζηγιοβάννης), Εμποκού (66΄ Μολίνς), Κλωναρίδης (77΄ Λουντ), Μπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή